Пересадка обличчя: Другий шанс для молодої дівчини

Кейті Стабблфілд було лише 18 років, коли вона нанесла собі жахливу травму з вогнепальної зброї.

Лікарям дивом вдалося врятувати її життя, проте молода дівчина назавжди залишилася зі спотвореною зовнішністю, адже практично втратила обличчя.

Зараз наймолодшій пацієнтці трансплантації обличчя 22 роки, вона поділилася результатами декількох років виснажливої роботи реконструктивних хірургів з журналістами.

У світі налічується всього 40 людей, яким було проведено операцію з трансплантації обличчя. Перша процедура повної пересадки обличчя була успішно проведена іспанськими лікарями у 2010 році.

Але оскільки така хірургія все ще вважається експериментальною, вона не покривається страховкою.

Врешті-решт операцію Кейті профінансував Інститут регенеративної медицини Збройних Сил, який хоче поліпшити лікування військовослужбовців, постраждалих під час війни.

Кейті вважається хорошим кандидатом через її вік та характер травм, яких вона зазнала.

Кейті не може багато пригадати про період спроб самогубства, але сім’я каже, що в ній протікала сильна емоційна боротьба у зв’язку з переїздом, невдалими стосунками та хронічними проблемами зі  шлунком у підлітковий період.

Постріл спотворив більшу частину її обличчя, включаючи ніс, частину  чола та щелепу. Вона також зазнала травми мозку і сильної травми очей.

До трансплантації Кейті провели 22 реконструктивних операції, включаючи операції з використанням технологій 3D друку та взяттям частини кістки її стегна для відновлення щелепи.

«Я навіть не здогадувалася про те, що таке пересадка обличчя», – сказала Кеті. «Коли мої батьки спробували все мені пояснити, я дуже схвилювалася, що знову матиму повноцінне обличчя».

Після  року очікування у списку вона нарешті пройшла процедуру у травні 2017 року.

Спочатку планувалося провести часткову процедуру, але зрештою було прийнято рішення скористатись максимумом із ситуації для кращого результату.

Вона провела три операції, ймовірно, для поліпшення зовнішнього вигляду та функціональності обличчя.

Кейті все ще складно говорити через пошкодження рота. Їй доведеться приймати ліки все життя, щоб зменшити ризик відторгнення транспланту.

Молода жінка розповіла, що сподівається поступити в коледж.

Вона також висловила бажання розповідати підліткам про самогубство та цінність життя.

«Стільки людей допомогло мені, тепер я хочу допомагати іншим», – каже Кейті.

zakarpatpost.net