Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 5 жовтня

День на Закарпатті був багатим на події.

До завершення реформування державних та комунальних ЗМІ залишилось тільки 3 місяці.

Центр демократії та верховенства права оприлюднив рейтинг прогресу унезалежнення ЗМІ за областями.

Закарпатська область посідає останнє місце у рейтингу роздержавлення преси. У регіоні не реформувалося жодне друковане видання, пише Голос Карпат.

Міністерство закордонних справ Угорщини висилає з посольства у Будапешті українського дипломата Дмитра Керечанина.

Про це йдеться у статті “Європейської правди” Паспорти нон грата: що буде з українсько-угорськими відносинами після висилки консулів,  пише Українська правда.

“Нещасливий жереб витягнув Дмитро Керечанин, дипломат з Ужгорода, який працював у консульському відділі нашого посольства на посаді першого секретаря”, – йдеться у статті.

Як зазначається, український дипломат значною мірою став “стрілочником” у конфлікті Будапешта і Києва.

“Претензій до нього угорська влада не мала, просто треба було покарати когось”, – йдеться у статті.

Чому наші сусіди проводять таку агресивну політику

Останнім часом ситуація між Україною та Угорщиною знову загострилася.

З одного боку, угорці першими реагують на проблеми в нашій області, дають закарпатцям вакцини, допомагають обладнанням, підтримують фінансово деякі проекти, але з іншого – поводяться агресивно і усі кроки держави блокують на міжнародній арені, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Це – така собі помста за закон про освіту.

Періодично ситуація нагадує перемир’я, а періодично – знову поле бою. Нещодавно конфлікт розгорівся через посаду міністра у справах Закарпатської області, яку досі не відмінили, а зовсім недавно – через те, що з’ясувалося, що чотири депутати та заступник міського голови Чопа мають угорське громадянство.

Через угорські паспорти страждають Польща й інші сусідні країни. Тобто так Угорщина поводиться не лише щодо України.

Сердаки, пошиті його руками, мають голова Закарпатської ОДА  Геннадій Москаль, екс-міністр транспорту України Орест Климпуш та багато відомих політиків, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Здавалося б, нічого дивного, немає в тому, що на Рахівщині (Гуцульщина) шиють національне вбрання, хоча насправді роблять це одиниці.

Утім цікаво, коли пошиттям сердаків (нагадує пальто з візерунками та вишивками, аплікаціями і китицями у народному стилі) та лайбиків (той же сердак, але без рукавів) займається чоловік…

Газета «Неділя Закарпатські новини» побувала у Малому Бичкові у священика, який відроджує забуте ремесло наших предків і будує на Рахівщині унікальні дерев’яні гуцульські храми. Отже, у рубриці «Я#Успіх» читайте розповідь про отця Василя Поповича.

Мікроавтобус Mercedes-Sprinter із п’ятьма українцями влітає у вантажівку DAF біля села Бегуниці Волосівського району Ленінградської області Росії. Гинуть четверо пасажирів: водій 53-річний Володимир Чопей, Юрій Липчей, 49 років, та дві жінки – 27 і 34 років. Ще одного українця, 20-річного, “швидка” забирає в лікарню. Водій фури – громадянин Болгарії. Він не постраждав.

Мікроавтобус зареєстрований у Закарпатській області, пише gazeta.ua.

– За кермом був друг мого чоловіка з Хустського району. Дві загиблі жінки – сестри. Ще один померлий – батько шістьох дітей, – говорить Людмила Тацюн, дружина власника мікроавтобуса. – Нам дзвонили слідчі. Розповіли, що водій вантажівки заснув за кермом і виїхав на зустрічну смугу. Протаранив бус. Намагався уникнути відповідальності – викинув відеореєстратор, ключі від машини.

На численні прохання читачів у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» знову побувала ландшафтний дизайнер із Ужгорода Сніжана БОЙКАС.

Боздоський парк. Це – унікальне, але занедбане місце. Як би ви порекомендували його облагородити, який ландшафтний дизайн там можна зробити?

