АНОНС. Закарпатський священик будує за сім днів церкви та шиє краще за жінок

На початку свого служіння отець Василь Попович, коли вишивав, ховав від людей свої роботи

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Сердаки, пошиті його руками, мають голова Закарпатської ОДА  Геннадій Москаль, екс-міністр транспорту України Орест Климпуш та багато відомих політиків, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Здавалося б, нічого дивного, немає в тому, що на Рахівщині (Гуцульщина) шиють національне вбрання, хоча насправді роблять це одиниці.

Утім цікаво, коли пошиттям сердаків (нагадує пальто з візерунками та вишивками, аплікаціями і китицями у народному стилі) та лайбиків (той же сердак, але без рукавів) займається чоловік…

Газета «Неділя Закарпатські новини» побувала у Малому Бичкові у священика, який відроджує забуте ремесло наших предків і будує на Рахівщині унікальні дерев’яні гуцульські храми. Отже, у рубриці «Я#Успіх» читайте розповідь про отця Василя Поповича.

З веретеном та голкою чоловіки справляються  краще за жінок

На порозі нас зустрічає чорнява усміхнена і привітна жінка. Це – Надія, дружина отця Василя. Вона люб’язно запрошує до майстерні, де її чоловік саме вишиває.

«Це в мене хобі таке, – усміхається господар. – Вишивати я почав майже тоді, коли й ходити. У моєї баби в хаті завжди були кросна і швейна машинка. Вона ткала, і їй усе потрібно було цівки мотати, тож я допомагав. Її праця мене зачаровувала, все здавалося таким таємничим, величним, ніби вона не виконує звичайну буденну роботу, а робить якісь фокуси. Я сидів і спостерігав за нею. Коли трохи підріс, і сам почав вивчати кросна, як вона кудись відходила. Ця баба жила окремо, через хату. А та, що мешкала з нами, теж була великою рукодільницею. Вона чудово пряла. Тож я також пробував. Вона потім кричала на мене, лармувала, але моя цікавість брала гору, і я сам навчився прясти. Згодом, коли треба було щось пошити, сідав за машинку і шив, латав, підшивав. Мене завжди тягнуло до жіночої роботи».

Як і за скільки священик вишив плащаницю? Які і де зробив дерев’яні церкви? Де почав будувати цегляну?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 5  вересня.

zakarpatpost.net