Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 14 жовтня

День на Закарпатті був багатим на події.

Дерматовенеролог розповіла про Леніна та гонорею, старіння шкіри від солярію, юнацькі прищі, а також про те, яку загрозу несуть салони краси

Сифіліс, гонорея, хламідіоз… Ці слова для багатьох звучать як страшний і ганебний вирок. Хоча насправді кількість заражених венеричними захворюваннями закарпатців досить велика. Причин багато. Однією з основних офіційно вважається перенесення інфекцій заробітчанами, які за кордоном вступають у випадкові інтимні зв’язки та інфікують вдома партнерів, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Отже, сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» поговоримо з лікарем-дерматовенерологом Ольгою Туряницею про хвороби, що передаються статевим шляхом, а також про те, яку загрозу несе відвідування салонів краси, косметологів та чи безпечно купатися в басейнах.

17-річний Костянтин та 21-річний Сергій захотіли любощів із 48-річною мешканкою Тячівщини 

Хлопці годилися Юлії в сини, тож зрозуміти, чому вони спокусилися на жінку, важко, але все ж, вони силою змусили її задовольняти свої сексуальні фантазії, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

…Було близько першої години ночі.

Юлія ходила в гості до знайомої і затрималася в неї. Жінка добряче хильнула спиртного і була нетверезою. У компанії були ще дві дівчини і до них навідалися в гості хлопці, але господиня їм не відчинила, незважаючи на те, що вони сильно грюкали у двері. На гучні звуки посеред ночі вийшов сусід, якому не сподобався галас. Однак хлопці накинулися на нього. Згодом вони зникли, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

А Юлія, коли стало тихо, вирішила, що їй пора повертатися додому. Проте на вулиці вона помітила дивних хлопців, які почали йти за нею.

«Я бачила, що у під’їзді вони били сусіда подруги, а перед тим – ламали двері квартири, він же просто намагався їх заспокоїти. Хлопців було троє. Двоє з них наздогнали мене майже біля воріт будинку, схопили за руки та потягнули до залізничної колії. По дорозі в мене забрали  мобільний телефон. Ще один молодик ішов за нами і просив їх, аби мене відпустили. Та вони не хотіли і сказали йому, щоб він ішов додому. Хлопець так і зробив», – розповіла на суді жінка.

У серпні найдорожче продукти харчування продавали у Києві та Закарпатській області. Високі ціни були в Одеській, Волинській, Луганській і Чернівецькій областях.

“На Закарпатті найдорожче порівняно з цінами по Україні продавали борошно — 11,4 гривень за кілограм. Середня ціна по Україні — 10,2 гривень. Манна крупа у регіоні коштувала 13,7 гривень. По Україні кілограм купували по 12,3 гривень. Жителі Закарпатської області найдорожче, ніж інші українці, купували гречку та ячну крупу, морожену рибу і соняшникову олію. Ціна у середньому на 5 гривень вища, ніж по Україні. Крім того, дорогими були капуста і буряк. Коштували 9,3 і 11,2 гривень за кілограм. По Україні ціни на 4 гривні менші”, – написав у Facebook директор асоціації постачальників торгівельних мереж Олексій Дорошенко, пише gazeta.ua.

У Києві найдорожче продавали пшеничний і житній хліб, яйця, сало, яловичину, варені ковбаси та пшоно. Найпомітніша різниця у ціні на пшеничний хліб із борошна вищого ґатунку. У Києві коштував 32 грн/кг, по Україні – 19,6 грн. Крім того, кілограм сала в середньому по Україні продавали по 67,8 грн, у столиці – 108 грн.

Перший Ужгородський міжнародний фестиваль моновистав гідно завершився спектаклем приватного театру «Арарат» (м. Бая-Маре, Румунія), пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Назва колективу асоціюється з горою, до якої пристав Ноїв ковчег, коли води потопу стали спадати. Саме звідти голуб приніс патріархові гілочку, що означало надію на порятунок всього роду людського. Тому засновники трупи узяли цю назву як символ надії, оптимізму, як дороговказ у нинішньому розбурханому морі житейському, яке підмиває підвалини усієї Центрально-Східної Європи. Продемонстрований спектакль теж фактично про пошуки Арарату, якоїсь тверді, стабільності у нинішній непевності. Автор п’єси «Художник плакатів»  Маріан Іля з задоволенням відзначив, що міжнародна прем’єра його твору вдалася на славу, дійсність навіть дещо перевершила очікування. Адже роботу показано у напрочуд суголосному їй інтер’єрі Ужгородського замку, під старими склепіннями, що пережили вже не одне століття, проте впевнено пливуть у майбутнє. Старий похмурий зал сам нагадував Ноїв ковчег, в якому розмістилося кількадесят глядачів, але домінував один актор.

Нещодавно в Києві неподалік місця, де досі залишився постамент із-під пам’ятника Леніну встановили гігантську синю руку, ідея якої застелити цей постамент. Її висота близько чотирьох метрів і вона однакова з обох боків.

За задумом автора скульптура символізує дружбу та спілкування.

Неординарна робота одразу викликала бурхливу реакцію. Одним вона сподобалася, інші ж із неї кепкували. Утім пам’ятник є цікавим хоча б через незвичний колір.

На жаль, на Закарпатті досі багато пам’ятників подіям радянських часів, Монументів із комуністичними зірками, які підпадають під закон про декомунізацію, навіть доволі сучасних, але естетично непривабливих монументальних споруд достаньо.

Тож такі руки у нас теж були б доречними у багатьох населених пунктах.

Як раніше писала газета «Неділя Закарпатські новини» на площі Народній, у самому центрі Ужгорода досі красується могильна плита. Замість неї буде встановлено пам’ятник жертвам голодоморів. Наразі вже тривають підготовчі роботи.

Київ найближчим часом видасть агреман на кандидатуру нового посла Угорщини в Україні.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін журналістам в Ужгороді, повідомляє кореспондент “Європейської правди“.

“Буде найближчим часом (агреман, – ред.). Угорщина запропонувала кандидатуру представника дипломатичного відомства, який має зв’язок із Закарпаттям, і мені навіть Петер Сійярто (глава МЗС Угорщини, – ред.) сказав, що він вже активно вивчає українську. Тобто з призначенням посла питань немає”, – сказав Клімкін.

“У нас є найкращий посол в Будапешті, і ми ним пишаємося. Я думаю, що і угорці мають призначити таку кандидатуру, яка буде нам допомагати”, – додав міністр.

Тіло невідомого чоловіка виявили в будівлі старого покинутого аптечного складу по вулиці Лодія в обласному центрі.

До поліції звернувся один з місцевих мешканців, який і виявив тіло чоловіка між сходами, повідомляє Mukachevo.net.

На місце відразу ж прибула слідчо-оперативна група та експерти, які й мають з’ясувати всі обставити трагедії – чи це було самогубство, чи вбивство.