Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 4 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

Віктор Пащенко: «Чим ближче до смерті, тим більше люди думають про вічне і активніше голосують»

Газета  «Неділя Закарпатські новини» продовжує розмову з політологом Віктором ПАЩЕНКОМ.

Сьогодні під час наших «Недільних бесід» у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з ним про сепаратизм на Закарпатті, війну з Росію, вибори, громадських активістів,  Томос та заробітчан, що досі їздять до країни-агресора заробляти гроші.

– Пане Вікторе, чи дійсно у області багато сепаратистських настроїв?

– Говорити про сепаратистські настрої на Закарпатті – це абсолютна спекуляція. Що ж таке сепаратистські настрої? Що в нас є рух за відокремлення? Чи навіть за автономію? Є якийсь діяч несповна розуму в Москві – Гецко, але про якийсь рух мова не йде. Те, що російські спецслужби намагаються тут робити якісь провокації – це теж несерйозно. Тому стверджувати, що у області є сепаратизм у прямому розумінні слова – абсолютно безпідставно. У нас немає жодної серйозної політичної сили, яка б оголосила це як свою програму. Інша справа, що підґрунтя для розмов дає внутрішня українська політика та позиція нашого губернатора.

Очолити Українську православну церкву після отримання автокефалії може вінницький митрополит Симеон (Шостацький).

Його кандидатура активно обговорюється представниками українського політикуму. Зокрема, уточнюється, що на Банковій активно просувають його на цей пост, пише OBOZREVATEL.

Саме з цим, допускається, і пов’язані останні скандальні заяви керуючого справами УПЦ Московського патріархату, митрополита Антонія. Зокрема, він заявив про наявність листа від Вселенського патріархату до УПЦ КП і УАПЦ, згідно з яким голови цих церков Філарет і Макарій нібито не можуть брати участь у виборах глави нової Української православної церкви.

Симеон (Володимир Шостацький) – архієрей Української православної церкви (Московського патріархату) з 1996 року, митрополит Вінницький і Барський з 2011 року.

Закарпатець узяв 1,5-літрову пластикову пляшку, в якій раніше був бензин, а потім вода, та почав обливати нею сіно, погрожував, що підпалить і її.

Справжній сюжет пригодницького фільму розгорнувся в селі Нижня Апша, що на Тячівщині. Після сварки між собою сусіди почали погрожували одне одному, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Було близько 8 години ранку. Марія (імена дійових осіб замінено) з сином знаходилася у себе на городі. Раптом під’їхав Микола, який був її родичем, і почав погрожувати жінці вбивством. Демонструючи, що він не жартує, підійшов до неї та облив рідиною з пляшки, яка була з різким запахом, схожим на бензин. Жінка отримала хімічний опік обох очей.

У судовому засіданні свою вину чоловік не визнав та пояснив, що з землячкою у нього є конфлікт з приводу будівництва курятників на його земельній ділянці.

Найбільшу зарплату іноземним працівникам пропонують у Швейцарії, США, Гонконгу, Китаї та Сінгапурі. Йдеться про суму понад $150 тис.

За результатами дослідження HSBC Expat Explorer survey, 45% іноземних працівників шукають нову роботу з вищою зарплатою. 28% змінили країну проживання заради кар’єрного росту. Переїзд вдо іншої країни дозволяє працівнику збільшити доходи у середньому на $21 тис., повідомляє Bloomberg.

У Швейцарії середня зарплата за рік зросла на $61 тис. Досягла $203 тис. Водночас у країні високі витрати на виховання та освіту дітей.

Підрядник розпочав капітальний ремонт автодороги районного значення «Міжгір’я – Дешево». До 1970 року ця дорога сполучала райцентр із селами Тереблянської долини (Синевир, Негровець, Колочава та Синевирська Поляна). Про це йдеться на сайті Геннадія Москаля.

Після будівництва нової дороги в цьому напрямку – «Міжгір’я – Синевир» – автодорога «Міжгір’я – Дешево» почала потроху занепадати, тут десятиліттями не проводився ніякий ремонт. Теперішній капремонт значно покращить автомобільне сполучення районного центру з віддаленими високогірними селами, а також відкриє додатковий туристичний маршрут до Тереблянської долини, який буде значно коротшим, ніж теперішній – через Синевирський перевал.

Джерело фінансування робіт – Дорожній фонд.

Власниця єдиної в Україні гірської плантації хурми запевняє: на цих ягодах можна заробити в рази більше, ніж на яблуках.

Сад Наталі Мартишинець буяє на схилах Чорної гори, яка височіє над Виноградовом, що на Закарпатті, пише газета Експрес. Сходинками піднімаємося на верхній ярус. На деревах заввишки три метри майже не залишилося листя, а гілки рясно вкриті плодами хурми! -пише expres.online.

Загалом у саду площею півтора гектара росте 190 дерев хурми 22 сортів. Із них чверть уже плодоносить, а решта — тільки но щеплені, врожай дадуть наступного року.

Наталя зриває помаранчеву ягоду, дає скушутувати. На смак це щось неймовірне — мармелад з ароматом шоколаду та ванілі! Плоди великі, деякі важать майже 400 грамів.

На сусідніх ділянках на горі ростуть яблука, виноград та персики.

Як закарпатські контрабандисти доставляють за кордон сигарети і скільки на цьому заробляють? Унікальний експеримент провели журналісти “Сегодня“.

Нагадаємо, Україна вже стала лідером з контрабанди сигарет до Європи. рік з України в ЄС потрапило 5,8 млрд сигарет. В основному це контрабандна продукція, що проходить через територію України транзитом. Також до цієї цифри потрапили легально вироблені в Україні сигарети, призначені для реалізації на внутрішньому ринку, але вивезені за кордон незаконно.

