На Закарпатті цвітуть американські труби янгола. ФОТО

Ця унікальна квітка, що зараз цвіте в багатьох закарпатців, досить популярна у нашому краї.

Називають рослину по-різному. Найбільш поширеною назвою є «табачник», утім насправді це бругмансія, відома ще як дурман, датура.

Квітка не переносить похолодань, тому на відкритий ґрунт її висаджують лише на період із весни до осені.

Поводитися з бругмансією слід обережно – вона ядовита.

Утім назву вона отримала через елегантні і витончені квіти. Бутони справді дуже великі і гарні, а ще – приємно пахнуть. Саме за це «табачник» називають  трубами архангела, а корінні жителі Південної Америки, звідки бругмансія родом, поклоняються їй як божественному дереву.

У Марії Кадар рослині чотири роки. Зимує в котельні, а зараз поки що оздоблює город. На ній не десяток, а кілька десятків величезних бутонів і у висоту рослина сягнула більше 2,5 метрів.

«Особливого догляду декоративний дурман не потребує, головне його поливати та вчасно забрати до приміщення на зимівлю», – наголошує господарка.

Крім білої та жовтої бругмансії у неї зараз квітують ще й рожева та бордова. Щоправда, вони за розмірами менші і їм всього два роки.

Квітникарка планує придбати ще синю та яскраво-червону рослину. За її словами, є дуже багато відтінків цієї квітки, як правило, в тонах персика, рожевого, коралового, жовтого, золота і білого.

zakarpatpost.net