Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 27 вересня

День на Закарпатті був багатим на події.

П’ятиденний фестивальний марафон першого Міжнародного фестивалю «Монологи над Ужем» завершила напередодні сьома вистава – монодрама «Художник плакатів», яку блискуче зіграв Клаудіу Пінтікан із театру «Арарат» румунського міста Бая-Маре.

Про це повідомила Ужгородська міська рада.

У монодрамі на 2 дії «Художник плакатів» – персонаж, якого «дістали» з ностальгічних професій комуністичної епохи. Під час революції копіювальник слоганів заплатив за свій пролеткультурний та агітаційно-ідилічний продукт: отримав по голові саме одним із намальованих ним плакатів. Переконвертований часом, він став власником забігайлівки і переймається виключно своїм інтимним життям. Вистава демонструє свого роду румунську модель розплати за брехню.

Усе більше на Закарпатті сумних випадків про напади на таксистів. Професія стає все більш небезпечною. Однак жертвами нападників стають не лише водії-професіонали, але й просо власники автомобілів, які погоджуються підвезти навіть знайомих людей, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Один з таких інцидентів трапився нещодавно на Мукачівщині.

Місцевий мешканець, який мав за плечима вже тюремний стаж за вбивство, подякував односельцеві та його товаришу за те, що його підвезли додому, за допомогою ножа.

«Поліція затримала 35-річного, раніше судимого за вбивство, чоловіка, який завдав ножові поранення двом особам. Правоохоронці встановили, що близько 20:00 біля села Великі Лучки відпочивали четверо чоловіків. Потім компанія вирішила поїхати в центр, між водієм та пасажиром виник конфлікт, який переріс у бійку із застосуванням зброї. Компанія не хотіла відвозити одного з чоловіків до нього додому», – розповіла речниця закарпатської поліції Тетяна Щеголева.

У Службі безпеки назвали “дивною заявою” слова Луценка про відкриття кримінального провадження через видачу угорських паспортів українцям.

В Службі безпеки України не підтвердили слова генерального прокурора Юрія Луценка  щодо того, що СБУ веде слідство за фактами видачі угорських паспортів у Закарпатській області. Про це сказала речниця СБУ Олена Гітлянська, повідомляє “Громадське” у четвер, 27 вересня.

«Відповідне провадження зареєстровано. СБУ веде слідство, ми ведемо процесуальний нагляд. Отримання подвійного громадянства категорично заборонено українською Конституцією. Якщо є докази про подвійне громадянство — це має каратися», — сказав Луценко.

Водночас речниця СБУ Олена Гітлянська не підтвердила цю інформацію.

Румунська автодорожня компанія «ТРАМЕКО» почала середній поточний ремонт дороги обласного значення «Рахів – Богдан – Луги» в Рахівському районі.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

– Це один із головних туристичних маршрутів Закарпаття, який веде до Говерли, – наголошує Геннадій Москаль. – Дорога перебуває у вкрай поганому стані, а після її ремонту із прокладанням суцільного асфальту очікуємо збільшення туристів по цьому маршруту в кілька разів. У результаті прибутки отримає малий бізнес, туристичні садиби, місцеві селяни… Джерело фінансування ремонту дороги – Державний фонд регіонального розвитку та обласний бюджет.

Користувач мережі Людмила Маркіз поділилася інформацією про те, як підрахувала реальну вартість туру в Італію.

За її інформацією, різниця між реальною ціною на відпочинок і тією, яку пропонує туроператор — 1 163 євро. Про це вона розповіла на своїй сторінці у Facebook, пише Обозреватель.

Далі публікуємо текст повністю і зі збереженням авторського стилю.

У минулому році фейсбук пропонував мені в’язану шапку з бісером за 4 тисячі грн, і це здавалося жахливо смішним. Ніфіга не розбираючись в брендах, не орієнтуючись на ринках пряжі і бісеру, поняття не маючи про зарплати в’язальниць і цінах на оренду складських і торгових площ в Києві, я ржала, і, мабуть, в покарання за цю смішливість сьогодні мені показали ось це:

“Останні місця у віп-еногастротур в Італію, всього за 1499 євро з людини з проживанням в номері на двох на справжній італійській фермі, зі справжніми італійськими сніданками. У ціні семиденного туру – дегустація італійських вин і сирів, майстер-клас досвідченого сомельє, а також обід в мішленівському ресторані. Авіапереліт і трансфери оплачуються окремо. Залишилося всього два місця”.

У 2018 році на Закарпатті вже усиновлено 58 дітей, у тому числі громадянами України – 44, іноземними громадянами – 14. За аналогічний період минулого року було усиновлено 51 дитину (34 – громадянами України, 17 – іноземними громадянами, зокрема, 12 – громадянами США). Такі дані під час брифінгу у Закарпатській ОДА озвучила начальник Служби у справах дітей Світлана Якімеліна.

Про це повідомляє прес-центр Закарпатської ОДА.

«Протягом поточного періоду 2018 року при усиновленні вдалося зберегти родинні стосунки 28 дітям з 10 сімей. За цей же період громадяни України усиновили 52,3% дітей віком до 5 років та 47,7 % – старше 5 років. В області сформована та щомісяця оновлюється база даних кандидатів в усиновлювачі, яка станом на 1 вересня налічує 59 подружніх пар (у 2017 році їх було 46). Більшість із них бажають усиновити дитину до 5 років», – розповіла С. Якімеліна.

Сьогодні – свято Воздвиження Чесного Хреста. У народі вірили, що в цей день змії заходять у землю і впадають у сплячку.

Рекомендували в ліс не ходити, оскільки плазуни святкували шабаш. Навіть тепер від закарпатських старожилів можна почути рекомендації та поради про те, що слід бути обачними, бо в цей день змії та вужі кубляться на пеньках, востаннє вигріваються на сонечку перед холодною зимою… Вважалося,що надвечір плазуни мають сховатися у землю i не що вони не виповзатимуть аж до Благовiщення.

Проте враховуючи сьогоднішні природні аномалії, друге цвітіння дерев, буяння весняних квітів на території нашого краю, чи підуть плазуни нині спати – невідомо.

zakarpatpost.net