Демагогія і популізм працюватимуть ще років 15 – історик про майбутні вибори

Ми не хочемо працювати над собою. Не усвідомлюємо, що демократія – це не один акт Майдану. А щоденна процедура відстоювання своїх прав. Усе починається з дрібниць: під’їзду, будинку.

Про це в інтерв’ю журналу Країна розповів історик Кирило Галушко.

“Український народ — романтичний. Ми сходимося, робимо революцію, розходимося, а потім виникають елементарні питання. Виявляється, що третина проти корупції, але за виключенням кума, який може допомогти.

Побудова здорової країни – тривалий шлях. Нині середнє і старше покоління ностальгують про піклування держави. Вона все дасть, а ти тільки працюй до пенсії. Такі настрої – широке поле для демагогії і популізму. Так не буває. Треба ставати частиною держави аби щось отримати”, – говорить він.

Маємо соціально-демографічну проблему, вважає історик.

“Люди, які звикли самі себе годувати, поки що складають меншість. Населення скорочується. Відповідно відсоток літніх людей збільшується. Вони – “найвідповідальніший” електорат, завжди ходять на вибори. За кіло гречки готові ставити галочку, де скажуть. Тому демагогія і популізм працюватимуть ще років 10-15″, – пояснює Кирило Галушко.

На його думку після Майдану вдалося далеко не все.

“Не утворилося нових політиків, фігур, які могли б змінити політичний ландшафт. Потрібна ротація правлячого класу. Старі даїшники передали корупційні схеми новим поліцейським. Так само болото системи затягує молодих ідеалістичних активістів, коли ті починають займатися політикою”, – додав історик.

zakarpatpost.net