Як розмовляти батькам з дітьми на сексуальні теми. Поради закарпатського психолога

Зазвичай, батьки, особливо матусі, не знають як поводитися, коли дізнаються, що донька вже не цнотлива. Це шокована звістка для тих мам, які не мали гарних стосунків із дитиною та відвертих розмов.

Тож, аби так не сталося з вашою дівчинкою, потрібно…

  1. Розмовляти з дочкою підлітком на тему сексуальних стосунків. З урахуванням реалій сьогодення дівчинці якомога раніше потрібно розповісти, звідки беруться діти, що таке статевий акт та бажання. Як його можна контролювати та не розпалювати. Батьки не повинні боятися цієї теми, аби дитина не дізналася все сама та не спробувала на практиці раніше, чим належить.
  2. Розповідати дочці про інтимну тему повинна мати. Адже жінка майбутню жінку розуміє краще. Не в кожній родині у дівчат настільки гарні стосунки з батьком, щоб розмовляти на таку відверту тему. Краще, аби це зробила матуся.
  3. Повідомити дочці про засоби контрацепції. Що таке презервативи та їхнє призначення повинні знати не лише хлопці, але й дівчата. Слід попередити дитину, що неможна використовувати самостійно контрацептивні засоби у вигляді таблеток, адже вони мають протипоказання. Траплялося, коли діти, не маючи достатньо інформації, шкодили своєму здоров’ю, намагаючись самостійно перервати вагітність, ковтаючи пігулки чи приймаючи якісь гарячі ванни з додаванням засобів, що, нібито, допоможуть позбутися плоду. А все тому, що діти боялися зізнатися батькам!
  4. Пояснювати дочці, що випадкова сексуальна близькість — це ризиковані стосунки. Адже є ризик захворіти на багато венеричних захворювань, зокрема навіть смертельну хворобу (СНІД). Засоби контрацепції тут не допоможуть. До того ж велика ймовірність завагітніти від людини, яка не має наміру створювати сім’ю. Усе це такі важливі речі, що лише мати може правильно пояснити дівчинці.
  5. Пояснювати дочці, що будь-яка сексуальна близькість має свої наслідки. Окрім захворювань та небажаної вагітності від безконтрольних інтимних зав’язків у дівчини можуть залишитися дуже серйозні психологічні травми. Деякі науковці вважають, що секс — це не просто задоволення, під час нього відбувається енергетичний обмін між чоловіком і жінкою, що впливає на все подальше життя людини. Тому важливо берегти себе для майбутнього чоловіка. Узагалі позбавлення цнотливості — це достатньо болячий процес, у деяких дівчат навіть трапляється кровотеча. Необхідно пояснити дочці, що ніколи не слід соромитися, якщо виникли якісь негаразди зі здоров’ям після статевого акту. Про це потрібно розповісти батькам, або відразу викликати швидку. Але, звісно, не слід залякувати дівчинку так, що вона взагалі боятиметься та уникатиме чоловіків. Необхідно пояснити дитині, що знати про це дуже важливо!

Інтимна тема — це ще один привід відвертої бесіди з дочкою, адже здебільшого батьки так мало часу приділяють на розмови зі своїми дітьми.

Чепур  Сергіївна

zakarpatpost.net