Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 17 жовтня

День на Закарпатті був багатим на події.

Труп людини було виявлено на закинутому аптечному складі. Між першим поверхом і підвальним приміщенням в закинутій будівлі місцевий житель виявив тіло мертвого незнайомця.

До місця події приїхали поліцейські. Зараз особа чоловіка все ще не встановлена.

Чоловік міг загинути в результаті падіння з висоти.

Згідно попередньої інформації, чоловікові на вигляд близько 35-40 років. На безхатченка він не схожий

Сьогодні, 17 жовтня, в селі Домашин Великоберезнянського району поліція Закарпаття спільно з іншими правоохоронцями затримали авто з нелегалами та їх переправниками. Іноземців віком 16, 22, 26 та 40 років спіймали в рамках розслідування кримінального провадження за ч. 2 ст. 332 ККУ, тобто незаконне переправлення осіб через державний кордон України.

Таке правопорушення карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років. 20-річного закарпатця підозрюють у протиправних діях та налагодженні каналу нелегальної міграції, інформує ГУНП у Закарпатській області.

Троє його спільників спробували втекти від правоохоронців, але їхні особи встановлено.

Крім цього, під час спецоперації відділ боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми, поліції Закарпаття затримав ще одну групу нелегалів. Двох чоловіків віком близько 20 років без документів спіймали при спробі перетнути державний кордон.

У Мукачеві  місцева жителька для того, щоб відкрити притулок для травмованих собак, продала квартиру. Вольєри для тварин жінка побудувала на дачній ділянці.

За словами жінки, бездомних собак вона приводила додому з дитинства. Спочатку Марина прихистила тварин у дворі своєї дачі. Але, коли місця для травмованих собак стало мало, жінка вирішила продати свою квартиру, щоб розширити ділянку. Зараз у домашньому притулку живуть 20 врятованих собак, пише Сегодня.

Зараз у притулку обладнали спеціальні вольєри, а тварин годують по режиму. Кожну собаку тут вакцинують, а при необхідності – стерилізують і оформляють документи. З утриманням притулку допомагають і волонтери, і просто небайдужі, але більшість витрат – падають на плечі власниці притулку та її чоловіка. Але це не зупиняє жінку, і вона далі продовжує займатися порятунком собак. Найбільша радість для Марини, коли собаки знаходять нову сім’ю. Шкодує тільки, що забирають, в основному цуценят, а старші – так і залишаються в притулку.

Ужгородська міська рада цікавиться думкою ужгородців, які дерева садити на пішохідній оновленій частині площі Шандора Петефі. Оскільки надходило багато різних пропозицій, вирішили скористатися методом консультацій за допомогою сервісу “Ваша думка”.

Про це повідомлдяє прес-служба Ужгородської міської ради.

На площі Шандора Петефі завершуються роботи з благоустрою громадського простору. Фахівці біологічного факультету УжНУ пояснили, які переваги має той чи інший вид дерева, які рекомендовано висадити.

Колегією суддів Ужгородського міськрайонного суду розглянуто кримінальну справу (обвинувальний висновок скеровувався до суду в порядку КПК України 1960 року) за обвинуваченням двох чоловіків в умисних вбивствах, розбоях та незаконному заволодінні транспортними засобами.

Як повідомив керівник Ужгородської місцевої прокуратури Дмитро Кириленко, за результатами цього тривалого судового розгляду,  прокурорами Ужгородської місцевої прокуратури повністю доведено вину двох обвинувачених у інкримінованих їм злочинах.

Так, під час досудового розслідування встановлено і вже в судовому засіданні доведено, що раніше судимі обвинувачені (один – ужгородець, інший – мешканець м. Луцьк), у березні 2007 року, на Волині, за попередньою змовою, умисно вчинили розбійний напад на місцевого таксиста.  Задушивши чоловіка, нападники забрали його автівку та деякі особисті речі загальною вартістю близько 40 тис грн., повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Після цього, на початку квітня 2007 року, чоловіки, вже в Ужгороді, за попередньою змовою, напали на продавця торгового павільйону та погрожуючи вогнепальною зброю забрали з собою продукти харчування.

Уявити Ужгород без фотографії неможливо. Значна частина нашої історії написана не пером, не ручкою і навіть не клавіатурою, а фотокамерою, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Остання ускладнювалася разом з нашим життям. Якщо перші камери нагадували хатинку на курячих ніжках, усередині якої жила і пташка, і ще багато чого, то нинішні телефони і планшети пішли від того геть за обрій, хоча професіонали віддають перевагу дзеркальним апаратам, які максимально нагадують таки фотокамеру, а не щось інше. А от коли апарати були ще триногими і міцно прив’язаними до фотостудії, коли фотографії були ще не цифровими, а відбитками на скляній пластинці, словом, коли вони тільки почали з’являтися в Ужгороді, з ними траплялося чимало кумедних випадків.

Зніматися більше полюбляли жінки. Ну це зрозуміло, але і фотографуватися вони теж любили більше. Жінка і чоловік взагалі по-різному сприймають час, його відтинки, часові зрізи тощо. Якщо для чоловіка час – це те, що існує і не існує водночас, що можна вивертати на свою користь (принаймні, чоловіки постійно намагаються це робити), то для жінки час – це щось на кшталт домашньої тваринки, яка буває чемною і нечемною, яку треба виховувати, заохочувати і карати – і тоді все буде гаразд. Десь глибоко у жіночій підсвідомості сидить свята переконаність, що вони повелівають часом точнісінько так само, як і чоловіками, що досить тільки клацнути пальцями – і час зупиниться, пришвидшиться, загальмується чи й взагалі потече навпаки. Фотографія якраз підтверджувала таку ілюзію – принаймні, щодо зупинки часу.

За принципової позиції Міжгірського відділу Хустської місцевої прокуратури Міжгірським районним судом обрано підозрюваному у вбивстві запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Як наразі встановлено, 14 жовтня 2018 року, підозрюваний, на грунті ревнощів, обухом сокири, яку знайшов на дворі, наніс множинні удари  місцевому мешканцю, якого застав сплячим у своєї співмешканки.

15 жовтня 2018 року чоловіку повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.115 КК України (умисне вбивство).

Подальше досудове розслідування, яке здійснюють слідчі Міжгірського ВП  Хустського ВП ГУНП в Закарпатській області під процесуальним керівництвом місцевої прокуратури триває.

Унікальна квітка зараз цвіте в багатьох закарпатців, досить популярна у нашому краї. Називають рослину по-різному. Найбільш поширеною назвою є «табачник», утім насправді це бругмансія, відома ще як дурман, датура.

Квітка не переносить похолодань, тому на відкритий ґрунт її висаджують лише на період із весни до осені.

Поводитися з бругмансією слід обережно – вона ядовита.

Утім назву вона отримала через елегантні і витончені квіти. Бутони справді дуже великі і гарні, а ще – приємно пахнуть. Саме за це «табачник» називають  трубами архангела, а корінні жителі Південної Америки, звідки бругмансія родом, поклоняються їй як божественному дереву.

У Марії Кадар рослині чотири роки. Зимує в котельні, а зараз поки що оздоблює город. На ній не десяток, а кілька десятків величезних бутонів і у висоту рослина сягнула більше 2,5 метрів.

zakarpatpost.net