АНОНС. Чому закарпатці чекають на Месію, який вирішить їхні проблеми за них

Ужгородський політолог розповів, за скільки готові закарпатці продати свої голоси на виборах, чому Москаль матюкається та для чого Росія хоче дестабілізувати ситуацію в нашій області

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Останнім часом ситуація на Закарпатті досить напружена, періодично виникають конфлікти то з угорцями, то з ромами, то з владою, то з лісивниками… то перекривають дороги через те, що їх ремонтують, то аби їх не ремонтували… І хоча «корінь зла» у багатьох випадках за межами області, самі мешканці краю досить занепокоєні. Дається взнаки те, що незабаром вибори, тож підігрівати градус напруження та коментувати ситуацію зараз вигідно політикам та представникам різних партій. Та й громадські активісти зараз активізувалися як ніколи, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тож що відбувається на Закарпатті, які настрої в людей, кого можуть підтримати на виборах мешканці нашої області, що їх дратує в політиках? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з політологом Віктором ПАЩЕНКОМ.

– Які політичні настрої зараз на Закарпатті?

– У міжвиборчий період, як правило, політичні настрої серед більшої частини населення не визначені, у тому числі й на Закарпатті. Тому  говорити про якусь чітку політичну структуризацію не доводиться, бо її просто немає. Якби зараз проводити соціологічне опитування, то, думаю, близько 50 відсотків закарпатців відповіли б, що не визначилися. Це і стосовно президентських і стосовно парламентських виборів. Однак є сталий електорат у тих політичних сил, які на слуху – на сьогодні це блок Тимошенко, політичні сили Порошенка, Гриценка, Бойка, Ляшка та інші. Загалом область кардинально не відрізняється від інших областей України. Тобто те, що ми бачимо по державі, стосується і Закарпаття. До речі, особливість області така, що вона відображає усереднені настрої  по Україні – пропорційно симпатії східних і західних регіонів.

А від загальноукраїнських настроїв наша область відрізняється, якщо брати до уваги парламентські чи особливо місцеві вибори тим, що в нас є регіональні сили і політики, які на загальнодержавному тлі не відіграють вирішальної ролі, але тут, на місці, вони кардинально міняють картину. Передусім мова йде про Єдиний центр та угорські партії.

Тому якщо говорити про президентські вибори в області, то на них значну роль відіграє   фактор  підтримки цих сил.

Як пояснити конфлікт із угорцями. Останнім часом ситуація нагадує гру в гаряче – холодне. То лід тане, то знову у стосунках напруження. Особливо після випадку з паспортами. Популярність Москаля останнім часом різко знизилась. Якщо ще кілька місяців тому закарпатці ладні були просити його балотуватися  на пост президента, то зараз коментують його дії з докором. Передусім мова йде про вирубки лісів та Свидовець. А може ще є якісь причини? Чи на наступні вибори будуть спроби скупити голоси?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 19  жовтня.

zakarpatpost.net