Закарпатський тиждень: потепління у природі і політиці, мистецтві та спорті

Початок листопада на Закарпатті видався на диво щедрим на гарні новини. Так хочеться лишити за дужками сонм п’яних водіїв, прикрі звістки про чергові хвилі сезонних захворювань і зосередитися на гарному. А його, далебі, було в останні дні немало. Ні, ми все ще плюємо на закони і не забуваємо хильнути перед тим, як сідаємо за кермо; чхаємо на дотримання правил безпеки, запалюючи листя і газові пристрої, але все ще здатні і на гарні вчинки і думки, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Крига скресла…

Угорщина змінила дратівливу для України назву посади Іштвана Грежо. Відтепер посада угорського урядовця називатиметься так: «Уповноважений міністра, відповідального за розвиток співпраці Саболч-Сатмар-Березької області та Закарпатської області, а також за координацію програми розвитку дитячих навчальних закладів Карпатського регіону». Вітчизняний міністр МЗС Павло Клімкін миттєво відреагував на новину, заявивши, що тепер обидві сторони будуть займатися реальною підтримкою і угорської, і української громад.

Футбольна столиця країни переноситься у Минай

Нічні жахіття київського «Динамо» продовжили втілюватися в життя. Цього разу дуже страшно було у першому таймі Кубка України… в селі Минай. Динамо завітало на Закарпаття до друголігового «Миная». Кияни приїхали без своїх лідерів Вербича та Циганкова. У Миная ж втрати були куди серйозніші. Духовний лідер і капітан команди Михайло Кополовець напередодні отримав травму коліна. Перший тайм продовжив жахіття матчу зі Львовом. За 45 хвилин кияни створили лише пару напівмоментів (удари Шапаренка і Андрієвського не принесли користі). Господарі, на подив багатьох, виглядали гостріше. Тож ані закарпатцям, ані тим паче жителям села Минай і не снилося кілька років тому, що тут гратиме легендарне «Динамо»! Ну що ж, програв «Минай», але ж боровся! А кияни таки грали на місцевому стадіоні і програвали у першому таймі…

Корона Мельпомени їде в Ужгород

Закарпатський актор Олександр Мавріц визнаний кращим актором VII-го Міжнародного кінофестивалю «Корона Карпат», який пройшов у Трускавці. Актор Закарпатського обласноого музично-драматичного театру  отримав нагороду за роль начальника концтабору майора Василя Абрамова у стрічці «Червоний» за знаменитим одноіменним романом Андрія Кокотюхи.

Зйомки тривали три місяці, для чого в Кривому Розі навіть збудували сталінський концтабір, який одразу став туристичним об’єктом. Початок зйомок для Олександра Мавріца був нелегким. Актор навіть просив відпустити його додому, але зрештою з режисером їм вдалося досягнути повного взаєморозуміння. Доктор історичних наук, професор Сергій Федака особливо наголосив, що фільм знято за реальними подіями, і це має велике пізнавальне значення для сучасного глядача, котрий мало знає про повстання в’язнів у сталінських таборах. Це фільм не про поразку, а про нашу перемогу – і таких кінострічок, які утверджують силу українського духу, має ставати дедалі більше, переконаний закарпатський історик.

Закарпатці продаються… заради гарної справи

Знову стартує масштабна благодійна акція «Купи зустріч – подаруй дитині свято». Вперше її провели молоді ужгородці 10 років тому, а за цей час участь узяли більше тисячі людей, що були як Лотами, так і Покупцями. Допомогти просто – у соцмережі для «купівлі» виставляється зустріч з людиною, і триває аукціон. Зібрані кошти спрямовують на допомогу сиротинцям та інтернатам, на підтримку дітей, які найбільше цього потребують, і це не лише подарунки, але і те, що змінює на краще побут. Аукціон триватиме з 5 листопада до 23:59 8 грудня 2018 року.

Страшно веселе свято

Можна по-різному ставитися до Хеловіна… тим паче – на Закарпатті, де останній вечір жовтня вважається даниною пам’яті померлим. Проте активісти Руху підтримки закарпатських військових вирішили не встрягати у суперечки щодо доцільності американізації у цьому сенсі, а організували справжнє свято для дітей і… зібрали кошти на потреби військових і… бездомних тварин. Так, можна дискутувати щодо поєднання завдань і самої форми… Але досить подивитися на щасливі обличчя дітей, почитати коментарі батьків у соціальних мережах, щоб зрозуміти: дискусія передбачає наявність різних думок. І вони щодо цієї події – теж різні! Врешті, ми домовилися говорити сьогодні про позитив!

Віра МЕЛЬНИК, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net