Кому вигідний скандал довкола угорських паспортів на Закарпатті

Чому наші сусіди проводять таку агресивну політику

Останнім часом ситуація між Україною та Угорщиною знову загострилася.

З одного боку, угорці першими реагують на проблеми в нашій області, дають закарпатцям вакцини, допомагають обладнанням, підтримують фінансово деякі проекти, але з іншого – поводяться агресивно і усі кроки держави блокують на міжнародній арені, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Це – така собі помста за закон про освіту.

Періодично ситуація нагадує перемир’я, а періодично – знову поле бою. Нещодавно конфлікт розгорівся через посаду міністра у справах Закарпатської області, яку досі не відмінили, а зовсім недавно – через те, що з’ясувалося, що чотири депутати та заступник міського голови Чопа мають угорське громадянство.

Через угорські паспорти страждають Польща й інші сусідні країни. Тобто так Угорщина поводиться не лише щодо України.

Нахабна поведінка Орбана дуже нагадує дії Путіна. Навіть дехто з політологів висловив припущення, що діяти так угорському Прем’єру радять у Кремлі. А про дружбу цих двох політиків відомо всім.

Більше того, днями Орбан попросив Росію, щоб через газопровід «Турецький потік» газ постачався до Угорщини в обхід України.

Хіба ж це дружня поведінка до нашої держави?

Та й загалом за всі роки, коли Закарпаття входило до складу різних держав, найбільше для розвитку краю зробили не власне угорці, які досі болісно сприймають те, що область належить не їм, а Чехословаччина, яка за короткий період розвинула тут і освіту, і культуру, і промисловість, і багато чого набудувала.

Та мова не про це.

Для чого така агресія з боку сусідів? Чому всі перемовини завершуються провалом? Чому досі не знайдено компромісу і не врегульовано всі питання? Бо Угорщина від жодного з принципів відступати не хоче. Хіба дружбу можна завоювати таким чином? З усього робиться піар-кампанія і на всі дії української влади там ображаються.

Наших державних мужів ніхто не захищає, бо якби людям тут жилося дуже добре, ніхто б до сусідів на заробітки не їхав. Але чи так уже чудово і забезпечено живуть угорці? Вони самі часто їдуть заробляти в Австрію та Англію, де платять більше. Зарплати в Угорщині не так уже й сильно відрізняються від наших.

Але вони нібито хочуть підтримувати угорців в усьому світі. І саме через це видають паспорти.

За різними даними, у тому числі угорськими, на Закарпатті видано понад 100 тисяч угорських паспортів. Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» заявив заступник міністра закордонних справ Василь Боднар.

Скандал, що нещодавно спалахнув у Берегові, є лише верхівкою айсберга. Офіційно заявлялося, що паспорти видають уже сім років, а насправді – ще більше.

Та чи справа лише в паспортах?

Для чого документи іншої держави закарпатцям? Якщо мова йде про тих, хто не причетний до влади, то аби вести бізнес, навчатися, їздити до родичів у гості або на заробітки.

Саме з цих мотивів найбільше наших земляків і спокусилися на угорські паспорти. І багато хто працювати їде не в саму Угорщину, а завдяки її громадянству – вирушає до інших, більш заможних держав, де працюють справді за більші гроші, ніж вдома.

Чи хоче більшість із закарпатців із подвійним громадянством виїхати жити за кордон назавжди? Ні! Хто хотів – уже давно виїхав, а інші – не виїдуть ніколи.

Більшістю тих, хто отримав угорський паспорт, не керують жодні політичні мотиви. Хто що б не казав і як би не спекулював на цьому питанні. Закарпатці взагалі люди досить аполітичні, а загострюються пристрасті лише перед черговими виборами.

Інша справа – ті, хто причетний до влади. Вони не мають жодного морального права складати присягу на вірність іншій державі, інакше як можуть працювати на благо рідної. Вони справді зрадники і таких потрібно притягати до відповідальності й відстороняти від займаних посад.

І в цьому питанні Україна повинна діяти жорстко. Але наші депутати досі ніяк не можуть прийняти закон про подвійне громадянство. Здавалося б, чому? Невже питання зачіпає їхні особисті інтереси? Складається враження, що так. Інакше механізм державного врегулювання питання було б давно запущено.

Іван ДУХНОВИЧ, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net