Наші заробітчани привозять із чужини додому не лише гроші

Із любов’ю з Європи: сифіліс, гонорея, генітальний герпес

Хаотичні інтимні зв’язки закарпатців призводять до того, що в області поширюються різні венеричні інфекції. Не можна сказати, що раніше такого не було, однак зараз «подарунки» богині Венери все частіше почали привозити до нашого краю заробітчани, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Про це заговорили ще на початку року, коли у Словаччині раптово виник спалах сифілісу.

Справа в тому, що в наших сусідів проституція є офіційно дозволеною і послугами повій там часто користуються наші заробітчани, які надовго їдуть на чужину заробляти гроші. До того ж у Чехії, для прикладу, послуги повій коштують дешевше, ніж у нас. Та й там не потрібно ні від кого ховатися. Все цілком законно  і чесно.  Заплатив – отримав задоволення. Тож і не дивно, що сервіс набув серед наших земляків неабиякої популярності.

Навіть вдома непоодинокими є випадки, коли заробітчани через спеціальні сайти шукають собі дівчат для втіх. Здебільшого це роблять саме одружені чоловіки. І потім нерідко псевдосутенери їх розводять, забирають гроші і зникають. Треба лише уявити, яким є розчарування обдурених любителів солодкої ніжності з незнайомками, коли вони навіть не можуть звернутися до поліції, бо бояться, що їхні «подвиги» стануть відомими дружинам.

«Нещодавно до мене як до адвоката звернулися троє заробітчан. Двоє з них із сіл Хустського району, один – із Хуста. Чоловіки працювали в Чехії, де звикли користуватися послугами повій, – зазначив Роман Келемен. – Там їх ніколи «не кидали». А тут «розвели» на 400–800 гривень кожного. Звичайно, потерпілі обурені діями сутенера, який їх ошукав».

Тож що відбувалося з чоловіками?

«Я люблю свою жінку, однак хотілося адреналіну, новизни. Тому якось днями набрав у пошуку «Проститутки в Хусті» й натрапив на сайт інтимних послуг. За «каталогом» обрав собі одну з дівчат. Мені вона справді сподобалася. Зателефонував за вказаним номером. Відповів приємний жіночий голос, і ми домовилися про зустріч. Однак хвилин через п’ять зі мною телефоном (з іншого номера) зв’язався чоловік, який назвався Іваном і сказав, що він є «господарем» хустських повій. Зазначив, що я маю переказати йому на мобільний 800 гривень. Я відмовився, зауваживши, що це багато й таких грошей не маю, можу скинути 600. Сутенер погодився, але повідомив, що за таку ціну буде гірша дівчина. Мене це влаштовувало, просив тільки, аби була молодою та гарною. Тож після згоди я перевів кошти за вказаним номером і зателефонував Івану. Він сказав, щоб я чекав на нього з дівчиною в центрі, за 15 хвилин обіцяв привезти її. Простояв я так кілька годин, але ні Івана, ні проститутки не було. Більше того, номер звідника більше не відповідав», – розповів Дмитро, один із потерпілих».

На жаль, подібних випадків набагато більше, просто їх не афішують самі ж потерпілі.

А часто походеньки закарпатців закінчуються по-іншому, після чого вони потім «нагороджують» своїх законних дружин цілим букетом захворювань, що передаються статевим шляхом.

«Те, що  венеричні недуги привозять на територію Закарпаття заробітчани, на мою думку, правда. Люди протягом тривалого часу знаходяться на чужині без родини, а статевий потяг є природним бажанням кожної людини, – каже газеті «Неділя Закарпатські новини» лікар-дерматовенеролог із Ужгорода Ольга Туряниця. –  Настільки блокувати базові інстинкти, щоб зовсім не хотіти сексу, важко. Тож, гадаю, інтимні зв’язки у наших заробітчан є. Хоча клінічні симптоми у чоловіків виникають не так швидко, як у жінок, через особливості будови тіла. Тож вони потім приїжджають додому, мають стосунки зі своїми дружинами чи дівчатами – і хвороби розповсюджуються. Загалом міграція сприяє збільшенню кількості статевих захворювань, а ліберальний спосіб сексуальних стосунків, коли вони більш вільні, ніж були в радянські часитеж сприяє цьому. Зараз жінки також мають кількох сексуальних партнерів за своє життя. Мало хто живе з однією людиною до самої смерті. Отже, чим більше партнерів, тим більший ризик заразитися. Тому обов’язково потрібно користуватися презервативами, адже досі нічого кращого за це людство не придумало».

Цікаво, що торік в Україні було зареєстровано 2722 випадки сифілісу, а  на початку цього – на Закарпатті більше сотні. Проте крім французької хвороби, в нашому краї досить широко поширені ще й ряд інших більш небезпечних захворювань, що передаються статевим шляхом. А про це офіційна статистика мовчить. Та й далеко не всі лікуються офіційно. До того ж, як правило, подібні недуги виявляють випадково під час обстежень в лікарнях, в основному через інші захворювання.

Більшість наших земляків, у кого є підозра на зараження «любовними» інфекціями, як обстежуються, так і лікуються анонімно. І те, що їх до Закарпаття здебільшого привозять заробітчани, підтверджує й головний лікар Закарпатського обласного шкірно-венерологічного диспансеру Сергій Пушкаренко.

«Здебільшого хвороби, що мають романтичну назву, але є зовсім не романтичними, потрапляють до нас із Європи, – каже він. – І хибно вважати, що їхніми найбільшими розповсюджувачами є роми. Ні. Часто скоріше заробітчани. Ми обов’язково викликаємо на обстеження їхніх партнерів, які стали вірогідними джерелами зараження, у нас навіть працює спеціальна патронажна служба, яка допомагає в цьому».

А от у кого немає можливості перевіритись у фахівців, може собі провести тест самотужки. Медики кажуть, що це зовсім нескладно. Придбати його можна у будь-якій аптеці.

За допомогою експрес-тесту в домашніх умовах можна пересвідчитись, чи є зараження. Проводиться він просто. Достатньо спеціальною голкою, яка додається, проколоти палець і краплю крові видавити в піпетку, а потім – у  круглу клітинку індикатора, що позначена літерою S. У кров необхідно видавити 2 краплі реагенту. На цьому процедуру тестування завершено. Дізнатися про результати можна вже через 10-20 хвилин.

Отже, якщо ви побачили 2 паралельні лінії червоного кольору біля літер «С» та «Т», це означає, що у вас виявлено сифіліс, а якщо з’явилася одна червона смуга на рівні букви «З», це свідчить про те, що ви не заражені венеричним захворюванням. Експрес-тести відрізняються високою точністю. Ймовірність отримання правильного результату при їхньому використанні досягає 99%.

Якщо колись від сифілісу померли такі відомі особистості як Людвіг ван Бетховен, Оскар Уайлд, Франц Шуберт, то нині венеричні хвороби лікуються дуже просто – засобів для цього більш ніж достатньо. Але все ж краще контролювати свої статеві зв’язки, думати про безпеку стосунків, бути здоровим та не наражати на неприємності близьких людей.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net