Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 6 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

Закарпатець зарізав тещу. Жінка влаштувала застілля з донькою і її чоловіком, щоб відсвяткувати 60-річний ювілей з дня свого весілля, пише Експрес-онлайн з посиланням на Єдиний державний реєстр судових рішень.

За чотири години втрьох випили півтора літра горілки. Під кінець хмільного застілля чоловік з дружиною затіяли сварку, яка переросла в штовханину. Мати заступилася за доньку. Зятеві це не сподобалося і він кинувся на тещу з кулаками. Сім разів щосили вдарив її по голові. Літня жінка не втрималася і впала, вдарившись об металеві частини опалювальної печі.

Апеляційний суд Закарпатської області відмовився відсторонити мера Ужгорода Богдана Андріїва і залишив без змін попередню ухвалу міськрайонного суду.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Портал “Судова влада України”.

“Закарпатський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу прокуратури на ухвалу слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду від 19.09.2018 року про відмову у задоволенні клопотання про відсторонення міського голови Ужгорода від займаної посади. За результатами апеляційного розгляду ухвалу слідчого судді Ужгородського міськрайонного суду залишено без змін”, – інформує портал.

Закарпатська кішка полюбляє не полювати на мишей, а ласувати солодощами.

Як розповів господар кумедної чотирилапої отець Василь Попович із Малого Бичкова, його улюблениця – «дівчина» з характером, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«Коли Мурці щось не подобається, вона може показати свій дикий норов – подряпати і покусати. Тоді навіть гладити її не потрібно. Своє невдоволення спочатку виказує, помахуючи хвостиком, а далі лапкою намагається дотягнутись до руки і впустити в неї свої гострі кігті», – каже серйозним голосом ґазда.

Також він додає, що вусата й хвостата є чудовим індикатором настрою домашніх, вгадує, коли хто з якої ноги встав уранці, хто знервований, а кому навпаки – весело.

Однак найцікавіше те, як кішка сидить і гріється на сонці. Вона вміє прилаштовуватися в такі пози, як людина. При цьому сидіти нерухомо може досить довго, ніби медитує або сильно задумалася. Виглядає це дуже незвично.

Так само вона, сидячи по-людськи, вичищає свою шерсть. Загалом Мурка велика чистюля,  виходить вона на прогулянку лише після довгих вмивальних процедур.

Благодійники передали Ужгородщині новозбудовану будівлю школи

У вівторок, 6 листопада, у с. Соловка на Ужгородщині відбулася урочиста передача від благодійників місцевій громаді будівлі початкової школи. У комунальну власність Ужгородської районної ради приміщення передав керівник благодійного фонду «Метадідомі» (Нідерланди) Якоб Коппеналу, повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

За словами ужгородської знавчині індійської ведичної науки Надії БЛОНСЬКОЇ закарпаткам потрібно вміти правильно підбирати день для весілля.

«При складанні натальних карт наречених можуть бути якісь не дуже позитивні моменти щодо подальшого спільного життя, але якщо вибрати сприятливий час для створення родини,  стосунки можуть розвиватися більш гармонійно, тобто заручитись підтримкою благодійних  планет А можна навпаки вибрати собі день, який призведе  до руйнування відносин.

Через адміністрацію кладовища в Мукачеві відбувся скандал – місцеві жителі, котре навідавшись на могилу родичів, виявили на ній послання з матюками і відсутність вінків і хреста. У справу втрутилася поліція.

Виявилося, що хуліганить жінка, чия мати похована по сусідству. За її словами, раніше вона забронювала дану ділянку на кладовищі для себе, а тепер її зайняли могилою чужі люди, пише Власти.нет.

В адміністрації кладовища визнали, що гроші взяли з обох жінок тому, що журнал з бронею давно втратили.

Як би там не було, а жінку, яка залишила записку з нецензурним посланням,  суд оштрафував на 1700 гривень.

Нині в Ужгородській міській раді відбулося засідання створеної за розпорядженням міського голови Богдана Андріїва міжвідомчої комісії щодо визначення можливості будівництва мережі громадських вбиралень на території обласного центру Закарпаття. Нагадаємо: з цього питання до Ужгородської міської ради надійшла петиція, які зібрала більше необхідних (250) голосів.

Про це повідомила прес-служба ужгородської міської ради.

Головний архітектор міста на засіданні комісії Олег Боршовський наголосив, що громадські вбиральні потрібні, шкода, що наявні раніше продали за каденції міського голови Сергія Ратушняка, а відтак нові власники зробили на цих місцях зовсім інші об’єкти. Однак потрібно насамперед розробити концепцію та схему розміщення туалетів – які саме (стаціонарні, мобільні) і де розташовувати, скільки це коштуватиме, хто їх утримуватиме та обслуговуватиме, які будуть поточні витрати, етапність реалізації цієї ініціативи тощо.

Проблема браку місць на цвинтарях актуальна не лише для нашої області, але й для всієї України. Тож над питанням, де далі ховати померлих, почали думати навіть парламентарі.

Тож на сайті Верховної Ради з’явився законопроект, який вводить поняття біопоховання.

Утім в Ужгороді наразі загоровили про те, що місту потрібен крематорій. Така практика відома в усьому світі та й  хто ходить до могил через 200 років після смерті людини. Кладовища займають великі території, а нових місць для захоронень бракує.

Тож сьогодні в Ужгородській міській раді відбулося засідання комісії щодо визначення можливості будівництва крематорію.

Сьогодні все більше оприлюднюється правди про впливових людей  і відкриваються цікаві факти з їхньої біографії, зокрема, стає відомо, що ні шкільні знання з багатьох дисциплін, ні оцінки на їхній успіх не вплинули, тобто шлях до процвітання у них побудований не за формулою «добре вчишся – станеш  відомим», а зовсім за іншим принципом, де головне – постійний саморозвиток, вдосконалення у тій сфері, яка є цікавою.

Тож ми поцікавилися і в Валентина Штефаня, які знання, отримані у школі, йому стали у нагоді в дорослому житті.

«Дещо таки згодилося. Хоча своїми оцінками у школі я пишатися не можу. Але я вчився на стільки, на скільки мені це було потрібно. Певно, вже в тому віці це зумів для себе вирішити. Свою ціль мав уже тоді.  Але малювання  мені дуже подобалося завжди. Я гарно малював, – зізнався він. – Коли був вільний час, завжди щось перемальовував.

На Закарпатті дозріла хурма. Екзоти добре прижилися на нашій землі.

Найчастіше їх вирощують на Мукачівщині та на Виноградівщині. Дехто цим займається з 1972 року.

Перші саджанці привезли з Криму. Наразі на території області росте декілька видів хурми.

Аграрії кажуть, що вирощувати ці екзоти вигідно. Саджанці дають плоди вже через два роки після висадки. Дерева віком до п’яти років приносять по 15–20 кілограмів плодів. Люди на цьому мають хороший заробіток.

Але крім того, хурма ще й надзвичайно корисна. Навіть у перекладі з латинської сама назва хурми означає «їжа богів» або «божественний вогонь»…

Загалом існує близько 725 видів хурми, які виростають в різних куточках світу і не обов’язково мають яскравий помаранчевий колір. Наприклад, хурма мушмуловидна з африканської савани при повному дозріванні має пурпурний відтінок.

zakarpatpost.net