Чому в нашому суспільстві з багатьма речами відбувається перекіс і багато хто навіть цього не усвідомлює?

Радянське минуле позначилося на житті навіть тих, хто не жив при совєтах, досить негативно. Тут далися взнаки виховання, настанови батьків, бабусь та дідусів, яких видресирували в радянських школах, наче собак, і ці зовсім недобрі традиції викоренити важко навіть зараз, коли ми так прагнемо євроінтегруватися, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Закарпатець хотів застрелити собаку, а влучив у сестру дружини. Підозрюваного затримано у порядку статті 208 КПК України, він перебуває у ізоляторі тимчасового тримання.

Поліція затримала у порядку статті 208 КПК України підозрюваного в умисному вбивстві 60-річного мешканця села Шишлівці Ужгородського району. Повідомлення про факт злочину на лінію «102» надійшло вчора, близько 16:00.

Прибувши за викликом, обласні слідчі спільно з районними встановили, що 60-річний мешканець села Шишлівці Ужгородського району, перебуваючи на задньому подвір’ї свого господарства, випадково поцілив із зареєстрованої на його ім’я рушниці у 62-річну сестру дружини, яка проживає з ним в одному будинку. Чоловік стверджує, що хотів відлякати собаку, який йому заважав, а у жінку поцілив випадково.

Потерпіла від отриманого поранення померла на місці події.

Газета «Неділя Закарпатські новини» спробувала розібратися, що в нас не так.

Чому 90 відсотків малька у закарпатських річках гине?

Про це газеті «Неділя Закарпатські новини»розповіла еколог Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

Почну з того, що до об’єктів малої гідроенергетики відносяться малі ГЕС згідно з міжнародною класифікацією, потужністю до 30 МВт (в Швейцарії, Україні не більше 10 МВт), міні-ГЕС – від 0,1 до 1,0 МВт, мікро-ГЕС – не більше 0,1 МВт.

Тож коли говоримо про малу гідроенергетику, слід розуміти, що мова йде про електростанції потужністю  від 10 КВт до 10 МВт.  Ми торкнемося міні та малих ГЕС через те, що мікро-ГЕС не становлять великої небезпеки для річок, оскільки працюють у режимі природного стоку. А от міні-ГЕС та малі ГЕС, які зараз будують у Карпатах, як правило, це – об’єкти з підпірною деривацією  (відведенням води від русла річки на турбіну по каналу або по трубі).

Слідчі Перечинського відідлення поліції встановлюють причини, за яких 32-річний мешканець Перечинського району отримав ножове поранення. За фактом правопорушення розпочато слідство.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Закарпатської області.

У заподіянні ножового поранення мешканцю села Туриця, що на Перечинщині, підозрюється співмешканка потерпілого. Слідством встановлено, що вчора, 3 листопада, близько 16:30 між потерпілим 32-річним жителем Туриці та його 34-річною співмешканкою виник конфлікт, у ході якого чоловік почав наносити жінці тілесні ушкодження.

Захищаючись, 34-річна вдарила співмешканця ножем у спину, після чого викликала швидку.

Чоловіка госпіталізували, а про факт його травмування лікарі повідомили до поліції.

Індія – країна контрастів і вона в дечому дуже схожа на Закарпаття… І не лише через сміття на вулицях та в річках, але тепер іще й у питанні перевезень.

Громадський транспорт в Індії настільки щільно обліплюють місцеві, що здається він от-от перекинеться. Вони їдуть не лише в автобусах, але й на вантажівках. Там же чином перевозять речі. Машини навантажені так, що дивно, як вони можуть зрушити з місця.

А в Ужгороді журналісту zakarpatpost.net вдалося зафіксувати дещо подібне.

На Православній набережній цими днями господар просто битком завантажив маленьку машину різним непотребом, серед якого і меблі, і матраци, і пакети зі сміттям. Вона була настільки наповнена речами, що нагадувала гору… не карпатську, щоправда, а сміттєву.

Сьогодні, 4 жовтня о четвертій годині із між містом Берегове та селом Мужієво сталася ДТП у якій загинула дівчина.

Як повідомляють Mukachevo.net правоохоронці, ДТП сталося під ранок. Автомобіль марки Audi A6 під керуванням 22-річної берегівчанки влетів у цегляну стіну автобусної зупинки.

Водій автомобіля загинула на місці. Пасажир автомобіля 20-річний берегівчанин із численними травмами доправлений до Берегівської ЦРЛ.

Попередня версія ДТП – перевищення швидкості і небезпечне входження у поворот.

На Виноградівщині ром тримає кішок на ланцюгу і вбиває чотирилапих за відповідну плату. Тварини благають звільнити їх на своїй кошачій мові, але хлопець не реагує , пише газета «Неділя Закарпатські новини».

До редакції zakarpatpost.net звернулася мешканка Виноградівщини і повідомила страшну звістку. Місцевий ром, за її словами, вже давно знущається над тваринами.

«Коли в сусідів народжуються кошенята, вони кількох залишають, а всіх інших просять цього молодика, аби він їх затопив. Робить це хлопець за відповідну плату. Він убиває і цуценят, загалом йому байдуже, кого позбавляти життя. Потім трупи закопує в землю. Я знаю, що це гріх, але вдіяти нічого не можу, зупинити його – також», – написала жінка.

На жаль, на Закарпатті до подібного вбивства тварин, особливо новонароджених, вдається ще багато людей. Хоча домашніх улюбленців за невелику плату можна стерилізувати і в такому випадку вони не приносять потомство й у господарів не виникає питання, де прилаштувати потім малечу. У всьому світі діє подібна практика і вона себе цілковито виправдала. Це – гуманно, законно і правильно.

Але й це ще не все.