Site icon zakarpatpost.net

АНОНС. Нині задарь нянько мамку не цілує. Чому закарпатці так люблять шару?

Attractive girl covered her sexy breast with euro money

Україна вже 27 років незалежна, багато хто навіть не жив у Радянському Союзі, але в головах багатьох залишається радянський менталітет. Саме гасла тих часів про те, що все має бути безкоштовно, що хтось комусь щось зобов’язаний досі можна почути як від молодих, так і від старих, як від безробітних, так навіть від деяких підприємців.… і не лише почути. Хоча насправді навіть тоді нічого ніде безкоштовного (тобто шарового) не було.

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Хіба можна було колись піти в магазин, набрати собі повний кошик продуктів, не розрахуватися і понести додому? А хіба ви будете працювати без зарплати? Виконуватимете свою роботу просто за «спасибі»? Можливо й так, але не довго. Тож чому закарпатці так люблять халяву і чому за деякі послуги так неохоче розраховуються? – пише газета «Неділя Закарпатські новини»

Саме це й намагалася з’ясувати газета «Неділя Закарпатські новини».

На шару навіть оцет солодкий?

Це прислів’я давно стало часткою не лише життя багатьох, але й способом мислення. Халяву люблять усюди, не лише на Закарпатті. У нас хоч за щось задарма люди нерідко ставлять алдомаш, тобто гостину.

Жаргонне значення слова «халява» — це щось безплатне. Припускають, що вираз походить  від звичаю наших предків ховати на бенкетах пригощання в халявах, щоб можна було поїсти безкоштовно ще раз. За іншою версією, коли древній селянин наймався на сезонну роботу, роботодавець повинен був не тільки заплатити йому грішми, а й дати тканину на одяг і шкіру для взуття. Мірку для шкіри знімали по ступні. А скільки працівник отримував на халяву (буквально на халяву чобіт), залежало тільки від щедрості роботодавця. Крім того, бідні люди брали «на халяву», тобто ховали в чоботи дрібні подарунки, у тому числі їжу.

Які найчастіше послуги закарпатцям хочеться отримати на халяву? Як на це реагують ті, від кого чекають шари? Якою є халява в Інтернеті?  

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 16 листопада.

zakarpatpost.net

Exit mobile version