На що витратять бюджет 2019: менше грошей на лікування і житло

Вже на цьому тижні уряд повинен передати доопрацьований бюджет на наступний рік до Верховної Ради.

Сегодня” вивчила головний фінансовий документ і з’ясувала, на що країна буде витрачати гроші в 2019-м.

Казенні цифри

За бюджетним планом, до п’ятниці Кабмін повинен закінчити підготовку держкошторису до другого читання і не пізніше суботи передати нову редакцію в парламент.

Там над документом почнуть працювати 5 листопада, але вже зараз з проекту можна дізнатися цифри по соціальним і державним програмам. Як видно з інфографіки, держава хоче витратити 375 млн грн на збереження історико-культурних пам’яток країни і реставрацію спадщини ЮНЕСКО. Це на 28 млн грн більше, ніж виділено в цьому році.

Додати грошей чиновники хочуть і Національному космічному агентству. Його бюджет в наступному році може скласти 2 млрд 25 млн грн. Це на 95 млн грн більше, ніж в 2018-му. Але до рівня минулого року Україні так само далеко – в 2017-му на дослідження космосу країна витратила майже 3 млрд грн.

А ось на підтримку міжнародного іміджу країни грошей хочуть виділити менше на 10 млн грн – зараз в бюджеті мова йде про 67 млн грн. Приблизно п’яту частину своїх бюджетів ризикує втратити в наступному році станція “Академік Вернадський”, що працює на Північному полюсі: якщо в цьому році на її роботу закладено 72 млн грн, то в наступному на полярників хочуть витратити тільки 60 млн грн. Помітно скоротиться сума адресної допомоги внутрішнім переселенцям – 170 млн грн. У 2019 му на цю статтю бюджету планують пустити трохи більше 3 млрд грн. А в процентах найбільше втратить стаття “виготовлення держнагород” – її можуть скоротити на 66% до 20 млн грн.

--1_48

Ірраціонально

Експерти вважають, що бюджет – незбалансований: як завжди мало коштів закладають на охорону здоров’я і культуру, “улюблені” області отримують більше за інших, а пільгове житло і квартирна черга стоять на місці.

Ірраціонально розподіляються витрати. Ну, ось для прикладу – хочуть додати в наступному році грошей на космос. Але це агентство, можна сказати, не приносить ніякого прибутку, ніяких успіхів у нього немає, і ми даремно витратимо купу грошей. І це замість того, щоб виділити грошей на реальні проблеми. Наприклад, на допомогу переселенцям або те ж пільгове житло”, – упевнений економіст Олександр Охріменко.

Кредити: на дороги, метро і повітря

Крім видаткової і дохідної частини, в проекті бюджету розписані і кредити, які Україна повинна отримати в наступному році. Загальна сума складе трохи більше 21 млрд грн. З них тільки Міжнародний банк реконструкції та розвитку має виділити майже 7 млрд грн. Наприклад, рівно мільярд запланований на розвиток автомагістралей в Україні та реформу дорожнього сектора в цілому. Ще 1,5 млрд піде на поліпшення системи охорони здоров’я в регіонах, і ще трохи більше 1 млрд грн – на реформу енергетичного сектора країни, а решта – на інфраструктуру і соцпроекти.

Кредит від Європейського банку реконструкції та розвитку складе 2,2 млрд грн. Рівно половина цих грошей (1,1 млрд грн) знову піде на реформу дорожнього сектора. Решту коштів планується витратити більш прицільно. Харківський метрополітен отримає 56 млн грн – ці гроші підуть на продовження третьої лінії. Ще стільки ж отримає дніпровське метро.

А ось Північна екологічна фінансова корпорація в наступному році може виділити більше 53 млн грн, які підуть на розвиток вищої освіти в нашій країні.

Запланована на наступний рік допомога і від окремих країн. Наприклад, польський уряд повинен виділити 100 тис. євро на вдосконалення прикордонної інфраструктури. У бюджетних матеріалах також йдеться, що цим питанням опікуватиметься і уряд Угорщини, який повинен виділити на дороги біля кордону 50 тис. євро. Від уряду Франції ми можемо отримати 475 тис. євро на створення єдиної системи авіабезпеки.

zakarpatpost.net