Укласти шлюб за $15 тисяч. Українка розповіла про нелегальне життя в США

Щоб легалізуватися у США, українці часто укладають фіктивні шлюби з американцями. Існують спеціальні фірми, які все підлаштовують. Але такі послуги коштують дуже дорого: починаючи від $15 тис.

“В 2009 році я приїхала в штат Вісконсин і почала за контрактом працювати прибиральницею в готелі. Коли він закінчився, вирішила залишитись у США нелегально. Спочатку зовсім не розмовляла англійською, але за цей час її вивчила й тепер моя мова – майже без акценту, – розповідає Анна-Марія Мельник із Лас-Вегасу, штат Невада. У США живе 9 років, пише hromadske.ua.

“Звичайно, інколи був страх, що по мене може прийти міграційна поліція. У 2010 році я жила в невеликому курортному містечку. Тієї зими туди приїжджали рейди, щоб виявити нелегалів. Деяких моїх знайомих знайшли й депортували. В цей час ми з подружками їздили ховатися в інше місто, щоби не дай Бог нас не зловили. Адже при виїзді нелегала зі Штатів йому в паспорт ставлять так звану “чорну мітку” – це означає заборону на в’їзд в країну щонайменше на 10 років”.

В 2015 році українка переїхала у Лас-Вегас і почала працювати в сфері торгівлі. Зараз проходить процедуру легалізації у США.

“Один із найпростіших способів – укласти шлюб з американським громадянином. Я так і зробила: мій чоловік білорус, але має громадянство Штатів. Після заміжжя процедура легалізації проста: проходиш медичне обстеження, заповнюєш анкету й чекаєш на результат. Все це коштує приблизно 2 тисячі доларів. Розгляд документів триває всюди по-різному. У Неваді, наприклад, це займає від 10 до 15 місяців, у Вісконсині – від 3 до 4”.

“Утім, у легалізації можуть відмовити. Так сталося і зі мною, коли я хотіла отримати документи після свого першого шлюбу з американцем. Тоді трапилась складна ситуація, бо мій перший чоловік потрапив за ґрати. Чиновники не повірили, що наш шлюб був справжнім, й відмовили, тож я подала на апеляцію. Її затвердили, проте на той час ми з чоловіком вже розійшлись. Тож я добровільно відмовилась від легалізації, бо просто не хотіла брехати міграційній службі”.

zakarpatpost.net