У прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» презентували книгу про подвиги полеглих на Сході воїнів. ВІДЕО

«Пам’ять про подвиг» — книга, до якої увійшли оповіді про 74 полеглих на Сході України воїнів.

Розповіді про земляків-закарпатців, які загинули захищаючи цілісність та суверенітет України — результат трьохрічної пошукової роботи учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти області. Презентували «Пам’ять про подвиг» в Ужгороді до Дня захисника України, повідомляє uzhinform.com.

Ірина ЛАДИЖЕЦЬ, заступник директора навчально-методичного центру професійно-технічної освіти області, упорядник книги

Це видання є яскравим доказом героїзму та самопожертви молодих людей, які віддали своє життя за цілісність та суверенність України. В тому і цінність книги – написана сьогоднішніми молодими людьми, які готуються тільки вступити у доросле життя. Вона написана не за наказом зверху, не тому, що так треба, тут була воля і виявлення бажання у молоді.  

Учні закладів були розділені в усі регіони краю. Формат оповіді – вільний: від есеїв, інтерв’ю до добірки фактів. Крім того, книга видана на кошти, зароблені учнями закладів професійно-технічної освіти області під час акції «Скринька добрих справ» в усьому Закарпатті.

Марина СКИБА, заступник директора з виховної роботи Ужгородського вищого комерційного училища КНТЕУ

І тоді ми тільки можемо говорити про щирий патріотизм, коли він є у душі. Коли діти, затаївши подих, тебе слухають і я бачу у їхніх очах сльози. Коли приходили дружини полеглих, їхні мами полеглих. Вони часто приносили із собою написаний матеріал (це дуже боляче) на 5-7 сторінок викладу, із такою любов’ю. Які теплі слова були! Адже, якась із цих сімей проіснувала 3-5 років (а потім він загинув), хтось був на війні 3 місяці – і його не стало. Хтось, ідучи у зону АТО, чекав на появу сина, але не дочекався… Завдяки збору цієї інформації, можуть усе прочитати у цих книгах.

Матеріал видання був готовий наприкінці 2017-го, у пошуках та зв’язку із рідними учням допомагали як вояки, так і волонтери Руху підтримки закарпатських військових (зокрема, Дзвенислава Лобода). Цього року упорядники разом із учнями планують розпочати роботу над оновленням книги, адже війна, на жаль, не закінчена.

Ірина ЛАДИЖЕЦЬ, заступник директора навчально-методичного центру професійно-технічної освіти області, упорядник книги

На жаль, поставити крапку у цій книзі ми не можемо. Наразі, за неофіційною інформацією, є понад 100 полеглих у цій війні закарпатців. Пошуковий проект ми спробуємо відновити цього року. Можливо, пізніше побачить світ доповнене вижання, а, можливо, випустимо другий том.

Наклад видання «Пам’яті про подвиг», наразі, — 300 примірників. Безкоштовно його передали майже усім родинам Героїв, історії яких описані у книзі.

zakarpatpost.net