Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 2 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді останні роки клумби назвати ідеальними не можна.

Квіткове питання наразі є надзвичайно актуальним для міста, яке з такими унікальними природними даними мого б стати справжнім рослинним раєм і приваблювати туристів не лише завдяки сакурам.

Але є у столиці Закарпаття одна клумба, яка претендує на звання найкращої – біля пам’ятника Шевченкові на площі Народній.

Там висаджено різнокольорові хризантеми, які особливо тепер, восени, мають надзвичайно красивий вигляд.

Хоч квіти висаджено і не дуже щільно, та завдяки буянню фарб вони все одно яскраво виділяються і приваблюють погляд.

Багато кому в Ужгороді доводиться винаймати житло. Ціни на оренду нерухомості у жовтні майже не змінилися.

Зокрема, як повідомили в газеті «Закарпатські оголошення», найчастіше в Ужгороді орендують однокімнатні квартири.

Наприклад, у районі проспекту Свободи власники пропонують таке житло за 2,5 тисячі гривень, але за іншу на Проспекті просять 5 тисяч.

А от у районі Боздоського парку за однокімнатну квартиру в новобудові доведеться викласти 6500 за місяць.

Аналогічне житло на Джамбула коштує 6 тисяч.

Двокімнатна квартира на Духновича видається за 3500 на місяць, на Грушевського – 6500, трикімнатна у Новому районі – за 6300, а чотирикімнатна на Івана Франка – за 17 тисяч.

Загалом ринок нерухомості в Ужгороді багатий на цікаві пропозиції і знайти доступне житло за помірною ціною можна.

Василь Павлюк все життя працював фельдшером. Вісім років тому перехворів на запалення серцевого м’яза, а жахливі наслідки для здоров’я проявилися лише зараз. Зробив кардіограму, ряд обстежень – і чоловікові поставили діагноз «дилатаційна кардіо-міопатія» (захворювання міокарда з вираженим порушенням насосної функції серця та розширенням обох шлуночків) , пише популярна на Закарпатті  газета «Поради ЗДОРОВ’Я».

12 жовтня в київському Інституті серця Василю імплантували механічне серце – високотехнологічна розробка, що забезпечує пацієнту повну циркуляторну підтримку в той час, коли рідне серце на це не здатне.

«Імплантація штучного серця врятувала життя чоловіку, адже без цієї операції жити йому залишалось кілька днів, і на операційний стіл він був доставлений у критичному стані», – розповіли газеті «Поради Здоров’я» в Інституті серця.

У дитинстві я ніяк не міг зрозуміти, чому те чи інше слово не можна вимовляти. Наприклад, слово «чорт», пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Чомусь вважалося (не тільки у нас вдома, але і у всьому селі), що згадка про нечисту силу накликає біду, що вимовлене вголос це слово може сприйнятися як заклик і спонукати диявола прийти на обійстя та наробити шкоди. У певних ситуаціях, коли без згадки про антихриста обійтися було неможливо, то його називали так, щоб він не міг здогадатися, що мова йде саме про нього. Бабуся вчила нас: «Треба казати – «нечистий». А сама вона інколи висловлювалася про ту істоту так: «Тот, прапав би». Хоча ми, діти, не завжди робили те, чого нас учили дорослі, та і часто не розуміли того, про що вони казали.

Тож як «тот, прапав би» міг пропасти – уявити нам було складно. А от уявити чорта – навпаки – було легко, адже малювали його у всіх збірниках казок. Та і у розповідях дорослих він поставав таким собі двоногим козлом із свинячим рилом.

Ведмедика, що є символом Закарпаття, журналіст zakarpatpost.net знайшов  у одному з магазинів Києва.

Він у людський зріст і його виготовлено з матеріалів, що не містять небезпечних речовин.

Іграшка справді вражає розмірами, але не менше ціною.

Утім якщо у неї така вартість, покупці точно знайдуться, адже не було б попиту, не було б і пропозиції.

Купити ведмедя можуть не лише дітям, але й для офісів, виставкових залів. Він може прикрасити собою будь-яке приміщення.

Закарпатцям варто звернути увагу на таку продукцію, адже виготовляти подібні сувеніри було б вигідно і у нас. Ведмедів можна пропонувати придбати туристам, як згадку про нашу область, виставляти під час різних фестивалів, яких у нас дуже багато.

За минулу добу працівники груп реагування патрульної поліції Закарпаття задокументували випадки керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння в Рахівському та Берегівському районах, йдеться на сайті Головного управління Національної поліції в Закарпатській області.

У Рахівське відділення поліції вчора ввечері надійшла інформація про те, що містом їздить автомобіль, порушуючи правила дорожнього руху, а його водій може перебувати в стані алкогольного сп’яніння. Працівники групи реагування патрульної поліції зупинили вказаний автомобіль марки «Volkswagen Pоlо» іноземної реєстрації, на якому ще й не освічувався задній номерний знак. За кермом перебував житель села Богдан у стані алкогольного сп’яніння. Під час медосвідування в лікарні у нього виявили 1,92 проміле алкоголю. На правопорушника склали адмінпротокол за керування в стані алкогольного сп’яніння, вилучили водійське посвідчення та відсторонили його від керування.

Як правильно задекорувати житло? Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповіла дизайнер інтер’єру Оксана МАЛЕШ з Ужгорода.

Чи є якість кольори, які зараз у моді, скажімо, для стін чи меблів?

Щороку найвідоміша організація в області кольору Pantone, до складу якої входять провідні європейські колористи, визначає колір року. У минулому році це був greenery – зелений. Тепер же – ультрафіолет. Загалом світова тенденція сьогодні – поступовий відхід від пастелі, до якої ми звикли останнім часом  і впускання у особистий простір яскравих насичених глибоких барв.

Після публікації з лисицею дехто надумав собі, що оскільки вона приймає їжу від людей, то тварина скажена.

Ця білочка поводиться так само.

Вона підходить, бере горіх (бажано лущений), відстрибує з ним, їсть його і повертається.

Поводиться вона досить нахабно. Не боїться від людей зовсім. Власне білочок дві, але інша ляклива і сфотографувати її журналісту zakarpatpost.net не вдалося.

Скоріш за все, білочки жили в когось вдома, вони руді, а більшість закарпатських мають темнішу шерсть.

Однак вижити в природних умовах вони зможуть, головне, аби люди їх не чіпали.

zakarpatpost.net