Закарпатцям на замітку: що лікує червона горобина

У плодах горобини міститься багато вітаміну Р та каротину, з якого в організмі людини синтезується вітамін А, присутні органічні кислоти, цукор, дубильні речовини, аскорбінова кислота, ефірні олії тощо.

Сироп, зварений зі свіжих ягід горобини й цукру (у сік, вичавлений з 1 кг плодів, додають 600 г цукру), застосовують при авітамінозі, ревматичних болях і каменях у нирках. Ягоди горобини використовують також при гіповітамінозах і як кровоспинний засіб.

Борошном із плодів лікують диспепсію в дітей. Горобина допомагає при недокрів`ї, виснаженні, підвищує захисні властивості організму. Це сечогінний, кровоспинний, протидизентерійний засіб. Сік з горобинових плодів викличе апетит.

За відсутності дубової горобинову кору можна використовувати для готування відвару, яким лікують запальні захворювання шкіри, слизистих оболонок рота.

При готуванні відвару 1 ст. ложку плодів заливають 200 мл  окропу й настоюють 4 години. Для готування настою 1 ст. ложку квіток заливають 200 мл окропу й після охолодження проціджують.

Із плодів горобини звичайної для полегшення відходження мокротиння при бронхіті роблять спеціальні таблетки. Плоди подрібнюють, додають до них воду в співвідношенні 1:2, кип`ятять 4-6 годин на повільному вогні, проціджують, знову пропарюють, щоб вийшла тягучка, з якої й роблять таблетки. Їх п`ють по 5-6 штук у день.

При фарингіті й ларингіті для полоскання горла користуються соком горобини. Для цього  1 ст. ложку соку розводять 200 мл окропу. Для цієї ж мети готують настій плодів горобини: 2 ч. ложки сухої сировини настоюють у 400 мл окропу протягом години, а потім проціджують.

Увага! Не застосовуйте препарати горобини при вагітності! При годівлі грудних дітей материнським молоком прийом препаратів горобини в невеликих дозах звичайно не викликає побічних явищ, однак їхня ймовірність все-таки існує, тому застосування горобини може здійснюватися тільки за приписом лікаря. Крім того, не рекомендується використовувати усередину дані препарати особам, старшим 45 років.

zakarpatpost.net