Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 26 жовтня

День на Закарпатті був багатим на події.

Скоро стануть відомі сто відомих та успішних закарпатців. Газета «Неділя Закарпатські новини» продовжує відкривати для Закарпаття та України нові імена і вражати нечуваними досі проектами, які стають відомими та популярними у столиці та навіть у інших державах.

Наші матеріали користуються нечуваним успіхом. Їх передруковують сотні видань та інформагентств світу.

Ми знайомимо читачів із відомими особистостями, якими пишається наш край та відкриваємо для них імена талановитих закарпатців, про яких вони раніше не знали.

Уже декілька тисяч нових імен завдяки газеті нині у всіх на вустах, про них говорять, їх впізнають.

А зараз газета «Неділя Закарпатські новини» готує до друку новий випуск спецпроекту «Впливові люди Закарпаття ТОП-100», у якому будуть представлені 100 впливових закарпатців за версією газети «Неділя Закарпатські новини».

У рейтингу – успішні  представники різних професій, політики та підприємці, духовні діячі, митці, активні закарпатці, ті, хто робить свій внесок у розвиток області.

Дивний випадок трапився нещодавно на Виноградівщині. Розлючений чоловік накинувся з вилами на сусіда.

Іван саме знаходився біля воріт, як Михайло почав сипати на нього прокльони, лаявся грубо і нецензурно, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тримаючи у руках вила, підійшов до сусіда, який намагався закрити хвіртку воріт на замок, та, замахнувшись, наніс йому удар  незагостреною частиною вил по спині та лопатках.

Після цього Іван відійшов від паркана та піднявся на сходи, які ведуть до будинку. В цей час Михайло, знаходячись на проїжджій частині дороги, почав піднімати з землі каміння та кидати в чоловіка. Стрілок із нього б вийшов добрий, бо влучив одразу ж сусідові в голову. Від удару нещасний втратив свідомість. Як з’ясувалося згодом, лікарі діагностували в нього струс мозку.

Фото газети «Неділя Закарпатські новини» вражають світ. За цей рік вони набрали вже кілька мільйонів переглядів.

Лише на картах Google кількість переглядів досягла 5 мільйонів за кілька місяців, що є просто фантастичними  для Закарпаття результатами. Деякі фото стають легендарними і в соцмережах їх перепоширюють мільйони разів.

Газета допомагає пізнавати світ та Україну, проводить унікальну роботу та встановлює нечувані досі для Закарпаття рекорди.

Багато фотографій за декілька місяців мають більше 20 тисяч переглядів, наприклад, фото дитячої залізниці, філармонії, площі Петефі та інші.

На Закарпатті розпочато зйомки українсько-швейцарського документального фільму про вузькоколійки.

26 жовтня кінокомпанія «Прайм Сторі Пікчерс» почала зйомки повнометражного документального фільму про вузькоколійки України та Швейцарії. Головний герой кінокартини Олег Гудзеляк – студент-залізничник, юний амбітний активіст зі збереження вузькоколійок України, пише zik.ua.

Олег багато подорожує вузькими коліями і вирішує присвятити свою діяльність збереженню цієї перлини культурно-промислової спадщини. Він подорожуватиме Боржавською, Вигодською, Поліською та Гайворонською вузькоколійками. Під час подорожі Олег спілкуватиметься з машиністами, стрілочниками, працівниками станцій та депо. Вони поділяться захоплюючими історіями про свою віддану та наполегливу працю на вузькоколійках. Також Олег зупиниться на Ужгородській дитячій залізниці, де, власне, і закладають любов до залізниці майбутньому поколінню.

Наступного року зарплати українців зростуть. У першу чергу більше платитимуть працівникам аграрної та медичної сфери.

“Існує серйозний попит на фахівців з сільського господарства з боку агрохолдингів. Наступного року вони планують активно залучати працівників. Середні зарплати в галузі можуть досягти 20-25 тисяч гривень”, – каже експерт ринку праці Катерина Криворученко, передає ubr.ua.

У 2019 році за песимістичними прогнозами зарплати медиків зростуть на 44%, за оптимістичними — на 60%. У середньому фахівець отримуватиме 18-20 тис. грн.

“У приватних клініках платитимуть більше. У іменитих фахівців з великим досвідом зарплати давно перевалили за 50 тисяч гривень. Вони забезпечують клінікам потік пацієнтів”, – додає Катерина Криворученко.

Поліцейські смт.Дубового встановили особу чоловіка, який у селі Красна пограбував пенсіонерку. За фактом дій підозрюваного слідчі розпочали кримінальне провадження, повідомляє поліція Закарпаття.

Вчора, 25 жовтня, на лінію «102» надійшло повідомлення про те, що близько 21:00 у селі Красна Тячівського району невідомий чоловік пограбував жінку.

Як з’ясували поліцейські, коли 66-річна жителька села Красна Тячівського району поверталася додому, до неї підбіг невідомий чоловік і вихопив сумку з документами та грошима.

Хотів подарувати знайомому унікальні монети часів Римської імперії. Не вдалося, вилучили. За процесуального керівництва прокуратури Закарпатської області слідчим відділом СБ України в Закарпатській області завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні, стосовно мешканця Хмельницької області затриманого на початку серпня 2018 року при спробі контрабанди монет, що становлять культурну цінність.

