«Монологи над Ужем» завершилися феєричною виставою «Художник плакатів». ФОТО

П’ятиденний фестивальний марафон першого Міжнародного фестивалю «Монологи над Ужем» завершила напередодні сьома вистава – монодрама «Художник плакатів», яку блискуче зіграв Клаудіу Пінтікан із театру «Арарат» румунського міста Бая-Маре.

Про це повідомила Ужгородська міська рада.

У монодрамі на 2 дії «Художник плакатів» – персонаж, якого «дістали» з ностальгічних професій комуністичної епохи. Під час революції копіювальник слоганів заплатив за свій пролеткультурний та агітаційно-ідилічний продукт: отримав по голові саме одним із намальованих ним плакатів. Переконвертований часом, він став власником забігайлівки і переймається виключно своїм інтимним життям. Вистава демонструє свого роду румунську модель розплати за брехню.

Варто відзначити, що вистава стала міжнародною прем’єрою, уперше її побачили глядачі, які прийшли вчора до Ужгородського замку, де власне і відбувалося дійство. Серед глядачів був і автор монодрами Маріан Іля, який із такої нагоди приїхав до обласного центру Закарпаття.

Після закінчення вистави гостей і глядачів привітав заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак. «Дуже приємно, що нам уже вдруге вдається реалізувати наші задуми. Перший – мала сцена облмуздрамтеатру і театральний фестиваль «Під цвітом сакури», другий – фестиваль моновистав «Монологи над Ужем», який мав великий успіх і сьогодні завершується. Радий, що нам вдалося реалізувати його, сподіваюся, «Монологи…» стануть традиційними в Ужгороді.

До обласного центру Закарпаття приїхали чудові актори з Польщі, Грузії, Словаччини, Румунії, представники відомих українських театрів. Вірю, що разом із друзями з інших країн, які долучатимуться до нас, вдасться реалізувати інші творчі задуми, плани, які стануть театральними традиціями в Ужгороді», – сказав Олександр Білак.

Заступник міського голови вручив румунському актору диплом лауреата, відзначив його чудову гру. Адже моновистава, за словами Олександра Павловича, найскладніший театральний жанр, вона специфічна як щодо енергетики, так і акторської гри. А гра Клаудіу Пінтікан, і сама вистава заслуговують на найвищу оцінку, – наголосив Олександр Білак. Також він подякував головному натхненнику, організатору фестивалю Михайлові Носі за його ідею, яку вдалося спільно втілити, за проведену ним величезну роботу.

Нагадаємо, із 22 вересня в Ужгороді у рамках відзначення 1125-річчя міста проходив перший Міжнародний театральний фестиваль «Монологи над Ужем», організаторами якого виступили Ужгородська міська рада та газета «Неділя. Закарпатські новини».

zakarpatpost.net