Булінг по-закарпатськи. На Виноградівщині школярці під час навчального процесу підсипали віагру. ФОТО. ВІДЕО

Прес-служба ГО “Народний конроль Закарпаття” повідомила про страшну подію, що трапилася цими днями у школі села Великі Ком’яти.

Там учениці місцевої школи у капучіно вкинули татблетку вігри, поки вона відлучалася. Дівчині стало погано, а дирекція учбової установи ще й звинуватила батьків.

Далі подаємо текст без змін:

“Шановне товариство до редакції газети звернулися батьки учениці Великоком”ятівської ЗОШ 1-3 ступенів та повідомили наступне,що вчора їм стало відомо від дирекції цього навчального закладу про неприємну подію,яка мала місце з їх донькою, ще 11 жовтня 2018 року під час навчального процесу в приміщенні цієї школи. А чомусь повідомили їх тільки вчора?…

Що саме відбулося в четвер,11 жовтня 2018 року?

Як нам розповіла учениця 10 “а” цієї школи класу Віра Д,що на перерві між уроками цього дня ,вона із подружкою пішла до кафе,яке розміщене поруч із школою,купила капучіно,занесла в клас.За той час,поки вона пішла за класним журналом в учительську і повернулася назад їй вкинули в капучіно таблетку Віагри.Не знаючи про наявність таблетки вона випила капучіно .І тільки після того,як вона вжила вказану рідину,хтось із її подружок сказав про те,що їй підсипали таблетку.

Зі слів неповнолітньої Віри ,вона звернулася до медичного працівника АЗПСМ с.В.Ком”яти ,яка їй надала першу медичну допомогу.Після надання медичної допомоги вона повернулася в школу,однак у неї боліла голова та ії нудило.

Про дану подію вдома не повідомляла,думала що все минеться.Як пояснює Віра,що це не перший випадок,коли з дівчатами,які вчаться із нею траплялося подібне.Приблизно тиждень до випадку із нею,таблетку було підкинуто її подрузі,яка також зверталася за медичною допомогою.Але все залишилося безкарно для тих,хто вчинив такий поступок.

Як відреагували вчителі та медики?Ніяк….Через деякий час повідомили батьків,але з наголосом на те,що вони мають провести виховну бесіду з донькою.Не вкладається в голові риторика вчителів – не встановивши кривдника,все звалити на потерпілу.Безперечно,що про такі події негайно мали б,як дирекція школи так і медичні працівники повідомити батьків та поліцію,але всі змовчали.

Хто відповідає за дітей в школі?
За наших дітей в школі звичайно ,що відповідають вчителі. Цей стереотип нам вбивають із першого класу.

Але чи замислювалися ми про те, хто саме і за що відповідає?

Так, ч.2 статті 137 Кримінального кодексу України (неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей) передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Але ми не почули жодного імені покараного вчителя. У деяких школах таких учителів просто позвільняли від гріха подалі – та й по всьому.

Якщо ж ідеться про злочинну самовпевненість (самонадіяність) та злочинну недбалість (ч. 1 ст. 25 Кримінального кодексу), то тут узагалі судитися безнадійно, бо довести щось і покарати винного практично неможливо.

Що з цього приводу говорять батьки неповнолітньої Віри?Так,вони незадоволені таким відношення педагогів і будуть вимагати службового розслідування стосовно неналежного виконання вчителями та медикіами своїх обов”язків.З нашої сторони Громадська організація “Народний контроль Закарпаття ” направила звернення до керівництва місцевої влади,до керівників обласних органів виконавчої влади ,до поліції,до прокуратури і безпосередньо до Уповноваженого Президента з прав дитини.
Але це вже не перший випадок на Виноградівщині із подібними подіями,тоді як ні управління освіти,ані Виноградівська райдержадміністрація не намагається запобігти цьому”, – йдеться у повідомленні.

zakarpatpost.net