Закарпатська суддя заявила про тиск на неї з боку місцевих чиновників

Суддя Закарпатського окружного адміністративного суду Наталя Маєцька стверджує, що дії Свалявської районної державної адміністрації Закарпатської області спрямовані на вчинення тиску на суд. Про це повідомив прес-центр судової влади України.

У провадженні Закарпатського окружного адміністративного суду Закарпатської області перебуває адміністративна справа за позовом Свалявської районної державної адміністрації Закарпатської області до Свалявської районної ради Закарпатської області про визнання протиправним та скасування рішення районної ради від 20 грудня 2017 року «Про районний бюджет на 2018 рік», пише ukrainepravo.com.

Як повідомила суддя, під час підготовчого судового засідання представники позивача пояснили, що надали всі докази, на які вони посилаються у позові, необхідності у витребуванні інших доказів немає.

Суддя зазначає, що для повного, всебічного та об’єктивного розгляду справи та встановлення обставин, що мають значення для правильного вирішення справи, судом було витребувано додаткові докази.

Зокрема,  у позивача витребувано проект рішення Свалявської РДА «Про внесення змін до рішення районної ради від 20 грудня 2017 року «Про районний бюджет» на 2018 рік» та висновок фінансового управління Свалявської РДА про обсяг вільного залишку районного бюджету на 2018 рік; у відповідача – всі матеріали, на підставі яких було прийнято оскаржене рішення.

З огляду на зазначені обставини у судовому засіданні оголошено перерву до 19 вересня 2018 року.

19 вересня 2018 року у зв’язку з необхідністю витребувати додаткові докази, а саме інформацію позивача щодо планових показників доходів загального фонду районного бюджету, у відповідача – протокол сесії, на якій було прийнято оскаржене рішення, судом знову було оголошено перерву у судовому засіданні до 26 вересня 2018 року.

Під час судового розгляду представники позивача неодноразово висловлювалися, що розгляд справи затягується та, на їх думку, безпідставно відкладається, а витребувані докази не впливають на суть справи, через що судом порушуються строки розгляду справ.

Суддя вважає, що справу було розглянуто в межах строків, визначених статтею 193 Кодексу адміністративного судочинства України (суд має розпочати розгляд справи по суті не пізніше ніж через шістдесят днів з дня відкриття провадження у справі, а у випадку продовження строку підготовчого провадження − не пізніше наступного дня з дня закінчення такого строку. Суд розглядає справу по суті протягом тридцяти днів з дня початку розгляду справи по суті).

Провадження у справі, як повідомляє суддя, було відкрито 23 липня 2018 року та розглянуто по суті. Рішення ухвалено 22 жовтня 2018 року.

Також суддя повідомляє, що 31 жовтня 2018 року до суду надійшов лист члена Першої Дисциплінарної палати ВРП, яким поінформовано про проведення перевірки відомостей, викладених у дисциплінарній скарзі Свалявської РДА Закарпатської області, та запропоновано надати письмові пояснення стосовно відомостей, викладених у скарзі щодо безпідставного затягування та невжиття суддею заходів із розгляду позовної заяви, протягом строку, встановленого законом.

Суддя вказує, що на момент подання скарги розгляд справи не було завершено.

Маєцька вважає такі дії Свалявської РДА Закарпатської області втручанням у здійснення правосуддя та впливом на суд з метою отримати бажаний результат у розгляді зазначеної адміністративної справи.

zakarpatpost.net