АНОНС. Які статеві інфекції найбільш поширені на Закарпатті

Дерматовенеролог розповіла про Леніна та гонорею, старіння шкіри від солярію, юнацькі прищі, а також про те, яку загрозу несуть салони краси

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Сифіліс, гонорея, хламідіоз… Ці слова для багатьох звучать як страшний і ганебний вирок. Хоча насправді кількість заражених венеричними захворюваннями закарпатців досить велика. Причин багато. Однією з основних офіційно вважається перенесення інфекцій заробітчанами, які за кордоном вступають у випадкові інтимні зв’язки та інфікують вдома партнерів, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Отже, сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» поговоримо з лікарем-дерматовенерологом Ольгою Туряницею про хвороби, що передаються статевим шляхом, а також про те, яку загрозу несе відвідування салонів краси, косметологів та чи безпечно купатися в басейнах.

– Ольго Арсентіївно, зараз багато говориться про те, що на Закарпатті багато сифілісу, особливо після повідомлення у ЗМІ про аномально велику кількість захворювань у Словаччині. Чи правда це? Які симптоми цієї хвороби, чи є вона виліковною?  Розкажіть  детальніше про недугу, якою хворіли такі відомі особистості, як Фредерік Шопен, Генріх Гейне, Шарль Бодлер, Фрідріх Ніцше. Чи можна заразитися сифілісом у басейні? 

– Сифіліс – це статева інфекція, що передається або під час інтимної близькості або від матері дитині.

Багато хто панічно боїться відвідувати басейни та різні водойми закритого типу, бо нерідко кажуть, що там можна підчепити різні венеричні хвороби, в тому числі і сифіліс. Але наголошу, що в  басейні сифілісом майже неможливо заразитися. Аби відбулося зараження, існує ряд інших чинників. У нас була дуже велика кількість сифілісу в 90-х роках, після розпаду Радянського Союзу. Зараз кількість інфікованих суттєво знизилася, катастрофи ніякої немає.

Та все ж про хворобу треба знати, а секс повинен бути захищеним.

Діагностується сифіліс за допомогою аналізу крові. Аналізів є кілька різних типів. Щодо симптомів, то людину може насторожити наявність висипів, виразок на ділянках статевих органів, збільшення лімфовузлів, погіршення загального самопочуття, появи на шкірі блідо-плямистого висипу, який може з’являтися і зникати. Якщо людина мала сумнівний контакт, то тестування вона може пройти не раніше, ніж через 4-6 тижнів після нього. Аби себе захистити, потрібно використовувати бар’єрні методи контрацепції, тобто презервативи. Це – дуже важливо. І, звісно, бажано мати одного статевого партнера, бо якщо їх багато, у будь-якому разі можна інфікуватися від когось із них. До того ж не тільки сифілісом, але й іншими інфекційними захворюваннями.

І які це інфекції? Які з них поширені на Закарпатті?А яке венеричне захворювання крім СНІДу лікується найважче? Свого часу багато писалося про те, що Ленін, Сталін, Леся Українка та інші відомі особистості страждали від гонореї. Також йшлося про те, що ця хвороба викликає безпліддя? Чи зараз людина, яка перехворіла гонореєю вона також втрачає здатність до дітонародження?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 5 жовтня.

zakarpatpost.net