Стало відомо, хто стане новим послом Угорщини в Україні

МЗС України видало агреман (попередню згоду) на призначення Іштвана Ійдярто новим угорським послом у Києві, очікується, що вже 8 листопада він прибуде в Україну.

Таку інформацію підтвердила речниця МЗС Мар’яна Беца, передає інформагентство УНН.

“Так, агреманд уже був наданий”, – сказала вона.

Довідка: Балінт Іштван Ійдярто – угорський дипломат, був послом Угорщини в Росії (2011-2014 рр.), державний секретар МЗС Угорщини. Народився в українському місті Берегове на Закарпаті.

Окрім офіційної біографії, кількох виступів на міжнародних виставках та у парламенті Угорщини, а також лічених інтерв’ю, важко знайти бодай якусь важливу інформацію про Ійдярто у відкритих джерелах.

Колеги Іштвана Ійдярто, в тому числі ті, хто пам’ятає його по роботі послом у Росії протягом 2010-2014 років, кажуть, що у той час Ійдярто не запам’ятався нічим особливим –

У 2010-2014 роках, коли Іштван Ійдярто був послом  Росії, він озвучував лише офіційну позицію Будапешта, зокрема і про те, що антиросійські санкції – контрпродуктивні, а Угорщина їх підтримує лише заради єдності в ЄС.

Жодних сумнівів, саме ця сторінка у біографії нового угорського посла стане його найбільш вразливим місцем під час роботи в Україні. Тож тепер Іштвану Ійдярто слід завчасно приготуватися до запитань про санкції. А ще – про російську агресію та про те, чий Крим.

zakarpatpost.net