Порядку там немає. Роботи багато. Передусім я би порадила вирізати всі сухі насадження. Крім того, там дуже багато хворих дерев, ними потрібно серйозно займатися. Також потрібен благоустрій території. Загалом дерева там дуже густо висаджені, поступає мало сонця, під ними не можна посіяти траву, там багато пеньків, листя, парк дуже запущений. Які ж для прикладу у Львові красиві парки! А наш також можна впорядкувати, раніше ж він був доглянутим. Також варто згадати про алею, що веде до підвісного мосту. Колись там був розарій. Там можна зробити гарний ландшафт. Саме та частина парку придатна для цього.

Процесуальним прокурором Тячівської місцевої прокуратури затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно, вже раніше судимого, 37-річного місцевого мешканця, який, у серпні цього року, скоїв розбійний напад на пенсіонерку.

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що підозрюваний, вночі, попередньо вимкнувши електропостачання проник всередину будинку, де напав на 80-річну пенсіонерку.

Погрожуючи жінці кухонним ножем, нападник наніс їй тілесні  ушкодження та втік, викравши деяке майно пенсіонерки.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Досудове розслідування у даному кримінальному провадженні здійснювали слідчі СВ Тячівського ВП ГУНП в Закарпатській області за процесуального керівництва Тячівської місцевої прокуратури.

Які таємниці від нас досі приховує столиця Закарпаття? Яка з гіпотез про його назву є найбільш правдивою? Ким раніше була заселена Ужанська долина? Скільки насправді Ужгороду років?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з доктором історичних наук, професором Романом Офіцинським, який працює завідувачем кафедри історії України Ужгородського національного університету. Це – відомий вчений, автор понад двохсот праць, під його керівництвом успішно захистилися сім кандидатів наук. Удостоєний наукової премії імені Михайла Лучкая ‒ за краєзнавчі книжки «Народні перекази Закарпаття» та «Екскурсії Ужгородом».

Під час зустрічі з працівниками освітньої галузі з нагоди Дня працівника освіти Президент Петро Порошенко вручив освітянам державні нагороди. «Найщиріші вітання з вашим професійним святом. Вдячність, яку я хочу висловити вам, а у ваших особах і всім вітчизняним українським освітянам, за бездоганне виконання найвідповідальнішої місії. Ця місія є виховання молодого покоління. Виховання майбутніх українців, які виросли, виховувалися за часів незалежної України і точно, я в цьому абсолютно переконаний, житимуть в Україні як члені Європейського Союзу», – звернувся до присутніх Глава держави.

Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

Серед учасників зустрічі і наші закарпатці – випускник Сокирницької загальноосвітньої школи I-III ступенів, лауреат «Олімпіади геніїв» у США, переможець міжнародних конкурсів та олімпіад винахідник Валентин Фречка та його науковий керівник – вчителька хімії та екології Сокриницької ЗОШ Ольга Сабадош.

Президент наголосив, що глибока шана до вітчизняних педагогічних традицій не заперечує потреби у надзвичайно глибоких змінах.

Чому після гострих закарпатських страв найкраще їсти сирі тайські лопатки, які також ростуть у нашій області

Тайська довга квасоля туа фак яо відтепер стала закарпатською. Її можна придбати на ринку в Ужгороді.

Продавчиня люб’язно демонструє стручки і каже, що вирощує східних екзотів на винограднику.

«Вона в’ється у мене на лугоші, дуже практична і смачна», – запевняє жінка. – Стручки сягають у довжину близько 1,5 метрів».

Продає квасолю закарпатка по 50 гривень за кілограм.

Взагалі за смаком вона дуже схожа на звичну нам стручкову квасолю, але вона трохи грубіша. Тайці її їдять в будь-якому вигляді, навіть в сирому. Але найчастіше усе ж вона є обов’язковим компонентом овочевого меню в будь-якому вуличному ресторанчику. Сира квасоля добре гасить «пожежу» після гострих тайських страв… які  за гостротою дещо схожі на закарпатські.

Її можна використовувати і для приготування звичних нам страв, додавати в супи, овочеве рагу, тушкувати з часником.

zakarpatpost.net