Закарпатський куточок раю посеред Львова

Знаєте, людина, якій я запропонувала скласти мені компанію на відкритті виставки, про яку я хотіла розповісти читачам «Неділі», тепер без кінця  рекламує її усім друзям та знайомим й пропонує піти подивитись. Підіть і ви, якщо будете цими днями у Львові, хоча ви маєте цей «куточок раю на землі» біля себе й здебільшого автори однойменної експозиції творять ближче до вас, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«Куточок раю на землі…» – саме так називається виставка, яка нещодавно відкрилась в Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАНУ у Львові на площі Ринок, 10.

За вікном б’є годинник на Ратуші й височіє римо-католицька катедра, а в стінах музею голосять трембіти (буквально – на церемонії відкриття) та вабить буйноцвіття Карпат! Здається, що ця ідея Інституту народознавства НАНУ та Всеукраїнського товариства «Гуцульщина» видалась дуже вдалою, адже побачити самобутні твори художників Закарпатської Гуцульщини, які вперше експонуються у Львові, зібралась численна громада. Було по-родинному тепло. Часом здавалось, що ми десь на Закарпатті, а не в кам’яному середмісті Львова. 21 учасник виставки співтворив куточок раю на землі-паркеті львівського музею засобами малярства та художньої різьби, які поєднувались у багатогранну палітру сьогоднішнього обличчя закарпатського мистецтва, яке ми маємо можливість пізнати у Львові.

Осердям цієї експозиції є різьбярські роботи Миколи Стринадюка з міста Косова, який майстерно поєднує традиції та модернізм і використовує в інкрустації нитки, шкіру, бісер, метал та навіть шкаралупу з писанок. Серед учасників: Ольга Лашта з Рахова, яка закінчила Коледж мистецтв ім. А. Ерделі та Закарпатську академію мистецтв, Микола Коваль з Рахова, який зараз працює та проживає в Чехії, Юрій Писар з Рахова, який зараз в Німеччині, Михайло Ковбаснюк з Чопа, викладач Закарпатської академії мистецтв Ігор Луценко, роботи якого я також для себе виділила поруч із різьбою Миколи Стринадюка. Дуже різні твори, які, попри все, дають широке уявлення про сучасне мистецтво авторів Закарпатської Гуцульщини. Наївне, експресіоністичне, закорінене в традиціях…

Ще в цей день на відкритті виставки, як у житті (навіть якщо це в куточку раю на землі), з журбою радість обнялась, бо трембіти прощались з одним із учасників експозиції, який відійшов за два дні до того у інші світи – Миколою Козураком, художником-реконструктором історичних об’єктів, дослідником української дерев’яної архітектури. Залишились його художні твори та світла пам’ять серед друзів та колег. Із привітальним словом до учасників та гостей звернулися: директор Інституту народознавства НАН України академік Степан Павлюк; письменник, журналіст, почесний громадянин м. Рахова Олександр Масляник; проректор ЛНАМ Роман Яців; голова суспільно-культурного товариства «Гуцульщина» у Львові Василь Коржук; голова товариства художників Рахівщини Анна Волошин; косівський художник-різьбяр − Микола Стринадюк. Модератором акції був керівник Музею етнографії та художнього промислу(МЕХП), кандидат мистецтвознавства Андрій Клімашевський. Було душевно й тепло (в усіх сенсах) та людно. Суспільно-культурне товариство «Гуцульщина» подбало про подарунки та родинну атмосферу. Тож за значні внески у розвиток традиційної гуцульської культури, відновлення народних традицій, любов до рідного краю відзначили: АНДРІЯ Клімашевського – керівника МЕХП; Андрія Колотая – зав. Сектором експозиції МЕХП; Ігоря Вірщука − провідного художника МЕХП; Михайла Яськовича − художника МЕХП.

Анастасія КАНАРСЬКА, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net