Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 16 жовтня

День на Закарпатті був багатим на події.

Ужгородським міськрайонним судом до чотирьох років і трьох місяців позбавлення волі засуджено 21-річного місцевого мешканця, який восени 2017 року здійснив серію крадіжок майна з автомобілів їх власників та скоїв грабіж у м. Ужгороді.

Про це повідомляє прокуратура Закарпатської області.

Прокурором, на підставі зібраних під час досудового розслідування доказів,  доведено в суді вину чоловіка у вчинені семи крадіжок. Майно з автівок засуджений викрадав розбивши скло автомобільною свічкою запалювання.

Окрім того, встановлено і доведено, що у грудні 2017 року, молодик вирвав у жінки, яка прямувала на роботу її сумку з особистими речами.

Весілля – особлива подія у житті закарпатців. До нього готуються довго і відповідально. Аби зробити його особливо людним, часто їдуть на заробітки або навіть позичають гроші, лише б люди мали про що потім поговорити, згадуючи, як гуляли, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Традиції передусім 

Саме ж весілля у закарпатців – це цілий список обов’язкових речей, яких необхідно дотримуватись, бо так робили бабусі, мами, старші сестри та подруги… Так було колись, значить, на думку багатьох, ламати звичаї не можна і зараз.

На жаль, незважаючи на те, що час невпинно біжить вперед і замість трембіт у горах давно з’явилися мобільні телефони, наші земляки дуже неохоче вносять корективи у побут, навіть у деяких селах весілля досі роблять під шатром.

День для одруження також ретельно вибирають. Не йдуть під вінець у неділю, бо священики, кажуть, не хочуть вінчати. Також не обирають п’ятницю, бо тоді розп’яли Христа. Під час посту також не беруть шлюб, бо нібито життя не буде.  Добре, хоч у містах від такого марновірства вже почали відмовлятись.

Геннадій Москаль вимагає негайного відновлення вантажних операцій на станціях Берегове, Великий Березний, Жорнава, Есень, Ясіня, Рахів, Кольчино, Чорнотисів, Рокосів, Боржава, Буштино, Тячів та Солотвино, які ПАТ «Українська залізниця» визнала малодіяльними та збитковими, повідомляє прес-центр Закарпатської ОДА.

Про це голова ОДА заявив у вівторок, 16 жовтня, під час наради з вирішення проблемних питань у зв’язку з намірами «Укрзалізниці» закрити вантажні операції на окремих залізничних станціях області. Участь у нараді також взяли керівники райдержадміністрацій та районних рад, відповідних департаментів облдержадміністрації, представники «Укрзалізниці».

Як повідомила завідувач відділу епідеміологічного нагляду і профілактики інфекційних  захворювань ДУ “Закарпатський обласний лабораторний Центр МОЗ України” Вікторія Тимчик на минулому тижні (з 05 по 12 жовтня) в області спостерігається низька інтенсивність епідемічного процесу з гострих респіраторних інфекцій.

Про це повідомляє прес-центр ОЦЗ в Закарпатській області.

Кількість звернень до закладів охорони здоров’я області у порівнянні з попереднім тижнем збільшилась на 5% (на 128 випадків). На респіраторні інфекції захворіло 2 529 осіб. Інтенсивний показник захворюваності становить  201 на 100 тисяч населення та знаходиться нижче визначеного епідемічного порогу на 25%.

За прогнозами ВООЗ, в Україні в цьому році епідемія грипу очікується агресивніша, ніж минулого сезону. Причини тому – відразу три штами вірусу, один з яких дуже небезпечний – Michigan, різновид штаму H1N1. У зв’язку з цим актуальним стає питання, а як же убезпечити дитину від сезонного грипу? Чи потрібне щеплення від вірусного захворювання або можна від нього і утриматися? У цих та інших питаннях газеті «Поради Здоров’я» допомогла розібратися дитячий лікар з Ужгорода Вікторія Шарохіна

– Яку небезпеку несе грип для організму дитини?

– Варто відмітити, що штам вірусу MichiganN1H1 є підвидом вірусу свинячого грипу. Даний вірус має надзвичайно високу контагіозність, інкубаційний період становить від 2 годин до 7 діб, в залежності від того, яка кількість вірусу попала в організм. Передача відбувається повітряно-крапельним та побутовим шляхом. Характерний різкий початок з температурою 38,40С-400С, яку важко збити, і триває три доби й більше.

А небезпека полягає у тому, що даний вірус, мутуючи кожного року, посилює свою агресивність та стає більш стійким. Тому дуже швидко розвиваються важкі ускладнення, такі як пневмонія, серозний менінгіт та енцефаліт.

Незважаючи на попередження рятувальників, закарпатці продовжують спалювати суху траву.

В Ужгороді на вулиці Гагаріна горіла суха трава. Вогонь охопив невелику площу, однак цього було достатньо, щоб від диму горілої трави отруїлася 13-річна дівчина, – повідомили в ДСНС.

Рятувальники пожежу загасили, а дівчині надавали допомогу медики.

Між селами Сусково та Голубине у річці Латориця було виявлено тіло жінки, – повідомили в ДСНС.

Особу жінки встановили. Це 67-річна місцева жителька.

Наразі поліція встановлює всі обставини та причини смерті жінки.

Доступність електрошокерів не означає, що їх використовують лише з метою самозахисту. Деколи вони стають знаряддям злочину.

Саме шокер використала 17-річна студентка при нападі на свою тітку, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Дівчина навчалася в одному з місцевих коледжів і проживала в родички. Між нею та 47-річною тіткою виник словесний конфлікт.

Та молодиця після цього ніби озвіріла. Вона взяла свій електрошокер і нанесла жінці ним два удари струмом. Помітивши, що тій погано, не зупинилася. Навпаки, їй захотілося крові.

Вона схопила кухонний ніж і встромила його в живіт та в груди своєї жертви.

«Я на той час перебувала у квартирі тітки. Була 7 година ранку. Ми посварилися. Я нанесла їй серію ударів електрошокером в область тулуба та два удари ножем в ділянку правої молочної залози, а також у надчеревну ділянку справа», – пояснила дівчина на суді.

Бути гарними хочеться всім, а найбільше – жінкам. Аби сподобатися чоловікам, багато хто вдається до різних хитрощів. А дехто справді змінюється – як внутрішньо, так і зовнішньо – починає більше доглядати за шкірою, волоссям, змінює гардероб, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Мистецтво перетворення – річ тонка. Але цікава. І найбільше про те, як змінити жінку, зробити її більш вродливою, підкреслити її вроджену красу і приховати недоліки, знає стиліст-візажист із Ужгорода Юрій Абросімов, людина з більш ніж 35-річним стажем, справжній майстер, педагог і просто цікава особистість.

У селі Клячаново Мукачівського району у неділю ввечері з вини п’яного водія сталася ДТП з потерпілими.

Близько 21-ї години автомобіль марки «Лада Пріора» під керуванням жителя селища Кольчино злетів під час руху з дороги в поле, де ударився в причіп від трактора й перекинувся.

У салоні авто перебували четверо осіб: водій, його дружина та двоє діток віком 2 і 4 рочки. Усі четверо зазнали травм різного ступеня важкості й перебувають в лікарні.

Як встановили під час медосвідування, водій «Пріори» перебував у стані алкогольного сп’яніння (1,03 проміле алкоголю).

zakarpatpost.net