В ході слідства встановлено, що підозрюваний, спробував перевезти через державний кордон України 10 римських денарій ІІ століття, які, згідно висновку експерта, становлять культурну цінність.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області

Монети чоловік заховав в одній з посилок. Як пояснив підозрюваний, він планував їх подарувати своєму знайомому колекціонеру.

Дії чоловіка кваліфіковані за ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 201 КК України – закінчений замах на контрабанду – переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю культурних цінностей.

Наразі обвинувальний акт скерований до суду для розгляду по суті.

Днями до редакції  zakarpatpost.net звернувся ужгородський таксист, який повідомив, що 20 вересня клієнти його  пограбували, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«Мене викрали разом із автомобілем. Погрожуючи зброєю, утримували в заручниках і наказували їхати туди, куди їм хочеться. Із Ужгорода до Мукачева ми доїхали нормально, а там чоловік, якого я підвозив, витягнув пістолет і наказав його слухати. Так ми доїхали до Хуста. Там один підсів, потім вийшов і підсів інший. Так ми доїхали до Буштина, де мене власне і обікрали. Під дулом пістолета я проїхав половину області», – повідомив він.

За словами потерпілого, винних знайдено, але не затримано, та слідство триває.

Крім того, чоловік зізнався, що викрадачі поцупили в нього всі банківські картки, готівку (3500 гривень) та мобільний телефон.

У селі Сторожниця Ужгородського району внаслідок наїзду автомобіля,  за кермом якого перебував нетверезий водій, загинув пішохід. Порушника поліцейські арештували, за фактом аварії розпочали розслідування.

Про це повідомив відділ комунікації Закарпатиської поліції.

Учора, 25 жовтня, близько 19.30 год, на лінію «102» надійшло  повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду з потерпілими на вулиці Перемоги у селі Сторожниця, що на Ужгородщині.

Як з’ясували поліцейські слідчо-оперативної групи, які прибули за викликом, водій автомобіля марки «Fiat Bravo», рухаючись  з міста Ужгород у напрямку села Тарновці, не впорався з керуванням та здійснив наїзд на пішохода. Після чого допустив зіткнення з автомобілем «Skoda Superb», який був припаркований на узбіччі дороги. Потерпілий чоловік, віком близько 30 років, внаслідок отриманих травм, помер у травмпункті Ужгородської клінічної лікарні. Зараз його особу встановлюють полісмени.

В ході розслідування працівники відділення з’ясували, що за кермом автівки перебував 26-річний мешканець села Сторожниця. Його доставили в медзаклад, де зафіксували, що чоловік перебуває в стані алкогольного сп’яніння, у нього виявили 1,89 проміле алкоголю.

У Боздоському парку журналіст zakarpatpost.net знайшов унікальне лігво. Щоправда, живуть у ньому не дикі тварини, а відпочивали дикі люди. Знаходиться воно неподалік річки, що свідчить про те, що влітку ця місцина була заселеною відпочивальниками.

У лісі під відкритим небом залишилися сліди перебування тут місцевих неандертальців.

Залишили вони по собі цілий склад мотлоху, серед якого матрац, підодіяльник, подушка, сумки, 8-10 літрова банка, графин, одяг, дошка для нарізання, тюбики з пастою для піци, заварка для чаю, лимон, газети, клейонка, якою накривалися в дощ, повидло, останки тушонок, шльопанці, краплі в ніс, засіб для чищення скла автомобіля і, звичайно ж, спиртне та багато іншого мотлоху.

Цілий арсенал припасів для проведення часу на природі, на жаль, за собою ніхто не прибрав, хоч літо давно минуло.

В Ужгороді біля біологічного факультету росте дерево-монстр. Його стовбур з усіх боків вкритий наростами, що нагадують химерних фантастичних створінь. То очі якоїсь позаземної істоти, ніби виглядають на перехожих, то пащі крокодила вимальовується на рослині, то лапа страховиська тягнеться до людей.

Окремі нарости досить великі і сильно виділяються. Як же вони з’являються і що означають для самого дерева?

Незвичайний наріст сигналізує про те, що структура рослини зазнала якісь сильні зміни. Одним з шарів будь-якої деревини є так званий камбій. А подібні нарости зазвичай виростають саме за рахунок нього. Виходить, що цілісність цього самого камбію була якимось чином порушена певними природними умовами або механічним ушкодженням.

Наближається День пам’яті померлих і в Ужгороді активно кипить торгівля свічками, квітами і навіть штучними вінками, не нести які на кладовища закликають навіть священики.

Примітивні віночки старують від 20 гривень. Є як зі штучних, так і з засушених квітів. У середньому коштують 50 гривень.

Відтак вирушаємо шукати квіти.

Хризантеми, що вважаються на Закарпатті одним з головних атрибутів цього свята, як кажуть, на всякий колір і смак. Розмаїття – дуже широке. Ціни також різні.

За квітку у вазоні просять у середньому 40-50 гривень, залежно від її розміру. Проте можна знайти й за 25, навіть за 20 гривень. Щоправда, такі рослини мають трохи дрібніші суцвіття, але також гарні. Хризантеми для букетів коштують 5-10 гривень за штуку.

zakarpatpost.net