Де закарпатці? Підприємства Ужгорода подають оголошення, що шукають працівників на Черні­гівщині

Жителі Закарпаття їдуть до Угорщини чи Румунії. Там платять у рази більше. Аби компенсувати брак кадрів, місцеві підприємства запрошують людей з інших регіонів.

— Українці, на жаль, ділять професії на перший, другий та третій сорт, — каже експерт ринку праці Тетяна Пашкіна, 45 років, пише gazeta.ua.

— Серед випускників є ті, кому вища математика дається легко. Інші добре працюють руками. Їм краще було б піти до технікуму, обрати робітничу спеціальність. Однак батьки і перших, і других відправляють дітей до вузів. А потім центри зайнятості звітують, що у великих містах безробітних із вищою освітою — близько 90 відсотків.

Цього року найпопулярніші спеціальності знову — юристи, менеджери, філологи. Хоча на ринку праці найбільший попит на робітничі й технічні.

— В Україні ­абітурієнти та їхні батьки досі гадають, що юристи чи економісти — найзатребуваніші спеціальності. Система освіти не бажає підлаштовуватися під ринок праці та розробляти нові програми. А ринок праці змушений споживати те, що намагалися реалізувати освітні заклади.

Половина вступників ідуть навчатися туди, куди кажуть їм батьки. Останні мають хибні уявлення про те, яка професія перспективна. Тому незабаром нас чекає нова хвиля безробіття. У першу чергу, це торкнеться юристів. Вони в такій кількості не потрібні. Важко буде знайти роботу економістам, філологам української та російської мов. Крім того, бачу 25 тисяч заявок на туризм. Куди підуть працювати ці люди?

Яких спеціальностей потребує ринок праці?

— У десятку найзатребуваніших увійшли будівельники та працівники на виробництві. По Україні першим у середньому пропонують зарплату 11 тисяч гривень. Щоправда, вони хочуть отримувати 13 тисяч. На виробництвах готові платити 9 тисяч гривень. Кухарям-початківцям — 8,6 тисячі гривень.

В інтернеті є оголошення, що підприємство з Ужгорода шукає працівників на Черні­гівщині. Готові навчати, досві­ду не вимагають. Міграція кадрів усередині країни поширена?

— В Україні дійсно відбувається міграція кадрів між областями. На сезон одеські бази відпочинку набирають на роботу працівників із Сум, Вінниці, Кропивницького, Миколаєва, Херсона. Жителі Закарпаття їдуть до Угорщини чи Румунії. Там платять у рази більше. Аби компенсувати брак кадрів, місцеві підприємства запрошують людей з інших регіонів. Сьогодні таким чином працює і торгівля, й аграрії, і виробництво. Багато іноземних роботодавців на Західній Україні забезпечують білу зарплату, гуртожиток, харчування.

Традиційно найбільші зарплати пропонують у Києві. Які ще міста, області підтягнулися в цьому плані?

— За столицею йде Одеса, Харків, Львів та Дніпро. Щоправда, у західних регіонах заробітна плата зростає швидше. Зокрема, у Волинській, Закарпатській областях. Цьому сприяє й трудова міграція за кордон.

Кого найбільше потребують у Харкові, Дніпрі, Одесі, Львові?

— Загалом по Україні найбільше вакансій у таких сферах: інформаційні технології, виробництво, продажі, торгівля, адміністративний персонал та для студентів без досвіду роботи. У Києві на першому місці серед затребуваних спеціальностей — програмісти. У Львові та Одесі — торгівля. У Дніпрі, Харкові — виробничі вакансії. Зар­плата різна. Є пропозиції для продавців, де можна отримувати як 7, так і 27 тисяч гривень.