Після революції 7 листопада 1917 року у Росії життя України змінилося. Плоди тих трагічних подій пожинаємо до сьогодні

Більшовицький переворот відбувся 7 листопада 1917 року у Петрограді – тепер Санкт-Петербург. У СРСР цей день відзначали, як державне свято. У підручниках переворот називали Велика Жовтнева соціалістична революція. За старим календарним стилем подія відбулася 25 жовтня – тому Жовтнева.

Причини Жовтневого перевороту

На початку 17-го року Російська імперія потрапила у смугу криз. Практично весь бюджет перекинули на армію. Промисловість працювала на потреби фронту. Людям бракувало найнеобхіднішого. Багато працівників заводів, селян, інтелігенцію мобілізували в армію, пише gazeta.ua.

Від царя Миколи ІІ вимагали змін. Він їх ігнорував. Прихильники лівих ідей були переконані, що допоможе державі лише революція. Провідні партії не сприймали серйозно більшовиків. Але вони завдяки популістським гаслам восени 1917 року здобули підтримку людей.

Вони захопили резиденція Тимчасового уряду Зимовий палац та всі стратегічні пункти Петрограду. На з’їзді Рад лідер більшовиків Володимир Ленін заявив про перехід влади у Росії до його політсили. Більшовики проголосили “Декрет про мир” і пообіцяли домовитись про завершення війни з німцями. Заявили, що уся поміщицька земля буде розділена між селянами.

Питання України

В Україні діяли політичні сили, які не могли домовитися між собою щодо подального розвитку – Українська Центральна Рада, Рада робітничих і селянських депутатів – пробільшовицьке утворення та Штаб Київського військового округу – прихильники Тимчасового уряду.

Більшовицька партія в українських містах не мала більшості, але 17 листопада 1917 року вони підняли повстання проти військового штабу у Києві. Використовували робітників заводу “Арсенал”. Центральна Рада не втручалась, а потім стала їм допомагати. Представники Тимчасового уряду залишили місто.

Центральна Рада видала III Універсал – проголосила Українську Народну Республіку. Більшовики були проти цього. Ленін висунув ультиматум, який у Києві не задовольнили. Почалася війна. За три роки протистоянь перемогу здобули більшовики

Наслідки більшовицького перевороту

Воєнний комунізм у 1919-1921 роках – терор проти приватних власників різних рівнів та українського селянства.

Розстріляне відродження – знищення української інтелігенції у 1920-1930-х роках. Цензура, переслідування та арешти письменників та митців тривали й протягом 1950-70-х років. Знищували національну культуру і традиції.

Голодомор – геноцид українського народу у 1932-33 роках. Його створили штучно. Забрав життя 7 млн селян. Психічні травми і страх голоду досі передається українцям на генетичному рівні.

Гоніння церкви відбувалося протягом всього періоду існування СРСР. Існувала лише православна церква московського патріархату, яку контролював спецслужби. У храмах влаштовували склади і клуби. Начиння грабували, а священиків репресували.

Вбивство видатних української діячів Симона Петлюри, Євгена Коновальця, Степана Бандери.

Фальсифікації та викривлення історичних фактів. Нехтування родинними традиціями і повагою до минулого.