Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 12 жовтня

День на Закарпатті був багатим на події.

Наша землячка розповіла про ціни, сімейні цінності, хабарі  та заощадливість не дуже заможних угорців, а також про те,  як вони одягаються у стоках, але не економлять на їжі

Угорщина славиться гарячими термальними басейнами та цікавою архітектурою. А ще там добре знайома закарпатцям кухня та багато сортів вина, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Якщо для інших українців  це загадкова країна із зовсім незрозумілою мовою, то наші земляки через те, що маємо з сусідами кілька століть спільної історії, почуваються там майже як удома.

Тож і не дивно, що багато хто з закарпатців не лише обзаводиться угорським паспортом, але й виїжджає до Угорщини на заробітки, а то й на постійне місце проживання.

Зараз пристрасті довкола набережної Незалежності в Ужгороді трохи стихли і почалися роботи із реконструкції.

Як повідомила Ужгородська міська рада, нині там перевлаштовують кам’яні бордюри, демонтують старі люки і встановлюють нові.

Новий інфраструктурний проект із облаштування туристичних автостоянок планують реалізувати в 2019 році на Закарпатті.

Про це розповіла начальник управління туризму і курортів Закарпатської ОДА Любов Когуч в інтерв’ю Zruchno.Travel.

“Помітно, що з поліпшенням якості доріг кількість туристів також збільшується. Наступний етап – це реалізація нового інфраструктурного проекту в 2019 році. Його головна мета – допомогти мандрівникам краще орієнтуватися під час подорожі. Треба буде облаштувати туристичні стоянки для автомобілів на дорогах, щоб подорожуючі могли відпочити, а також встановити нові дорожні покажчики для навігації”, – повідомила Когуч.

Крім того, за її словами, в області проводиться постійна робота з поліпшення пішохідних маршрутів.

“Для активних туристів в межах обласного бюджету ми робимо маркування пішохідних маршрутів по горах. Щорічно маркуємо приблизно 60-100 кілометрів, намагаємося робити це в різних районах, щоб охопити локації по всій області”, – поінформувала начальник управління туризму і курортів Закарпатської ОДА.

Мукачівцю, у будинку якого поліція знайшла наркотики, Мукачівський міськрайонний суд призначив 9, 5 років ув’язнення. Чоловік обвинувачувався за шістьма статтями Кримінального кодексу України.

Поліцейські Управління протидії наркозлочинності в Закарпатській області з мукачівськими колегами, згідно з ухвалою суду, провели обшук за місцем проживання двох братів-мукачівців, яких запідозрили у зберіганні великої кількості наркотичних засобів.

Тоді, правоохоронці з будинку мукачівців вилучили особливо небезпечні наркотичні речовини: суцвіття коноплі так звані «шишки», листя і стебла марихуани. Приміщення, в яких поліція виявила наркотичні засоби було ізольованим та із тонованими вікнами. У підвальному приміщенні будинку підозрювані обробляли стебла коноплі, різали та фасували. Також під час огляду прибудинкової території, поліція виявила великий парник,під’єднаний до системи вентиляції, де чоловіки вирощували нарковмісні рослини.

Про це повідоляє відділ комунікації поліції Закарпатської області.

Під час затримання, підозрювані чинили опір і, навіть, застосували зброю. Одного з них поліція затримала на місці, іншому вдалося втекти. Наразі 30-річний мукачівець перебуває у розшуку.

Колишній міністр фінансів Угорщини, голова руху “За сучасну Угорщину” Лайош Бокрош підтримав Україну і засудив поведінку угорського МЗС.

Про це йдеться на його сторінці  у Facebook, пише Європейська правда.

За його словами, заяви угорського МЗС, що в Україні триває кампанія ненависті проти угорців не відповідають дійсності, навпаки – державну кампанію ненависті проти угорців веде Будапешт.

“Самовпевненій угорській дипломатії вдалося налаштувати проти себе українські органи влади тим, що в угорському консульстві у Берегово роздавалися угорські закордонні паспорти і таємно приводили до присяги угорських громадян. Тим самим угорська держава грубо порушила українські закони” – заявив Бокрош.

Він наголосив, що не підтримує заборону подвійного громадянства, однак, за його словами, законів слід дотримуватися так само, як угорська влада їх дотримується у випадку зі Словаччиною.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін візьме участь в засіданні Товариства угорської культури в Ужгороді. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

“Завтра відвідаю Ужгород. Товариство угорської культури Закарпаття запросило мене на своє засідання. „Ваша присутність буде для нас честю“, сказано в листі”, — написав Клімкін.

За його словами, ситуація “доволі забавна”, адже голова цього ж Товариства, народний депутат України пан Ласло Брензович звертався до Генерального прокурора Юрія Луценка з вимогою притягти Клімкіна до відповідальності за “навмисне розпалювання національної ворожнечі”.

Підзимовий посів – це агрозахід, суть якого полягає в тому, що у культур із розтягнутими термінами проростання насіння в зимовий період відбувається природна стратифікація (загартовування). Насіння овочів сімейства зонтичних (петрушка, морква, селера, кінза, кріп) проростають вкрай повільно через вміст у них ефірних олій. У деяких культур насіння має дуже щільну оболонку, яка розбухає під час зимівлі в грядці (шпинат, щавель). Головні труднощі підзимового посіву полягають в тому, щоб вгадати термін. Насіння не повинно прорости до промерзання ґрунту, інакше сходи загинуть, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Поки досить тепло, треба приготувати грядки: перекопати, внести добрива, сформувати борозенки. Ділянку для підзимового посіву вибирають на найвищому і добре освітленому місці. Із землі видаляють всі кореневища багаторічних бур’янів, ґрунт перекопують з одночасним внесенням перегною (піввідра на 1 м2), золи і вапна (півлітрова банка на 1 м2), фосфорно-калійних добрив (10-15 г на м2). Борозенки не повинні доходити до країв грядки, щоб осінні опади і особливо талі води їх не розмили.

Тепер уже міні-скульптури є не лише в Ужгороді. Ініціативу перехопили і в столиці.

У цьому році почали встановлювати перші 12. Відшукати їх вдалося і журналісту газети «Неділя Закарпатські новини».

Бронзові міні-скульптурки на столичних вулицях встановлюють у рамках проекту «Шукай!».

Останнім часом у природі творяться дива. На Закарпатті то посеред літа паде сніг, то посеред осені цвітуть дерева.

Зараз на вулиці Тихого в Ужгороді неподалік управління залізниці вдруге зацвіли незвичні каштани.

Червоні каштани Бріотті вважаються більш стійкими  до негативного впливу міського середовища та шкідників. Гібрид звичайного і червоного каштанів, який отримав назву Бріотті, було виведено у 1818 році. За вартістю дерева вважаються одними з найдорожчих – коштують від 390 до 500 євро за один саджанець.

В Ужгороді їх досить багато і осіннє цвітіння спостерігається вже не перший рік.

В Україні скоро вибори, тому й не дивно, що активізуються політики, а також з’являється багато людей, яких називають громадськими активістами, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Зараз ефіри телеканалів рясніють від різних телешоу, а площі Києва та обласних центрів все частіше збирають людей не на концерти, а на шоу із назвою пікет. В Ужгороді мітинги хоч є й не дуже частими, але також проводяться.

Тож як така маса людей знаходить час на те, аби просто постояти в місті і послухати виступи інших?

Виявляється, не все так просто.

zakarpatpost.net