Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 4 жовтня

День на Закарпатті був багатим на події.

Зима в нашому краї у цьому році розпочалася одразу після літа, власне, сніжило в Карпатах навіть у серпні.

А осінній перший сніг випав у вересні.

Зараз же – продовжує засипати гори.

Як повідомив Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост на своїй сторінці у Фейсбуці, зараз на горі Піп Іван лежить півметровий шар снігу.

“Станом на 13:00, 04.10.2018 на г. Піп Іван Чорногірський хмарно, видимість до 50м, вітер західний 5 м/с., Температура повітря -1°С. Вище зони лісу дороги й стежки майже не проглядаються. Сніговий покрив до 0,5 м.”, – йдеться у повідомленні.

Якось до мого сусіда внадилися заходити продавці товарів. От одні й запропонували йому купити пояс для спини, який нібито знімає болі. Олега Павловича і справді страшенно боліла спина Він дуже мріяв якось позбутися цих мук. Але майже нічого йому не допомагало, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

А ще він мав трохи вищу, ніж звичайні, військову пенсію. Але на цю пенсію утримував ще й онучку, яка залишилася на його плечах після смерті дочки. Та й на те, щоб знайти жінку, яка допомогла б випрати, прибрати, приготувати, теж потрібні були гроші.

На Закарпатті все частіше почали з’являтися екзоти. Це і страуси, і американські кози, і полярні вовки, і багато інших цікавих тварин. Ослів у нашому краї всього декілька. Нещодавно газета «Неділя Закарпатські новини» писала про християнську ослицю Дельфіну з Хуста, яка живе на страусиній фермі. А цими днями нашому журналісту поталанило познайомитися з чарівним Петром, ослом з-під Мукачева, який також мешкає поміж страусами, і, до речі, шукає наречену.

Петя дуже симпатичний парубок. Йому всього 1,5 року, але на вигляд віслючок зовсім дорослий.

На Мукачівщину він потрапив з Іршавсь-кого району. Господар купив його в тамтешнього лікаря. Нового підопічного одразу полюбив, оточив турботою і увагою, але тварина виявилася досить норовливою, як кажуть, з характером, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Справа в тому, що Петя дуже впертий. Якщо в нього немає бажання, він навіть не зрушиться з місця. Тож репутація впертюха, яку має віслюк, виявляється, цілковито відповідає дійсності. На фермі це можуть підтвердити.

Скільки на Закарпатті алкоголіків. Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили із головним лікарем Закарпатського обласного наркологічного диспансеру Василем Кручаницею.

– За останні роки рівень алкоголізму підвищився чи знизився? Скільки закарпатців на обліку?

– Офіційна статистика реальний стан справ у області відобразити не може. Статистика – це лише сухі цифри. Загалом в області майже стабільно 17,5-18 тисяч закарпатців мають діагноз алкогольна залежність. Але проблеми створюють не ті, хто перебуває на обліку, а саме ті, хто на ньому не перебуває, їх значно більше. Зловживання алкоголем розглядається у всьому світі в якості одного із основних факторів ризику, що призводять до погіршення здоров’я. За різними оцінками, таке вживання алкоголю є істотним фактором глобального тягара хвороб та третім із факторів ризику, що викликає передчасну смерть та інвалідність у світі.

Коли кішка муркотить, ви можете подумати, що це так просто, як людина, що посміхається, або собака з радістю махає своїм хвостиком, але це не зовсім так.

Коти муркотять не тільки, коли вони щасливі, але й коли переживають або відчувають страх.

Муркотіння – це не тільки спосіб спілкування, а й захисний механізм та спосіб зберігати спокій у стресових та болісних ситуаціях, таких як відвідування ветеринара або пологи.

Оскільки кошенята народжуються сліпими та глухими, вібрації від муркоттіння допомагають їм знайти матір та спілкуватися з маленькими братами.

Низька частота муркотіння викликає серію вібрацій в тілі, які покращують дихання, сприяють швидшому загоєнню травм та збільшують м’язову масу, одночасно виконуючи знеболюючу функцію, пише independent.co.uk.

Це не тільки допомагає котам, а й має позитивний вплив на здоров’я їх власників. У господарів котів на 40% знижується ризик серцевого нападу та пониженого артеріального тиску після взаємодії з муркотливими улюбленцями.

 

 zakarpatpost.net