Site icon zakarpatpost.net

Краса, від якої перехоплює подих! Ужоцький перевал із висоти пташиного польоту. ФОТО

Карпати восени просто неперевершені! Неймовірної краси знімки Ужоцького перевалу оприлюднила на своїй сторінці спільнота Українські Карпати.

«Ужо́цький перева́л (чеською — Užocký průsmyk, Užocké sedlo, польською — Przełęcz Użocka, угорською — Uzsoki-hágo) — перевал у Високому Бескиді через Верховинський Вододільний хребет Українських Карпат. Лежить на межі Галичини і Закарпаття (Турківського і Великоберезнянського районів), поблизу кордону з Польщею, – йдеться у дописі до світлин. –

Висота перевалу 889 м (за іншими даними — 853 м). Через перевал проходить залізниця та автодорога Н 13 , що сполучають Львів з Ужгородом.

З північного боку перевалу розташовані витоки річки Сян, з південної — річки Уж. У 1872 році через перевал була введена в експлуатацію стратегічно важлива залізнична магістраль, що з’єднувала Будапешт зі Східною Галичиною (перевал був адміністративним кордоном Угорщини та Галичини в складі Австро-Угорщини). Залізничне сполучення тут існує дотепер, окрім місцевих пасажирських перевезень використовується переважно для постачання руди до Словаччини. В районі перевалу прокладено 7 залізничних тунелів (найдовший – 910 метрів), це — найкрасивіша гірська магістраль України. Тут також проходить ряд туристичних маршрутів, наприклад маршрут «Верхами Вододільного хребта».

zakarpatpost.net

Exit mobile version