Москаль спростував інформацію про зрив плану по контрактникам на Закарпатті через угорців

При вирішенні так званих міжнаціональних питань, що загострилися через паспортний скандал в Берегові на Закарпатті, Києву варто було б вести вдумливу і прагматичну політику, а не вводити військовий контингент на територію області, демонструючи силу і перекидаючи без ґрунтовних причин військові ресурси.

Про це розповів голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль, пише Сегодня.

“Якщо ми вибрали стратегічний курс на Європу і в НАТО, вирішили закріпити це в Конституції, то, напевно, нам не треба на кордоні з Євросоюзом займатися дурницями і брязкати зброєю, вводити туди якісь військові формування тощо”, – сказав губернатор.

Коментуючи критику на адресу закарпатських угорців у відсутності патріотизму до України, Москаль нагадав, що якщо, наприклад, брати добровольчий рух, то перший доброволець із Закарпаття, який пішов на схід України і загинув в АТО, був угорець з Берегова.

“Він служив в 128-й гірсько-піхотній бригади, яка дислокується в Мукачеві, Виноградівському районі та місті Ужгород. Маса контрактників – угорці. Що тут говорити ?! Ось хтось щось вбив собі в голову і сам з переляку починає лякати Україна різними страшилками, які не мають під собою ніяких підстав “, – зазначив губернатор Закарпаття.

Повертаючись до питання з недобором в Збройні сили України контрактників з числа місцевого населення, в тому числі етнічних угорців, Москаль відкинув критику і провал плану по набору.

“Мовляв, багато контракт не продовжують і набір дуже важко йде, то по Закарпаттю я питав у військового комісара, а він каже:” У інших ситуація з контрактниками трохи краща, але все одно план по набору контрактників не виконується “. Так що, якщо є зайві сили (військові. – Ред.), киньте їх на Луганську або Донецьку області”, – сказав він.

Нагадаємо, 19 вересня стало відомо, що в консульстві Угорщини в Берегові громадянам України видавали угорські паспорти, а сама процедура супроводжується урочистостями на честь отримання другого громадянства і інструкціями – не повідомляти про отримання документів української влади.

zakarpatpost.net