Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 13 жовтня

День на Закарпатті був багатим на події.

На початку свого служіння отець Василь Попович, коли вишивав, ховав від людей свої роботи

Сердаки, пошиті його руками, мають голова Закарпатської ОДА  Геннадій Москаль, екс-міністр транспорту України Орест Климпуш та багато відомих політиків, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Здавалося б, нічого дивного, немає в тому, що на Рахівщині (Гуцульщина) шиють національне вбрання, хоча насправді роблять це одиниці.

Утім цікаво, коли пошиттям сердаків (нагадує пальто з візерунками та вишивками, аплікаціями і китицями у народному стилі) та лайбиків (той же сердак, але без рукавів) займається чоловік…

Газета «Неділя Закарпатські новини» побувала у Малому Бичкові у священика, який відроджує забуте ремесло наших предків і будує на Рахівщині унікальні дерев’яні гуцульські храми. Отже, у рубриці «Я#Успіх» читайте розповідь про отця Василя Поповича.

Ужгородці мають можливість поласувати смачною свіжою полуницею. Вона щойно зірвана і дуже приємно пахне.

Продавчиня каже, що зібрала вже третій у цьому році урожай і радіє, що осінь у нас тепла і ягоди добре дозрівають.

Продає вона полуницю по 150 гривень за кілограм. Ягоди хоч і не такі солодкі, як літні, але смачні і багаті вітамінами.

Тож чому не порадувати себе такими розкішними дарами природи у жовні? Тим більше, що купувати можна і невеликими порціями.

Марія Шинкар мешкає на околиці рівненського міста Дубно. Їй вже далеко за 60, але, незважаючи на роки і пов’язані з цим проблеми зі здоров’ям, вона залишається напрочуд активною. Бабуся вважає, що залишатися у формі їй допомагає вітамінний чай з власного городу. Рецептом смачного і корисного напою пенсіонерка поділилася із читачами газети «Поради Здоров’я».

Дует смородини й малини

Бабуся Марія розповідає, що магазинний чай пила тільки в колгоспній їдальні, а вдома завжди має для заварювання трави. Влітку їздить у навколишні села, щоб заготувати звіробій і ромашку, на городі вирощує м’яту і мелісу, а в сад вирушає за листям малини і смородини.  Саме смородиново-малиновий чай з м’ятою – її улюблений. Він, каже бабуся, не тільки смачний і ароматний, але й корисний при простудних захворюваннях, корисний при цукровому діабеті, гастриті зі зниженою кислотністю і є профілактикою передчасного старіння.

Бадьора пенсіонерка із задоволенням ділиться рецептом приготуванням цілющого чаю. «Можна заварювати рослини сирими. Тоді для правильного чаю потрібно дотримуватися приблизно таких пропорцій: по 0,5 ч. ложки листя смородини і малини, кілька листочків м’яти та 250 мл окропу. Висушеної сировини, звичайно, треба брати менше. Перед використанням листочки найкраще подрібнити – так вони віддадуть всі корисні речовини. Їх заливають гарячою водою і настоюють під кришкою 15-20 хвилин. Пити можна до  3-4 чашок у день», – розповіла вона.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін категорично засуджує публікацію списку українських держслужбовців та депутатів місцевих рад, які нібито отримали угорське громадянство, на сайті “Миротворець”.

Про це він заявив в Ужгороді на спільній прес-конференції з головою товариства угорців України, народним депутатом Василем Брензовичем, повідомляє кореспондент “Європейської правди”, пише Європейська правда.

Міністр зауважив, що робота у державних органах осіб з подвійним громадянством прямо заборонена законодавством. Водночас те, як були поширені списки порушників, є, на думку міністра, неприйнятним.

“Ми всі прекрасно розуміємо, що закони треба виконувати. У нас є стаття 19 закону про громадянство, а також стаття 19 закону про державну службу. Всі це прекрасно розуміють, і тут питань нема. Але я категорично проти, щоби показувати на угорців пальцем як на зрадників, або цькувати угорців, або звинувачувати їх в сепаратизмі”, – пояснив він.

На площі Петефі в Ужгороді нині вставновлювали великі ліхтарні стовпи.

Вони розраховані на п’ять ламп, високі і дуже гарні… Це – дійсно королівські ліхтарі, які ідеально вписуються в архітектурний ансамбль центральної площі, відповідають їй за розмірами.

