Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 24 жовтня

День на Закарпатті був багатим на події.

Чи знаєте ви, що в Невицький замок були аж два входи?

Легендарні і величні закарпатські замки ваблять і місцевих, і туристів. Вони приховують ще багато невідкритих таємниць і зачаровують своєю романтикою, кам’яними мурами, які були свідками дивовижної історії нашого краю, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Що ж від нас приховують головні фортеці області? Що вдалося знайти під час розкопок на території Ужгородського замку? Коли чекати реконструкції Невицького?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з відомим закарпатським істориком, археологом та дослідником, кавалером ордену Марії Терезії Олександром ДЗЕМБАСОМ.

Здається, у кінці жовтня про полуницю можна тільки мріяти… Утім, виявляється, ні. На ринках Закарпаття усе ще можна придбати щойно зірвані червоні плоди літньої ягоди.

Коштує один 250-грамовий стакан 30 гривень.

Продавчиня переконана, що навіть у грудні її полуниця дозріватиме, як червнева.

У селі Стужиця Великоберезнянського району вночі обікрали оселю чоловіка. Поліція оперативно затримала крадіїв – трьох жителів Великого Березного. За даним фактом розпочато кримінальне провадження, крадені інструменти вилучено.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Закарпаття.

Учора, 23 жовтня, в поліцію звернувся житель села Стужиця Великоберезнянського району. Вночі в господарську прибудову чоловіка залізли невідомі особи й викрали інструменти. Сума заподіяних збитків склала близько 7000 гривень.

В ході оперативно-розшукових заходів працівники поліції оперативно встановили особи та затримали ймовірних крадіїв. Ними виявилися троє жителів Великого Березного віком 20-34 роки, один з яких раніше вже притягався до кримінальної відповідальності. Крадену техніку в них вилучено й після проведення відповідної експертизи буде повернуто власникові.

Останнім часом в Ужгороді все більше з’являється різних наклейок із закликами прибрати за домашніми улюбленцями у людних місцях, де вигулюють чотирилапих.

У місці дійсно багато екскрементів, у які можна будь-коли наступити, особливо вздовж набережних.

Звісно, тварин звинувачувати ні в чому  не варто, вони просто справляють природні потреби, а от їхні власники мали б прибирати за ними.

У всіх країнах Європи собак вигулюють зі спеціальними совками. Їхні екскременти підбирають і викидають до смітників. Для цього власники чотирилапих завжди мають із собою пакети.

Головний нарколог області Василь Кручаниця розповів, чому спиваються діти, чому більшість алкоголіків алкозалежними себе не вважають, а також зауважив, що результат зловживання спиртним – це деградація і смерть, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

– А як пояснити такий дивний феномен нашого народу: штрафи за керування автомобілями у стані алкогольного сп’яніння зростають, але кількість любителів випити і сісти після цього за кермо все одно залишається великою? Хоча можна викликати таксі після застілля…

– Під впливом алкоголю людина схильна перебільшувати власні можливості, знижується критика до власного стану, імовірні ризики відходять на задній план і здаються менш загрозливими. Сподіваються на те, що нічого страшного на дорозі не трапиться, що поліція не зупинить, а якщо навіть зупинить, то думають, що відкрутяться, уникнуть відповідальності.

Але тут офіційна цифра п’яних водіїв теж не є показником, бо виявлено далеко не кожного, хто сів за кермо напідпитку.

Карпати цієї ночі засипало снігом. Синопитики передавали про похолодання, перші морози та снігопади в горах.

Зокрема, фото заметів опублікував нині Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост.

“Станом на 10:20 24.10.2018 на г. Піп Іван Чорногірський температура навколишнього середовища -3°С, вітер північно-західний 10м/с, поривчастий, хмарно, обмежена видимість, дрібний сніг”, – йдеться у повідомленні.

Сніг на горі Піп Іван стоїть уже декілька тижнів і, скоріш за все, така погода затримається надовго.

На Закарпатті місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги було зареєстровано 10305 звернень клієнтів, 9533 особам було надано правову консультацію, 1236 із них написали письмову заяву про надання БВПД. Про це під час брифінгу у Закарпатській ОДА розповіла в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Лариса Фучко.

Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

– Одним із наших головних пріоритетів залишається правова освіта населення. Указом Президента України 2018 рік оголошено роком реалізації правопросвітницького проекту «Я маю право», який покликаний підвищити юридичну грамотність українців та сформувати новий тип правової культури суспільства. Нами цей проект реалізується у таких формах, як проведення різних правопросвітницьких заходів, організаційні роботи громадської приймальні з надання безоплатної правової допомоги, організація виїзних робочих консультативних пунктів та широке висвітлення через засоби масової інформації та соціальні мережі роботи Головного територіального управління юстиції і різних аспектів законодавства, – зазначив начальник Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Євген Когутич.

Поліцейські Мукачівського  та Воловецького відділень поліції   минулої доби  встановили осіб причетних до крадіжки золотих виробів, мобільного телефону та пограбування.

Так, працівники кримінальної поліції Мукачева довели причетність 33-річного мукачівця до крадіжки  з будинку місцевого жителя. Правоохоронці встановили, що підозрюваний  у злочині переліз через паркан та проник до будинку потерпілого, звідки викрав золоті вироби та з дворогосподарства мобільний телефон.За фактом крадіжки в поліції ведеться слідство, кримінальне провадження мукачівські слідчі відкрили за частиною 3 статті 185 Кримінального кодексу України, тобто крадіжка поєднана  з проникненням у житло.

Наразі  у справі призначені відповідні експертизи.

За фактом хуліганства із застосуванням зброї співробітники поліції Закарпаття розпочали слідство. Фігуранта злочину затримано у порядку статті 208 КПК України.

Про це повідомляє відділ комунікації Закарпатської поліції.

Вчора, 23 жовтня, до поліції надійшло повідомлення про хуліганські дії у селищі Королево Виноградівського району. Правоохоронці, які виїхали за викликом, встановили, що між двома чоловіками виник конфлікт. У ході сутички 35-річний мешканець Королева застосував проти 36-річного односельця зброю. Потерпілого з вогнепальним пораненням ноги доправили до лікарні.

 У вівторок, 23 жовтня, у зоні проведення операції Об’єднаних сил поблизу населеного пункту Волноваха Донецької області від кулі снайпера загинув військовий 15-ого окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади старший солдат Олександр Ур 1984 року народження.

Обласний центр Закарпаття святково причепурюється до Хеловіну. Місто інтенсивно готується до нічних атракцій. Кав’ярні, магазини, ресторани оздоблюють тематичні елементи декору до Дня усіх святих, що приваблюють відвідувачів і дарують мешканцям міста і туристам веселий настрій.

Традиція американського свята настільки прижилася в Ужгороді, що в ніч із 31 жовтня на 1 листопада уже традиційно на площі Театральній щорічно проходить  чимало розваг як для дітей, так і для молоді та дорослих. Зокрема, охочі можуть взяти участь у параді нечистої сили. Костюмоване шоу розраховане на всі вікові категорії.

Хоча добігають кінця останні дні жовтня, та в Ужгороді таке враження, що лише починається весна.

У Боздоському парку одне з диких дерев напевно переплутало сезони. Неподалік від підвісного мосту  цвіте акація.

Зазвичай біла акація цвіте весною-влітку. Вона наповнює духмяним ароматом досить великі території. Але щоб ця витончена аристократка порушила всі правила природи — такого бачити не доводилося. Що ж сталося?

zakarpatpost.net