Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 2 жовтня

День на Закарпатті був багатим на події.

Які таємниці від нас досі приховує столиця Закарпаття? Яка з гіпотез про його назву є найбільш правдивою? Ким раніше була заселена Ужанська долина? Скільки насправді Ужгороду років?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з доктором історичних наук, професором Романом Офіцинським, який працює завідувачем кафедри історії України Ужгородського національного університету. Це – відомий вчений, автор понад двохсот праць, під його керівництвом успішно захистилися сім кандидатів наук. Удостоєний наукової премії імені Михайла Лучкая ‒ за краєзнавчі книжки «Народні перекази Закарпаття» та «Екскурсії Ужгородом».

– Щодо назви Ужгорода багато суперечок. Зокрема, щодо першої частини слова. Яка з гіпотез найбільше претендує на історичну правду? Унг – це назва замку чи усе ж – назва річки?

 Без річки не було б самого міста, а не тільки його назви. Уперше письмово про Ужгород під назвою Гункбар (Унгу) повідомив 1154 року арабський географ Мухаммад Аль-Ідрісі на карті з описом для норманського володаря Сицилії Рожера Другого. У середньовіччі Ужгород називали латиною Castrum Hung, Hungvar, Ungvár… За однією з версій, корінь «унг» тюркською ‒ «річка, вода», іраномовне «вар» означає «укріплення». Назву Ужгород активно вживають від 1849 року, спочатку ‒ журналісти і письменники, а за сім десятиліть ‒ й офіційно. У народі ойконім «Ужгород» тлумачать як «місто над Ужем», а гідронім «Уж» виводять від візуальної форми цієї гірської річки, що звивається змією-вужем… Кожна з гіпотез має право на існування, бо зачіпає різнорівневі, різночасові, різнокультурні пласти, нерідко у поєднанні, проникненні, нерозрізненні. Приміром, нині святкують 1125 років Ужгорода, однак офіційно вживана дата його заснування ‒ 893 рік ‒ вельми умовна і непевна, придумана.

Закарпатець у 90 років виглядав на 25. Пам’ятаю Янка ще з дитинства. Казали, що його мама померла ще під час пологів, він її навіть не побачив, а батько не хотів його визнавати. Янко був німий. І, як зазвичай буває в таких випадках, продавав він усякі іконки та календарі у людних місцях та в електричках. Років йому було десь трохи більше 20, тоді я ще не ходив у школу. Янко казав, що йому 25, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Він час від часу з’являвся у нашому місті. А іноді його можна було зустріти і десь в інших містах. Одного разу я надибав на нього навіть у столиці. Він поводився там так, ніби вже жив у цьому місті сто років і все йому там було знайоме. Не знаю, чи то він так любив мандрувати, чи просто не мав, де переночувати, де жити, от і мусів мотатися. Чи просто до людей горнувся, бо ж своєї родини не мав. Ніхто про нього нічого не знав, адже він був німим, то й не мусив нікому розказувати про своє життя.

Сьогодні, 2 жовтня, міський голова Богдан Андріїв підписав акт прийняття земельної ділянки  за адресою м.Ужгород, вулиця Марії Заньковецької (район ЗОШ №12-ЗОШ №15) площею 6 га у власність громади міста.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Документ підготовлено на підставі розпорядження міського голови від 25 вересня 2018 року №429 у зв’язку із закінченням договору оренди від 18 грудня 2007 року, акт підтвердження повернення земельної ділянки склали комісійно.

Молдаванин побив закарпатця до смерті, а тіло заховав у лісі

На початку лютого місцеві мешканці виявили в лісопосадці села Біла Церква Рахівського району присипане гілками тіло чоловіка. Перелякані страшною знахідкою, ще й виявленою опівночі, люди негайно викликали поліцію, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Як з’ясувалося пізніше, то був труп 55-річного мешканця села Великий Бичків.

«Правоохоронці з‘ясували, що між потерпілим та його 47-річним товаришем-іноземцем, який перебував на Закарпатті на заробітках, виникла конфлікт-на ситуація. У ході суперечки останній наніс закарпатцю тілесні ушкодження. Після цього чоловік відтягнув непритомного до лісосмуги, прикрив гіллям та одягом, а сам з місця злочину втік», – повідомили поліціянти.

Закарпатська жебрачка обікрала хату в Шепетівці.

Зайшовши до під’їзду, жінка надибала відімкненні двері однієї з квартир

У Шепетівському міськрайонному суді розглядатимуть справу щодо крадіжки, скоєної молодою жебрачкою із Закарпаття в одній із квартир райцентру – інформує прес-служба Шепетівського міськрайонного суду, пише hm.oblast.online.

Сталося це в лютому цього року. Молода жебрачка, що приїхала промишляти на Хмельниччину із Закарпаття, зайшла у під’їзд багатоквартирного будинку. Там вона здійснювала поквартирний «обхід», озброївшись однією з чергових легенд (про погорільців, жертв повені тощо). Смикнувши за ручку вхідних дверей однієї з квартир, вона виявила, що двері не замкнені. У передпокої та і в самій квартирі нікого на той момент теж не було.

В Ужгородському районі підрядники завершують ремонт двох автомобільних доріг районного значення – «Тийглаш – Руські Геївці – Малі Геївці» та «Об’їзд с.Кам’яниця».

На першій дорозі проводиться капітальний ремонт, на другій – поточний середній. Суцільний асфальт тут не прокладали вже кілька десятиліть, тільки періодично латали ями.

Про це повідомляє прес-центр Закарпатської ОДА.

Джерело фінансування в обох випадках – Дорожній фонд.

Комунальне підприємство «Ужгородський комбінат комунальних підприємств» Ужгородської міської ради має можливість на кладовищах «Барвінок» та «Кальварія» надавати послуги з догляду за могилами.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Вартість:

–        догляд за одинарною могилою раз на місяць – 120,73 грн.;

–        догляд за одинарною могилою раз на квартал – 209,88 грн.;

–        догляд за подвійною могилою раз на місяць – 193,32 грн.;

–        догляд за подвійною могилою раз на квартал – 276,18 грн.

Послуга передбачає: очищення ділянки могили, квітника від листя, старих стебел, сміття, скошеної трави, винесення непотребу на відстань до 50 метрів, прополювання квітника.

5-7 жовтня в Ужгороді вже традиційно розгорне свої локації сільськогосподарський ярмарок «Золота осінь – 2018».

Про це інформує прес-служба Закарпатської ОДА.

Участь у ярмарку візьмуть сільськогосподарські підприємства, фермерські та приватні селянські господарства, суб’єкти переробної та харчової промисловості. За цінами виробника вони запропонують ужгородцям та гостям обласного центру овочі, фрукти, плодоовочеву консервну та м’ясо-молочну продукцію, кондитерські та хлібобулочні вироби, вина, мед тощо.

У середу, 3 жовтня 2018 року відомий телеведучий Олександр Педан приїде в Ужгород, де з командою свого спортивного руху JuniorZ та Ужгородською міською радою проведуть у спортивному комплексі «Юність» шкільний спортивний фестиваль JuniorZ. Початок о 12 годині.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

«Це буде дуже масштабна подія. Кожен школяр зможе спробувати нові види спорту. Уся команда JuniorZ активно готується до події, ми привеземо у місто подарунки, яскраву фотозону, проведемо квест і флешмоб», – розповідає лідер Спортивного руху JuniorZ Олександр Педан.

zakarpatpost.net