Чому Книгу скарг хочуть скасувати?

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України ініціює скасування Книги відгуків і пропозицій відповідно до європейського досвіду та практики.

Про це повідомляє прес-служба МЕРТ. У міністерстві відзначили, що Книга відгуків і пропозицій введена ще в Радянському Союзі, і в той час вона була майже єдиним засобом контролю за підприємствами сфери, пише OBOZREVATEL.

У міністерстві вважають, що зараз Книга відгуків і пропозицій не є дієвим інструментом для захисту прав і вводить споживачів в оману.

“Споживачі сподіваються, що їхні записи можуть сприяти відновленню порушених прав, але на практиці це не працює, адже власники бізнесу часто не перевіряють книгу. З прийняттям Закону “Про звернення громадян” доцільніше направляти індивідуальні електронні або письмові звернення бізнесу, на які компанії зобов’язані відповідати у встановлений законодавством термін”, — зазначають автори ініціативи.

Крім того, додають у МЕРТ, ще одним недоліком Книги відгуків і пропозицій є те, що громадяни повинні вказувати персональні дані. Оскільки доступ до цього інструменту має кожен, персональні дані можуть бути використані недобросовісним бізнесом або шахраями.

“Вимога щодо ведення Книги відгуків і пропозицій створює зайвий тиск на сумлінний бізнес. Підприємці змушені витрачати значні кошти на організацію виконання вимог (встановлення відповідального за ведення книги, забезпечення щоквартальної перевірки ведення книги, розгляд звернень, зберігання листів, підготовку звітів)”, — зазначають у міністерстві.

За розрахунками МЕРТ, загальні витрати на адміністрування цього регулювання для бізнесу становлять приблизно 125,6 млн грн у рік.

Крім того, наголошується, що штраф від Держпродпотребслужби може накладатися навіть не через факт порушення прав споживачів, а просто у разі неправильного оформлення книги. На думку міністерства, Книга відгуків і пропозицій є застарілим і неефективним для споживачів інструментом.

Повідомляється, що в країнах ЄС вона не використовується. Бізнес повинен віддавати перевагу іншим каналам — електронні звернення, гарячі телефонні лінії, завдяки яким можна швидко отримати відповідь або відстежити статус звернення.

У МЕРТ вважають, що скасування такої практики дає можливість захистити персональні дані споживачів, перейти до сучасних інструментів подачі скарг, спростити життя бізнесу, звільнити органи влади від перевірки правильності заповнення Книги відгуків і пропозицій.

zakarpatpost.net