Як закарпатка вирощує з маленького зернятка – великі лимончики

Напевно, багатьом хотілося б мати своє лимонне дерево на підвіконні. Однак виростити його не так просто, тут є особливі нюанси. Як же виростити лимон з кісточки в домашніх умовах? Про це газеті «ПОРАДИ» розповіла Оксана Розсоха з Ужгорода.

– Зазвичай лимони розмножують живцями, але і з кісточки це деревце виростити цілком можливо. Просто візьміть кісточки від з’їденого плоду, вибравши найбільші й рівні. Посадіть кілька насінин в горщик, заглибивши на кілька сантиметрів. Полийте, зверху накрийте склом або прозорим пакетом. І терпляче чекайте. Паростки з’являться через кілька тижнів. Коли на пагонах з’явиться по 2-3 листочка, розсадіть  їх в окремі горщики. Ґрунт має бути досить легким, можете купити спеціальний ґрунт для цитрусових або додати в садову землю річкового піску і перегною.

На дно горщика не забудьте покласти хороший дренажний матеріал, наприклад, товстий шар керамзиту. Коли деревце підросте до 20 сантиметрів, обріжте верхівку. І поступово формуйте лимон, відрізаючи зайві бічні пагони. Коли стовбур стане товщиною приблизно з олівець, прищепіть деревце, зробивши Т-подібний розріз і вставивши всередину шматок гілки з брунькою із лимона, що плодоносить. Місце надрізу закріпіть плівкою, але саму бруньку не закривайте. Якщо все добре пройшло, брунька через два тижні зазеленіє. Тоді обріжте все, що вище неї, і буде рости вже тільки прищеплений лимон.

Лимону потрібне світло, але пряме сонце на південному вікні для нього занадто сильне. Якщо є можливість, помістіть деревце на підвіконня зі східного, південно-східного боку. У спекотні дні відсуньте його від вікна або притініть. Взимку лимонному дереву потрібна прохолода – в ідеалі 15-16 градусів. Мінімальне, що можна зробити в квартирі – прибрати горщик подалі від джерел тепла і періодично обприскувати листя.

– Спочатку, поки рослинка невелика, вона може рости в невеликому горщику, але з часом їй знадобиться пересадка. Якщо лимонне дерево пересаджують навесні, то через два тижні його можна підгодувати універсальним добривом в малій концентрації. При осінній пересадці рясне внесення добрива може стимулювати ріст рослини, а недолік світла в цей час року призведе до того, що воно почне витягуватися. Звичайний субстрат або торф для саджанців, що продається у нас по весні, цілком годиться для вирощування лимона. Підійде, як я уже казала, і спеціальна земля для цитрусових, – ділиться секретами догляду пані Оксана.

Лимон дуже потребує підгодівлі. Але важливо використовувати правильні добрива і не перестаратися.

  • Купіть в квітковому магазині спеціальні добрива для лимона і поливайте рослину ранньою весною, коли вона інтенсивно росте і запасає корисні речовини, – радить квітникарка. – Взимку можна деревце або зовсім не підгодовувати, або поливати час від часу розчином деревної золи.

Поливати лимон треба відстояною хоча б протягом доби водою. Не можна перезволожувати ґрунт, але і не допускати пересихання. Лимон любить «пити», влітку його треба поливати щодня. Взимку – раз в два-три дня.

Важливий моменту догляді за лимоном – боротьба із шкідниками.

– Лимонне деревце вабить до себе щитівок, павутинних кліщів і інших шкідників, тому треба рослину від них захищати, – радить пані Оксана. – Кожен день обприскуйте її, а раз на тиждень проводьте «мильну» профілактичну процедуру від паразитів. Закривайте землю в горщику плівкою, щоб захистити коріння, а листя протирайте мильним розчином. Якщо шкідники все ж оселилися на рослині, не чекайте їх розмноження, застосовуйте інсектициди відразу.

Але не чекайте швидкої віддачі від вашої роботи: якщо цитрусову рослину вирощено правильно, то перші плоди з’являться тільки через 6-8 років з моменту посадки кісточки. Найпростіше, звичайно, розмножити сортовий лимон живцем, попросивши його у знайомих або колекціонерів. Така рослина зацвіте вже на третій рік, а на четвертий-п’ятий дасть плоди.

Людмила НАЗАРОВА, газета «ПОРАДИ», ексклюзивно для zakarpatpost.net