Які статеві захворювання найбільш поширені на Закарпатті

Сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили про венеричні захворювання з лікарем-дерматовенерологом Ольгою Туряницею.

Які статеві захворювання найбільш поширені на Закарпатті?

– Хламідії, уреаплазми, мікоплазми, гарднерелли, генітальний герпес,  вірус папіломи людини. На жаль, ці інфекції в нас дуже часто зустрічаються. При виявленні в себе незрозумілих симптомів, жінки, як правило, звертаються передусім до свого гінеколога, а чоловіки – як до дерматовенеролога, так і до уролога.

У таких випадках так само можуть непокоїти виділення, неприємний запах, болі в ділянках статевих органів, болісні сечовипускання.  Якщо людина помітила такі хоча б незначні симптоми, потрібно звернутися до лікаря, адже такі інфекції впливають передусім на репродуктивну сферу – як жінки, так і чоловіка. До того ж найчастіше хворіють молоді, тому важливо, щоб вони вчасно виявляли та лікували такі захворювання.

– Зараз дуже багато реклами засобів від молочниці. З екранів телевізорів постійно заявляють, що потрібно випити диво-пігулку або купити чудодійну свічку – і все пройде. Чи це правильно?

– Якщо в жінки є якісь виділення і вони не діагностовані, диво-пігулки приймати не треба ні в якому разі. Адже навіть невідомо, чи з нею справді не все гаразд. Чітко знати діагноз можна лише після того, як людина здасть аналізи. Обстежень різних може бути багато. Молочниця, або кандиздоз – грибкове захворювання геніталій, яке візуально визначити не можна, просто глянувши на білизну або прокладку, бактерії дуже дрібні, які потребують мікроскопічного або іншого спеціального дослідження.  На око такі діагнози не ставить навіть лікар. А щоб лікуватися, потрібно знати, від чого. Але, на жаль, дуже часто жінки купують собі свічки, вставляють, застосовують, а після цього нічого не відбувається. Правильне лікування може призначити лише лікар. В аптеках ліків справді дуже багато, але без огляду лікаря, аналізів та обстеження не можна вирішити, що  приймати.

zakarpatpost.net