Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 1 листопада

День на Закарпатті був багатим неа події.

Перший день листопада радує закарпатців теплою погодою. Якби не розфарбоване в різні кольори листя на деревах, то можна б подумати, що це ще кінець літа.

Нині в області 20-23 градуси із позначкою плюс. Як кажуть синоптики, загалом листопад у нашому краї буде найтеплішим в Україні.

Тепло зберігатиметься до кінця цього тижня, однак завтра буде хмарно, а місцями й дощитиме.

Після похолодання у жовтні і снігопадів у горах, навіть не віриться, що прийде таке тепло.

Це вже навіть не бабине і не дідове літо, а якогось там прадіда.

Граф Дракула для жителів наших ночей є звичайнісіньким сусідом, до якого можна зайти на келих свіжої крові, якого можна запросити на еротичне відьомське шоу, з яким можна пройтися поміж свіжих могил, що озиваються глухими голосами. І нехай забирається собі геть зі своїм брудним смердючим плащем і циліндром, засидженим переляканими горобцями, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Наші потойбічні земляки разом із міфічною салолюбною душею та щирою народною піснею становлять триєдиний предмет нашої української гордості. Якщо, звичайно, не брати до уваги братів Кличків, Іванчука, Бубку, Петриненка, Фірцака-Кротона та ще кількох артистів і спортсменів – осіб цілком реальних і таких, що в контексті нашої теми нас мало чим можуть зацікавити.

Барбі, Таня, Клаудіу… ти, він та я 

Фестивалі, конференції, подорожі… зазвичай окрім очікуваних відкриттів дарують і багато несподіваних, як у випадку із мамою Макбета – пані Ритою Чижмар. «Барбі, Таня, Клаудіу…» – раптово представляє себе та своїх колег кучерявий чоловік за людним столом з традиційними закарпатськими наїдками, саме вони в цей момент мали бути для мене чимось новим та незвіданим. Впізнаю в цьому сусідові поруч румунського актора, який не відповів на повідомлення у фейсбуці. Шукає в телефоні, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Один із закарпатських сайтів поширює чутки, що лисиця, яку годують із рук в Ужгороді – скажена. Навіть коментар від Держпродспоживслужби взяли. Утім це не відповідає дійсності.

Лисеня абсолютно здорове, не агресивне і журналісти zakarpatpost.net особисто на власні очі це бачили.

Люди гладили тварину і вона нікого не кусала!

Більше того, на лисицю напала собака, а вона навіть не оборонялася. Якби лисиця була скаженою, вона б покусала і чотирилапого, і людей.

Немає меж людській жорстокості! На жаль, невинна тваринка вже комусь заважає!

Для підтвердження подаємо відео, зняте нашими журналістами, що лисиця здорова!

1 листопада виповнюється  71 рік із дня смерті Федора-Юрія Ромжі.

Операція «Ромжа»: ліквідувати єпископа до Ужгорода прибули міністр держбезпеки УРСР та начальник токсикологічної лабораторії

Він був владикою лише три роки – з 1944-го по 1947-й. Коли одягав єпископські ризи, то був практично невідомий. Через три роки вказівку на його вбивство особисто віддавав тиран однієї з наймогутніших імперій – Сталін. За три роки єпископства Теодор Ромжа залишив по собі такий слід, що Папа Іван Павло ІІ оголосив його Блаженним. Він був «як той ясний метеор, що яскраво заблищав на небосхилі,  а відтак раптом згас», – скаже про нього інший єпископ-мученик Павло Гойдич, який був засуджений на досмертне ув’язнення. І по сьогодні Теодор Ромжа  оповитий німбом таємничості, незважаючи на те, що книжки про нього вийшли англійською, італійською, угорською та українською мовами.

Правоохоронці викрили директора товариства, що привласнив кошти, які було виділено на капремонт дороги у Міжгірському районі. Про це інформує відділ комунікації  поліції Закарпаття.

Посадовець діяв у змові з підприємцем, що здійснював технічний нагляд. У документи вносилися неправдиві дані щодо проведення ремонту. За цими відомостями ціна ремонту дороги була сильно завищена.

Сума завданих збитків оцінюється у 330 тис. грн. За подібний злочин посадовцю загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Із 1 листопада подорожчають телекомунікаційні послуги. Вартість стаціонарного телефонного зв’язку у середньому зросте на 17% у містах і 18,8% – у селах.

Нові тарифи затверджені рішенням Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації від 18 вересня 2018-го. Воно набирає чинності з 1 листопада 2018-го, йдеться на сайті Верховної Ради, пише gazeta.ua.

На першому етапі послуги подорожчають для населення. Зокрема, підвищиться місячна абонплата за користування телефоном із погодинною оплатою місцевих розмов. Для жителів міст тарифи у середньому зростуть на 17%, сіл — на 18,8%. Це додасть 3-7 грн до нинішнього тарифу.

zakarpatpost.net