Чи знаєте ви, що спільного має Уж із Чорнобилем?

А чи відомо вам, що на Ужі існувала навіть Стіна смерті?

Її назву ужгородський дослідник пов’язує з трагедіями, які часто траплялися на Ужі. Отже, якщо у Китаї є Велика Китайська стіна, у Ізраїлі – Стіна плачу, то Ужгород має Стіну смерті. Щоправда, зараз вона цілковито безпечна, адже річка настільки зміліла за століття, що не становить ніякої загрози, а плавзасоби пересуваються нею тільки раз на рік – під час проведення регати.

«Початок її будівництва належить до 60—70-х років ХІХ ст. Це було зумовлено, з одного боку, катастрофічними наслідками повені 1867 року, а з іншого — побудовою залізничного мосту (нині це транспортний міст на вул. Анкудінова, а новий залізничний міст звели вище по течії Ужа). На лівому березі стіну почали будувати у 1868 році, а на правому — у 1879-му. Проте серпнева повінь у 1893 році знесла її, тому довелося відбудовувати заново. До речі, та частина кам’яної стіни правого берега, що розташована вище мосту, називалася Стіною смерті. В цьому місці найчастіше траплялися нещасні випадки, й чимало ужгородців тут знайшли свою смерть. Сюди ходили й самогубці, які вирішили покінчити із життям у колись бурхливих водах Ужа», – запевняє Йосип Кобаль.

Отже, історія Ужа насправді дуже цікава і водойма дійсно мала надзвичайно важливий влив на саме місто та його розвиток. Саме завдяки їй Ужгород і став Ужгородом. Й хоч досі залишається багато недосліджених аспектів у питанні минулого річки, але хочеться вірити, що невдовзі усі таємниці буде розкрито, тим більше, що Уж в Україні не один. Ще одна річка з такою ж назвою протікає на Поліссі і є притокою Прип’яті. Саме над тим Ужем і височіє Чорнобиль. А водойм із назвою Унг взагалі є декілька у різних державах світу, навіть у пустелі Каракум. Тож чи є між цими річками якийсь зв’язок? Чому їх так назвали і головне – хто?

Сподіваємось, нова генерація істориків, археологів та мовознавців детально вивчить наше минуле і ми отримаємо багато цінної інформації не лише про Уж, але й про інші водойми Закарпаття.

zakarpatpost.net