Закарпатський тиждень: Cпокій нам і не сниться

Події останньої семиденки доводять: Закарпаття знову стає плацдармом відпрацювання політичних технологій…

Як і в усі попередні передвиборчі кампанії, саме тут – у регіоні не надто привабливому електоральною кількістю голосів – іде випробування засобів впливу на уми та серця виборця. На фоні цієї потужної, нахабної і відвертої кампанії усі інші події втрачають не те що сенс, а просто необхідний розголос і реакцію, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Прикрощі тижня

Знайшли винних – атака на угорців

Найбільш прикрий резонанс в українському, європейському і навіть  ворожому соціумі цього тижня отримала «акція» з розміщення на головних шляхах області біл-бордів із закликом «Зупинимо сепаратистів!» із фото найпопулярніших діячів Товариства угорської культури Закарпаття. Один із лідерів угорського товариства тут же заявив, що таким чином було поставлено «мішень» на чоло цих людей… Реакцію угорської спільноти передбачити було неважко! Залишається чекати ефективної роботи правоохоронної системи, для якої акція, проведена уночі на трасах, які є у полі діяльності і пересування поліції, є справжнім викликом. Ну а від результату розслідування, яке відкрила закарпатська прокуратура, може залежати розвиток дуже неприємного конфлікту, що вийшов за межі політики…

Фронтові, медичні зведення

Інформаційні довідки медичного департаменту Закарпаття знову почали нагадувати фронтові зведення: вони рясніють не лише кількістю хворих на ГРВІ, але й знову… на кір. Щотижня сумна статистика лише збільшується. І хоча медики продовжують стверджувати про НЕдосягнення епідеміологічного порогу, подібний оптимізм, вочевидь, не заспокоює батьків. Адже понад 95% хворих, що «підхоплюють» кір, діти!

З такими друзями ворогів не треба!

Паталогічне прагнення українців до самознищення уже, здається, нікого не дивує! Ми кермуємо напідпитку, пхаємося у газорозподільні та електричні щитки… Цього тижня отримали ще одне підтвердження власної недолугості чи то пак – недоумкуватості: дитина постраждала внаслідок отруєння випарами підпаленої сухої трави! Кажуть же: не паліть…

Досягнення тижня

Музика нас врятує!

Цього тижня мали дві непересічні події, пов’язані із музикою. Першою став концерт духового оркестру, присвячений відновленню вірменської державності. 450 членів культурного товариства вірмен Закарпаття «Арарат» мали втіху, а представники інших етнічних громад – познайомитися з особливостями самобутньої культури чи, принаймні, дізналися, що її носії живуть з нами поряд! Друга ж подія стала справжнім подарунком для гурманів від музики: «Скорик у стилі джаз» зібрав справжній аншлаг в обласній філармонії» і довів: попри поважний вік і не менш шанований статус, композитор уміє бешкетувати у музиці не менш талановито, аніж творити академічні шедеври!

Керамічний коловорот

Перший фестиваль гончарства в Ужгородському скансені зібрав нічогеньку компанію не лише відомих митців, готових рекламувати свій жанр, але й поціновувачів цього виду творчості. Найприємніше, що серед глядачів-учасників процесу було чимало дітей, які не поцуралися доторкнутися до глини і відчути магію творення за допомогою гончарного колеса…

Рекорди – попри все!

Закарпатські «візочники» здобули 9 медалей на чемпіонаті України з фехтування на візках! Ці змагання є відбірним етапом для формування команди на Параолімпіаду, яка відбудеться 2020-го року. Судячи з усього, наша Надія Дьолог – уже у збірній України!

Вітання – незламності духу, оптимізму і наполегливості… і сумна, неоригінальна ремарка: наші спортсмени-параолімпійці досягають набагато кращих результатів, аніж здорові спортсмени… Питання: що треба зробити, щоб ситуація поліпшилася і тими, іншими? Чи це наша така українська особливість – діяти лише у критичних ситуаціях?

Віра МЕЛЬНИК,  газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net