Раніше там було встановлено кілька малих стовпів, значно нижчих. Про це писав zakarpatpost.net.

Ці ліхтарі на дві лампи, є досить маленькими, але зараз, у комплексі з новими, вони також мають гарний вигляд.

Радує, що поступово Петефі європейською і сучасною площею.

«Пам’ять про подвиг» — книга, до якої увійшли оповіді про 74 полеглих на Сході України воїнів.

Розповіді про земляків-закарпатців, які загинули захищаючи цілісність та суверенітет України — результат трьохрічної пошукової роботи учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти області. Презентували «Пам’ять про подвиг» в Ужгороді до Дня захисника України, повідомляє uzhinform.com.

Вишка «Красна» розташована на вершині гори Кінець у Закарпатті. Якби не вона, в селах біля підніжжя не було б ані Інтернету, ані телебачення, ані мобільного зв’язку. Сергій Мустяце працює на вишці 22 роки – він піднімається на гору, щоб тиждень стежити за приладами і налаштовувати апаратуру. На вишці він живе на повній самоті. Першого вересня Сергію доручили відключити аналоговий телевізійний сигнал для всіх каналів, окрім «UA: Перший». Другого вересня передавач «UA: Першого» згорів під час грози, позбавивши навколишні села єдиного телеканалу. Кореспондент «Бабеля» Євген Спірін провів з Сергієм Мустяца два дні і дізнався, чи можна жити без телебачення, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Село Красна знаходиться майже в 200 кілометрах від Ужгорода. Щоб дістатися до села, потрібно змінити кілька автобусів, попуток і пройти пішки. Прямого рейсу в село немає. Найближчий центр – селище Дубове. Тут є супермаркет, ринок і автобусна станція. До Дубового можна доїхати з Тячева, автобусом або автостопом. Ми сідаємо на перехресті в «бусік», навантажений овочами та пивом.

Робота на заводі або фабриці, як і раніше, найпоширеніша серед українців. За даними Держслужби статистики, в промисловості зайнято більше всього населення – 1,83 млн осіб (24%).

Фахівці ринку праці говорять, що найближчими роками розвиватиметься сфера сервісу, а промисловість, навпаки, чекають подальші скорочення, пише Сегодня.

За 8 місяців року Держслужба статистики нарахувала 7,61 млн штатних працівників на підприємствах усіх форм власності, яких враховують при визначенні середньої зарплати по країні. Нагадаємо: статистикою не охоплені фірми з чисельністю менше 10 осіб і приватні підприємці, яких в сумі до 2,4 млн осіб. Ще 2,3 млн осіб, як заявив нещодавно прем’єр Володимир Гройсман, працюють в Україні неофіційно.

Виявляється, лисиці на Закарпатті живуть не лише в лісах і не лише в Боздоському парку. Днями до редакції zakarpatpost.net читачка з Мукачева надіслала фото тварини, яку вона побачила у своєму рідному місті.

Навіть не саму лисицю, а її останки. При чому знаходилося тіло мертвої хижачки у парку «Перемога» .

«Труп був прямо на доріжці. Валявся він там уже не перший день, бо почав розкладатися. Цікаво, що лисиця жила так близько до людей, від рук яких, напевно, і загинула», – написала Ольга.

Чому лисиці облюбували парк невідомо, утім знаходиться він майже на околиці міста. Та й поруч із ним є ліс, річка. А таке середовище є наближеним до того, де мешкають ці тварини посеред дикої природи. У Карпатах лисиці є досить розповсюдженими, тому, ймовірно, у пошуках їжі, якої серед лісів їм не вистачає, підбираються ближче до людських осель.

Ужгородські лебедята вже зовсім підросли. За розмірами вони такі, як батьки. Крім того, пташенята змінюють оперення. Зараз вони вже досить сильно посвітлішали і вже не так сильно відрізняються від дорослих. Цікаво, що між пернатими є вигнане. Одне лебедя живе самотньо, плаває наодинці. Інші троє тримаються разом.

Вони вчаться самостійності, хоча ще живуть разом із батьками.

Нагадаємо, що лебедина родина оселилася на озері «Кірпічка» майже 2 роки тому. Цьогоріч у травні у пари з’явилися на світ пташенята. Вони досить ручні і приймають пригощання від людей.

zakarpatpost.net