Щеплення не рятують. Скільки ужгородців захворіли на кір

В Ужгороді триває прогнозований епідемічний підйом захворюваності на кір, проте спалаху цієї хвороби в місті немає – відмічаються поодинокі випадки у садочках, школах та серед дорослих.

Про це повідомив відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

Як інформує відділ охорони здоров’я Ужгородської міської ради, з усіх інфекційних патологій у місті захворюваність на кір складає 45,3%. На сьогодні з початку 2018 року в Ужгороді зареєстровано 316 випадків кору (277,2 на 100 тис. населення), зокрема 214 (67,7%) – серед дітей. Поширення захворювання відбулося здебільшого серед ромcського населення (68%). Поодинокі випадки реєстрували серед учнів ужгородських шкіл №20 та №19, ДНЗ №36, угорськомовної гімназії. Останнім часом спостерігається зростання захворюваності на кір серед дорослих.

Із 316 хворих щепленими були лише 28 (8,8%).

За даними «Звіту про профілактичні щеплення», виконання загального плану щеплень проти кору у цьому році склало 54,7% , зокрема в 1 рік – 51,3% (план – 1337, виконано 686); у 2 роки і старше – 94,1% (план 971, виконано 914); ревакцинація у 6 років – 53,8% (план 1368, виконано 736); 7 років і старше – 39,3% (план 2194, виконано 863).

Завдяки систематичному та своєчасному реагуванню при виявлені осередків інфекційних захворювань, злагодженій роботі та взаємодії з Ужгородською міськрайонною філією ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України», структурними підрозділами Ужгородської міської ради: відділом охорони здоров’я, управлінням освіти та медичними закладами, санітарно-епідемічна ситуація у місті залишається стабільною та керованою.

У відділі охорони здоров’я підсумовують: в Ужгороді достатньо вакцин проти інфекційних захворювань. Вакцинація проводиться в усіх амбулаторіях загальної практики сімейної медицини міського центру первинної медико-санітарної допомоги, тому ужгородцям радять не зволікати, особливо зі щепленням проти кору.

Спалахи кору спостерігають у нашій країні кожні 5-6 років через низький відсоток щепленого населення і відсутність сильного колективного імунітету. Черговий цикл хвороби припав на кінець минулого-початок 2018 року.

Кір найчастіше вражає дітей, проте цьогоріч багато випадків захворювання реєструють і серед дорослих. Від кору немає специфічного лікування, тому хворим, які «випадають» із життя приблизно на місяць, оскільки перебіг захворювання досить тривалий, застосовують лише симптоматичну терапію. Заразитися кором можна у місцях великого скупчення людей, адже він легко передається повітряно-крапельним шляхом. Найбільш розповсюдженими ускладненнями кору можуть бути пневмонія та енцефаліт.

zakarpatpost.net