Чому поки не було змій, жінка ночувала в лісі

Про жінку, яка понад два роки живе на вулиці в Тернополі, у Facebook на сторінку «20 хвилин» написала Галина Струк.

Жінка каже, що безпритульна не просить грошей, не п’є. Їй потрібні житло та медична допомога. У соцслужбі кажуть, що пропонували жінці і житло, і меддопомогу, але вона відмовляється.

– Вже більше 2 років спостерігаю наступну ситуацію: на вул. Чорновола «проживає» ця бабулька, – каже Галина Струк. – Так, вона безхатченко. Але це людина, це жінка доволі похилого віку, вона не вживає алкоголь, не просить грошей. Вона сидить і доживає віку. Коли їй дала подушку, бабця не повірила, що може нею користуватись.

Жінка каже, що зверталась в соціальну службі уже 5-6 разів, навіть надсилала їм дані дислокації на Viber.

– Але вони то не застають її на місці, то самі не на місці, – каже пані Галина. – Тільки я застаю. Соцслужби! Ви отримуєте зарплату! Прилаштуйте жінку, їй потрібно медичне обстеження, бо у її сумочці купа медикаментів. Їй потрібна ванна, чистий одяг і місце проживання.

Працювала три роки тому

Жінку, про яку говорить пані Галина, звати Тетяна. Її неодноразово бачила і журналістка «20 хвилин». Одягнена жінка у стару куртку, ноги накриває ще однією курткою. Із собою завжди має кілька старих пакетів, у них якісь речі. Про себе жінка розповідає дуже сумбурно. Говорить російською, родом вона зі Східної України. У Тернопіль пані Тетяна приїхала 18 років тому. Каже, що її сюди покликали на роботу, бо треба було металургію розвивати. На запитання, чи є у пані чоловік, діти, вона відповіла, що десь є.

– Вони у тому місці, де було затоплення. Я хочу туди поїхати, але мені мають гроші віддати, – каже жінка. – Це там, недалеко від Донецька.

Жінка каже, що на вулиці не живе. Раніше жила у знайомих на квартирі, а потім…

– Ну, як сказати, недалеко від вокзалу. Я заходжу у будівлі, незручно, бо хочеться ноги випрямити на ліжку, – каже пані Тетяна. – А ще раніше, коли не було змій та вовків, барсів, шакалів у лісах, то я там спала. Зараз я чекаю квартиру від одного начальника. В житті всі мають отримати квартиру, а я в 52-ому році заробила на неї. Бо я брала участь у випробуванні злітних апаратів. Працювала я і на заводі, мала в 52-ому році стаж, але його вкрали.

Живе пані Тетяна за гроші, які їй дають працівники, з якими вони працювала. Три року тому жінка працювала прибиральницею. Каже, що їй потрібна фінансова допомога, вона і сама ходила в соцслужби, але їй не допомогли. І додала, що з «Карітасу» допомоги їй не треба.

В якийсь момент під час розмови з журналісткою, сидячи на тротуарі на вул. Чорновола, пані Тетяна сказала, що не хоче проґавити якусь жінку.

– Тут якась організація ходить, яка допомагає, от чатую, – каже жінка.

Але що це за організація, пані Тетяна так і не пояснила. В кінці розмови додала, що їй скоро доведеться піти з вул. Чорновола, бо насувається якийсь вірус і це може бути небезпечним для здоров’я.

Відмовилась від допомоги 

У Тернопільському міському територіальному центрі соціального обслуговування населення повідомили, що 17 жовтня працівники та директор установи пропонували пані Тетяні поселитись в геріатричний пансіонат, харчуватися в їдальні територіального центру. Але жінка відмовилась.

– Ми пропонували і медичне обстеження, безкоштовне харчування та інше, – каже директор центру Віталій Хоркавий. – Від усіх послуг вона відмовилась, посилаючись на те, що вона має де житло і дітей, які про неї піклуються.

zakarpatpost.net