Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 19 жовтня

День на Закарпатті був багатим на події.

Часом крадіжки скоюють зовсім молоді хлопці. Прикро, що в юному, ще шкільному віці, деякі підлітки здатні на такі зухвалі вчинки, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Дивно, чому батьки не помічають, що в дітей з’являються нові речі, які вони їм не купували. А може просто не хочуть цього бачити?

Троє рахівських школярів у грудні минулого року о 20 годині 30 хвилин верталися вулицями райцентру. Раптом вони помітили на майданчику біля магазину чоловіка, що сидів на лавиці. Біля нього на землі був поліетиленовий пакет. Хлопці вирішили, що там має бути щось таке, що може їм згодитися. Тож вони наблизилися до незнайомця і нахабно забрали пакет. У ньому вони знайшли мобільний телефон.  Хлопцям він не дуже сподобався, бо був стареньким, та все одно вони не повернули його власнику.

При цьому вони ще й зухвало почали бити чоловіка, якому він належав, завдавши йому два удари ногою по обличчю, від чого нещасний отримав синці, забої та перелом носа.

Утім, виявляється, це був не перший їхній грабунок. Кілька днів до цього у шкільній роздягальні під час розважального заходу, який проводився в спортивній залі, скориставшись відсутністю там учнів, один із цих підлітків викрав з кишені куртки одного зі школярів також телефон.

Співробітники поліції Ужгородського відділу вбачають кримінальне правопорушення у факті сходження двох вагонів потяга з колії.

Сьогодні, 19 жовтня, на службу «102» надійшло повідомлення про те, що на вулиці Прикордонній в Ужгороді другий та третій вагони зійшли з рейок.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Закарпатської області.

Слідчо-оперативна група провела огляд потяга та встановила, що він повертався у вагонне депо. Є підстави вважати, що сходження вагонів відбулося через погане дорожнє покриття.

Найбільш прозорі лікарні знаходяться у Закарпатській, Житомирській та Донецькій областях. Такі результати показала аналітика ресурсу Є ліки (eliky.in.ua) – загальнонаціонального онлайн ресурсу, створеного для оприлюднення інформації про наявність у медичних закладах лікарських засобів, які пацієнти можуть отримати безкоштовно.

Лікарні з цих трьох областей публікують інформацію про наявні ліки, закуплені за бюджетні кошти, найбільш повно та регулярно. Щотижнево оновлюють інформацію 95% лікарень Закарпатської області, 94% лікарень Житомирської області та 92% лікарень Донецької області.

Щороку держава виділяє майже 6 мільярдів гривень на закупівлю ліків на національному рівні. Ще майже стільки ж грошей витрачається на закупівлю ліків на місцях – з обласного, місцевого та лікарняного бюджету. При цьому пацієнти часто платять за своє лікування, оскільки не знають, що можуть розраховувати на ліки куплені державою. Саме тому необхідно, аби лікарні доносили до пацієнтів актуальну інформацію про наявні ліки.

У Хусті нелюди потруїли собак. Інцидент, про який розповіли  zakarpatpost.netтрапився у понеділок.

Учні Хустської спеціалізованої школи №6 стали свідками незвичної для себе події, після якої особливо вихованці молодших класів були в шоці. Побачене неабияк вплинуло на вразливу дитячу психіку, адже школярі стали свідками того, як у страшенних муках під стінами навчального закладу помирали собаки.

«Мене покликали на подвір’я хлопці, сказали хай подивлюся, що з собакою. Оскільки наш сусід труїв вуличних тварин, я бачила симптоми, як помирають нещасні. Бабуся завжди намагалася їх рятувати і неодноразово це їй вдавалося. А тоді те, що я помітила, вивело мене з себе настільки, що до кінця дня я на уроках не могла думати, а вночі – спати, – розповіла дівчинка Іванка. – Собака йшла, наче п’яна, її заносило. Вона дивилася в одну точку і в її очах був біль… німий біль, від якого стискалося серце. Із її морди йшла піна. Вона падала, піднімалася і намагалася йти вперед».

Слова школярки підтвердили й інші діти. Вони стверджували, що їм було погано від того, що коїлося біля школи.

ь Донецької області.

Щороку держава виділяє майже 6 мільярдів гривень на закупівлю ліків на національному рівні. Ще майже стільки ж грошей витрачається на закупівлю ліків на місцях – з обласного, місцевого та лікарняного бюджету. При цьому пацієнти часто платять за своє лікування, оскільки не знають, що можуть розраховувати на ліки куплені державою. Саме тому необхідно, аби лікарні доносили до пацієнтів актуальну інформацію про наявні ліки.

Популярна на Закарпатті газета “ПОРАДИ” рощповіла, як закарпатці зберігають капсту. В останню чергу на городі прибирають капусту. Пізні сорти можуть переносити морози навіть до -7°C, але конкретні строки збирання залежать від сорту. Капусту можна зберігати всю зиму в свіжому вигляді або заквасити її.

Секрети зберігання

– Стиглий качан – щільний і важить 2-3 кг, – розповідає Олена Шип. – Збирають пізню капусту зазвичай в середині жовтня, до заморозків. Зрізають ножем, залишаючи качан – 3-4 см. Найкраще капуста зберігається, якщо її зібрали в суху прохолодну погоду, але не в теплу пору, інакше вона починає в’янути і може заразитися гниллю.

Якщо через погоду збір врожаю затримується, щоб уникнути розтріскування качанів, їх підривають, притискаючи до землі. Так порушується приплив поживних речовин і продовжується час збору врожаю на 1-2 тижні.

Останнім часом Ужгород активно підсвічується. Це –  і мости, і фасади будівель, і вуличне освітлення.  Старі світильники замінюють на нові LED-прожектори, які  є більш економічно вигідними і світять яскравіше.

Це тішить, адже тепер нічне місто стало справді гарним, навіть казковим.

Після завершення реконструкції на площі Петефі планується, що там також підсвітять фасади.

Однак залишається в столиці Закарпаття ще одна темна пляма, яку також варто зробити привабливою і світлою. Це – ділянка від обласної філармонії до Радванського мосту. Там уночі дуже темно, хоча сама місцина надзвичайно затишна і може також привабити туристів. Тим більше, що неподалік – Ужгородський замок і багато інших родзинок. Та й самим ужгородцям там теж було б приємно прогулятися увечері підсвіченою вулицею, помилуватися нічним містом.

Але  Ботанічна набережна освітлена недостатньо.

zakarpatpost.net