Чи дійсно Україна найбідніша в Європі: як новий рейтинг пересварив економістів

Днями Міжнародний валютний фонд опублікував осінній прогноз “Перспективи розвитку світової економіки” і оновив базу даних про стан справ у кожній з країн. Цифри з цього звіту породили жарку дискусію в середовищі економістів.

Про що суперечка

“Згідно з оновленими даними, Україна є найбіднішою країною Європи. У новому звітіМВФ за показником ВВП на душу населення нас обійшла Молдова, а ми обійшлиПапуа Нову Гвінею”, – написав на своїй сторінці в Facebook економіст Володимир Компанієць, пише Сегодня.

Причиною “зниження” рейтингу України став перерахунок економічних показників Молдови за новою методикою, причому включаючи попередні роки (наприклад, в весняному звіті МВФ ВВП Молдови за 2017 рік нараховано в розмірі 8,085 млрд дол., а в осінньому – 9,556 млрд дол. за той же рік).

В результаті в Молдові показник ВВП на душу населення збільшився до 2694,469 дол., а в Україні практично не змінився: 2656,01 доларів.

Цей пост викликав бурхливу дискусію серед економістів про те, які підрахунки вважати правильними.

“Україна не найбідніша країна ЄС” – так назвав своє повідомлення у відповідь в Livejournal економіст Андрій Ілларіонов.

“Величини 2694 дол. для Молдови і 2656 дол. для України – це значення ВВП на душу населення в обох країнах по обмінним валютним курсам в 2017 році з бази даних МВФ. Однак даний показник (ВВП на душу населення за валютним курсом) як індикатор рівня розвитку (багатства, бідності) країн світу не використовується, принаймні, останні п’ять десятиліть – з часу впровадження в практику міжнародних зіставлень концепцій рівня відносних цін і паритетів купівельної спроможності (ПКС, – Авт.) валют. Замість цього індикатора використовується показник ВВП на душу населення за паритетами купівельної спроможності валют – або в поточних, або в постійних цінах”, – написав Ілларіонов.

За його підрахунками, ВВП на душу населення за паритетом купівельної спроможності в поточних цінах в минулому році склав: в Молдові – 6687 доларів, в Україні – 8754 дол. Той же показник в докризових цінах (2011 року) в Молдові дорівнює 6078 дол., в Україні краще: 7957 дол.

Але ці аргументи не переконали автора першого поста, який, навпаки, вважає, що відносні ціни не відображають реальної ситуації в економіці.

“Не дивлячись на те, що в Україні курс за ПКС в 3,3 рази краще, ніж курс гривні до долара, ви не купите в Україні Iphone в 3,3 рази дешевше, ніж в США, ви заплатите гривнями доларовий еквівалент не менше, аніж в США. Аналогічно буде з автомобілями, електронікою та будь-яким іншим імпортним товаром”. “Держава буде змушена погашати зовнішні борги доларами і купувати їх за реальним курсом, а не з урахуванням купівельної спроможності”, – парирує він.

Переконаний в правильності підрахунків за реальними цінами, Компанієць звертається до відчуттів українців.

“На думку прихильників ППС, зараз в Україні рекордне економічне піднесення, оскільки ВВП на душу населення з урахуванням ПКС на максимальних значеннях за всю історію … Якщо враховувати втрату промисловості на окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях, які з 2015 року не потрапляють в звітність, то у нас вже настали золоті часи в економіці і ми вже виробляємо на неокупованій території більше товарів / послуг, ніж в 2008 і в 2013-му. Відповідає це дійсності?” Ні, і це легко можна побачити зі зміни показника реального ВВП України”, – додає Компанієць.

Не занадто розбираються в тонкощах цифр і методик українці і тому схильні погодитися з такими аргументами. Однак, за відчуттями тих, хто бував у сусідній країні, життя в Молдові не краще, ніж в Україні, скоріше навпаки. Здавалося б, тут саме час погодитися з доводами російського економіста, а й в “золоті часи” не особливо віриться.

Як би там не було, дискусія економістів показала, що світові рейтинги – річ досить відносна. Принаймні для сприйняття на побутовому рівні.

Цифри МВФ для України

За даними осіннього прогнозу МВФ, в 2018 році в світовому масштабі реальний ВВП виросте в середньому на 3,7%, в країнах, що розвиваються – на 4,7%, а в Україні – на 3,5%.

В абсолютних цифрах ВВП України в нинішньому році складе 126,39 млрд доларів, а за паритетом купівельної спроможності – 391,53 млрд. Через 5 років абсолютний ВВП України може дорости до 174,32 млрд дол. (+ 38%), а ВВП за паритетом купівельної спроможності – до 502, 91 млрд (+ 28%).

ВВП на душу населення в поточних цінах, за прогнозами МВФ, в нинішньому році складе 2,96 тис. дол. Це майже в два рази менше, ніж в середньому у країнах, що розвиваються країн (5,24 тис. дол.). Для порівняння: середній показник по світу – 11,37 тис. дол.

Через 5 років МВФ прогнозує нам ВВП на душу населення 4,2 тис. дол. До цього часу середній для країн, що розвиваються показник досягне 6,86 тис., а середній по світу – 13,79 тис.

Зарплата найнижча і продовжує знижуватися

За середньої зарплати до середини 2018 року Україна також опинилася на останньому місці в Європі. Як повідомив економіст Володимир Компанієць, середня офіційна зарплата в Молдові на кінець червня становила 375,82 долара, в Україні – 325,53 долара.

За даними Укрстату, в липні номінальна середня зарплата в Україні зросла всього на 1 долар (точніше, на 29 грн) – до 9170 грн. А в серпні знизилася до 8977 грн.

Схожа ситуація спостерігалася і влітку минулого року. Причому в 2017-му середня зарплата падала і в липні, і в серпні, знизившись в цілому майже на 250 грн. А у вересні показник знову почав зростати, хоча рівень червня був перевищений лише в жовтні.

Реальна зарплата (тобто з поправкою на інфляцію) в серпні теж впала. Її індекс становив 97,9% по відношенню до липня.

 zakarpatpost.net