Як Ужгород перетворити на центр театрального паломництва. ВІДЕО

Авантюра протяжністю п’ять днів у форматі монодрами.

В Ужгороді нещодавно відбувся перший театральний фестиваль «Монологи над Ужем», який за резонансом затьмарив чимало традиційних за відзначенням інших подій.

Організатором незабутнього, нечуваного досі для Закарпаття фестивалю виступила газета «Неділя Закарпатські новини» спільно з Ужгородською міською радою.

Ідея зібрати у маленькому місті, яке до цього вперто вважали не надто театральним справжнє сузір’я акторів із різних країн – Словаччини, Польщі, Румунії, Грузії та України… у період зародження багатьом здавалася справжньою утопією і трималася на плечах практично кількох людей.

«Це – не утопія, це – з одного боку подвиг, бо взагалі проводити фестивалі дуже важко, – зазначила театрознавець зі Львова Галина Канарська. – І з іншого – жанр складний і для актора, і для глядача, який у нас в Україні привчений до «мила», тобто сидіння перед телевізором і йому дуже важко зосередити увагу на одній особі. Тож фестиваль можливо навіть є можливістю навчити людей чути одне одного. І Ужгород – саме створений для таких вистав, бо в ньому можна зосередитися. Як тихо тече Уж, коли він не наповнений водою, так тихо тече й історія моновистав. Сам плин життя міста дає змогу сконцентруватися на моновиставі, на тому, що людина, актор, прийшла до людей не лише зі своєю темою, але й зі своїм серцем».

Отже, за п’ять днів ужгородці мали можливість ознайомитися з європейським сегментом театрального всесвіту.

«Мені було дуже приємно грати на сцені Ужгорода, – розповів грузинський актор Іване Курасбедіані. – Я дуже вдячний ужгородцям за те, що вони тепло мене прийняли і дуже хочеться сюди повернутися й зіграти ще одну моновиставу».

За словами голови редакційної ради газети «Неділя Закарпатські новини» Михайла Носи, він започаткував ризиковану для початку справу, але сподівається, що це був лише старт і фестиваль проходитиме і в наступні роки.

«Приємно, що гості міста потихеньку вчаться, що це таке – думати в театрі, не лише розважатися і ходити на комедії, адже моновистава – це певна драма. А також мені подобаються актори, які приїхали, режисери, драматурги. Вони у захваті від міста і від наших людей», – наголосив він. – Добре, що  в нас пропагується театр. На мою думку, з часом у нас будуть культурні туристи, які зможуть приїхати до Ужгорода саме на фестиваль».

Більше – у сюжеті 21 Ungvár.

zakarpatpost.net