Чому закарпатці читають замовляння навіть тоді, коли йдуть збирати гриби

На Закарпатті існують безліч забобонів і лайок. Крім того, чи не кожному відомо про місцевих босоркань, які, як кажуть, живуть переважно в селах і знають масу замовлянь, можуть як допомогти людині, так і нашкодити. Історичні джерела описують  закарпатську відьму Марію Рушковську, яку спалили ще в 1730 році біля першої в Ужгороді церкви, що була на території замку.

Отже, сьогоднішнім гостем прес-центру газети «Неділя Закарпатські новини» є людина, яка професійно знається на магії та закарпатських босорканях – етнограф, дослідник демонології  і народної магії Закарпаття Василь КОРОЛЬ.

Кажуть, що в нашому краї люди настільки люблять різні ритуали, що навіть у деяких селах  по гриби вирушають після того, як прочитають замовляння. Що вам про це відомо?

Кожен вид господарської діяльності людини зв’язаний був у наших предків із якимось магічними діями. Це ж стосується і мисливців, рибалок, не лише шукачів грибів та ягід. Забобонів справді чимало. Деякі з них дійсно стосуються грибарів. Передусім – аби убезпечити свій похід у ліс і щоб повернутися  звідти не з порожніми руками.

Кілька років тому ми проводили етнографічну експедицію в Ужгородському  та Перечинському районах. Там вивчали апокрифічні молитви. Існує спеціальна апокрифічна література, яка пояснює подібні речі з позиції на межі міфології та християнства. Скажімо, подані оповідки про те, що Христос подорожував із Петром і з ними відбуваються певні події, які пояснюють окремі явища. Для прикладу, появу грибів пояснювали тим, що святий Петро їв білий хліб, ламав скибки і кидав їх під кущі і з них виросли білі гриби. Такі ж пояснення є й до інших рослин та тварин. Допитливі діти завжди розпитували щось батьків, дідусів, бабусь, їм розповідали такі історії деякі з них навіть записували.

zakarpatpost.net